Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
УП_шпоры.doc
Скачиваний:
104
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
419.84 Кб
Скачать

49. Фактори успіху розвитку карєри.

Карєра – успішне просування в галузі сусп., наукової та іншої діяльності.

Кар'єра може бути динамічною, пов'язаною із зміною робочих місць, і статичною, що здійснюється шляхом професійного зростання на одному місці або за однією професією.

Успіх кар'єри залежить від ряду чинників:

- випадок, який дав людині шанс;

- реальний підхід до вибору;

- можливості, що створюються в сім'ї (освіта, зв'язки);

- добре знання своїх сильних і слабких сторін;

- чітке планування.

На різних етапах кар'єри людина задовольняє різні потреби і керується різними мотивами: автономія, функціональна компетентність, безпека та стабільність, управлінська компетентність, підприємницька креативність, потреба в першості, стиль життя, матеріальний добробут.

44. Суть проф.Розвитку персоналу.

Розвиток персоналу є важливою умовою успішної діяльності будь-якої організації. Професійний розвиток — це набуття працівником нових компетенцій, знань, умінь і навиків, які він використовує чи буде використовувати у своїй професійній діяльності. Це процес підготовки, перепідготовки й підвищення кваліфікації працівників з метою виконання нових виробничих функцій, завдань і обов'язків нових посад. Про важливість професійного розвитку свідчить той факт, що більшість зарубіжних підприємств виділяють для цієї цілі 10 % фонду заробітної плати. Інвестиції в людський капітал — це вкладання, спрямовані на підвищення кваліфікації і здібностей персоналу, це витрати на освіту, здоров'я, на мобільність переміщення робочої сили з низькопродуктивних робочих місць до більш високопродуктивних. Капіталовкладення в персонал сприяють створенню сприятливого клімату в колективі, мотивують працівника до свого удосконалення і підвищують його відданість організації. Професійний розвиток - це безперервний комплексний процес, який включає: професійне навчання, розвиток кар'єри та підвищення кваліфікації. Система розвитку персоналу на підприємстві має бути гнучкою, здатною змінювати зміст, методи та організаційні форми згідно з потребами виробництва і ситуацією, яка складається на ринку праці.

Основними напрямками професійного розвитку персоналу вважаються:

первинне навчання з врахуванням завдань підприємства і специфіки його роботи;

навчання з метою ліквідації розриву між вимогами робочого місця, посади і діловими якостями персоналу;

навчання з метою підвищення загальної кваліфікації;

навчання для роботи за новими напрямками розвитку організації;

навчання з метою освоєння нових методів виконання трудових операцій.

45. Етапи карєри та етапи життя працівників.

Карєра – успішне просування в галузі сусп., наукової та іншої діяльності. Етапи Карєри:

1. Доробочий попередній етап(до 25 років) - Навчання у школі; Навчання у середніх та вищих навчальних закладах (професійне навчання);Практичне навчання на виробництві; Залежність у роботі.

2. Установлення, затвердження(до 30 років) - Самостійна робота; Генератор ідей у вибраній галузі; Незалежність у роботі; Придбання впевненості у собі; Стан незалежності може привести до деяких проблем, появи "провалу" у роботі.

3. Просування па службі(до 45) - Прагнення розширити коло своїх інтересів в організації; Прагнення до взаємодії з іншими організаціями; Тренінг і взаємодія з іншими професіоналами; Професіонали несуть відповідальність за роботу інших працівників особливо тих, що знаходяться на 1-му етані; Ті, хто не може витримати ці вимоги можуть повернутись на 2-й етап, а хто витримав і мають задоволення від великого напруження одержать більш складну і кращу роботу, можуть залишатись на 3-му етапі аж до пенсії. Наставництво розглядається як позитивний вклад в удосконалення майстерності.

4. Збереження(до 60) - Формування стратегії розвитку планування довгострокове стратегічне планування; Генерування ідей;Визначення і сприяння кар'єрі своїх послідовників;Взаємодія з важливими фігурами інших організацій;Уміння впливати на інших;Відбір персоналу.Вказані етапи є фундаментальними для розуміння і управління розвитком кар'єрою. Працівники проходять за етапами кар'єри як за етапами життя

Рух за етапами життя:

1. Дитинство (До 15 років) - Відносно кар'єри дитинство не розглядається

2. Юність (15 - 25) - Досягнення єдності особистості; Молодь зосереджена на виборі кар'єри або місця роботи;Молодь налякана значними; розбіжностями між тим, то і як їй бачиться, що, на ЇЇ думку, вона повинна робити, щоб досягти успіху; Первісне наймання на роботу і, якщо єдність особистості ніс не досягнуто, людина може відчувати трудноті протягом нього періоду.

3. Рання дорослість (25 - 35) - Розвиток дружності і потягло інших; Залучення у відносини з Іншими людьми, групами, організаціями;Встановлення кар'єри, перші етапи просування по службі;Можуть виникати конфлікти між вимогами життєвого етапу і етапу кар'єри відносно поведінки, несумісної з добрими відносинами з іншими людьми.

4. Дорослість (35 - 60) - Творчість у роботі, досягнення мети;Підкреслюється продуктивне, творче; використання свого таланту і можливостей; - Будівництво організацій, започаткувати нових ідей і продукції, навчання молоді та інших; Успіх залежить віл досягнення мети.

5. Зрілість - Люди не приходять у відчай від свого життя і свого вибору; Робота продуктивна, творча, на користь іншим, дає власне задоволення ; Пенсійний період.

Зв'язки між етапами життя і етапами кар'єри

1-й Дитинство 10-15 років Доробочий

Юність 15-30 років Установлення, затвердження

2-й Рання дорослість 30-45 років Просування

3-й Дорослість 45-60 років Збереження

4-й Зрілість 60 і більше років Пенсія