Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
УП_шпоры.doc
Скачиваний:
104
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
419.84 Кб
Скачать

8 Персоналорганізації як суб’єкт та об’єкт управління. Структура персоналу організації.

Персоналорганізації як суб’єкт та об’єкт управління. Структура персоналу організації

Об'єкт керування персоналом - один працівник або група працівників.

Суб'єкт керування виступають фахівці, керівники всіх рівнів, які виконують функцію керування стосовно своїх підлеглих.

Персонал виступає й суб'єктом керування. Це проявляється участю в рішеннях прийнятих зборами акціонерів, участю в планированиии, прийнятті рішень, контролю, оцінці.

В міру зростання розподілу праці і його спеціалізації відбувається виділення різних категорій працівників. Наука виділяє різні класифікації кадрів: 1.за посадовими ознаками; 2.за рівнем управління; 3.за спец. Освітою; 4.за галузями економіки. Базова класифікація працівників за цією ознакою ділиться на 3 групи: 1.керівники; 2.спеціалісти; 3.технічні виконавці.

структура персоналу: штатна, організаційна, соціальна, рольова

- штатна (перелік категорій робітників по посадам, згідно штатного розпису, розмір оплати праці і фонд зар.плати)

- організаційна (розподіл робітників по підрозділам) – склад і підлеглисть взаємопов’язаних ланок управління в організації.

- соціальна – характеризує робітника або персонал як совокупність соціальних груп, які класифікують по полу, віку, освіті, сімейному положенню,професії, кваліфікації.

- ролева – характеризує персонал або робітника до участі в мистецькому процесі організації, а також по виконанню комуникативних та управлінських ролей.

9.Компетентністьпрацівника: сутність і види.

Компетенція-це наявність певних знань повноважень у вирішені певної справи. Компетенція організації це поєднання знань здібностей працівників у визначений час. Компетенція працівника-це коло питань в яких поєднується його знання, вміння у визначений час. Види компетенції: 1.функціональна- х-р професійними знанями та вміннями їх застосовувати.2.інтелектуальна-коли виражається в здібностях до оптимального мислення та компетентного підходу виконання своїх обов’язків.3.ситуаційна-вбачає вміння діяти в певних ситуаціях.4.соціальна.5.інтеграційна. управління персоналом можна розглядати як процес управління компетенцією з реалізації практики її надання стимулювання та розвитку. Надбання компет-передбачає впровадження системи прогнозування людських ресурсів в кількісному та якісному виразі та потреби на майбутній період. Стимулювання компет-оптимізація результатів набутих компетенцій шляхом зацікавленості своїх спеціалістів у реалізації своїх можливостей.

Компетентність — це ступінь кваліфікації працівника, яка дозволяє успішно вирішувати задачі, що стоять перед ним. Вона визначає здатність працівника якісно і безпомилково виконувати свої функції як у звичайних, так і в екстремальних умовах, успішно освоювати нове і швидко адаптуватися до умов, що змінюються.

Виділяють такі види компетентності:

1) функціональна (професійна) компетентність: характеризується професійними знаннями та умінням їх реалізовувати. Вимоги до професійної компетентності багато в чому залежать від рівня управління і характеру посади.

2)      інтелектуальна компетентність: виражається у здатності до аналітичного мислення і здійснення комплексного підходу до виконання своїх обов'язків;

3)      ситуативна компетентність: означає уміння діяти відповідно до ситуації;

4)      часова компетентність: відображає уміння раціонально планувати і використовувати робочий час.

Вона містить адекватну оцінку витрат часу («почуття часу»), уміння конструювати програму досягнення мети в часовому континуумі (просторі), правильно визначати витрати часу;

5)      соціальна компетентність: передбачає наявність комунікаційних і інтеграційних здібностей, уміння підтримувати відносини, впливати, домагатися свого, правильно сприймати та інтерпретувати чужі думки, висловлювати до них відношення, вести бесіди і т. д. Соціальна компетентність характеризує інтеракційні здатності працівника, культуру ділового спілкування як по вертикалі «керівник — підлеглий», так і по горизонталі — «працівники одного рівня», а також клієнти підприємства.