Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
УП_шпоры.doc
Скачиваний:
104
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
419.84 Кб
Скачать

36. Ефективність процесу відбору і добору працівників.

Осн критеріями еф-сті добору і відбору працівників ж відповідність якостей осіб, з якими укладено трудиві угоди, вимогам робочих місць, витрат на пошук персоналу та його орг забезп-ня, психологічні аспекти процесу найму працівників, еф-сть праці новоприйнятих працівників. Аналі еф-сті процесу найму новачків бажано проводити як до початку конкретних дій (на етапі його планування), так і під час його реалізації для отримання інф-ї про якість робіт на певних етапах (добір, відбір, адаптація), а також після його закінчення.

При аналізі еф-сті процесу добору і відбору працівн користуються к-сними показниками. Осн серед них ж співвідношу між отриманим ефектом і витраченими коштами.

1.Kd = Pi / Pz,

де Kd – коеф якості джерела набору, Pi – чисельність працівників, прийнятих з і-того джерела добору; Pz – заг чисельн претендентів.

2. при аналізі витрат на добір працівників вдаються до визначення в-сті витрат у розрахунку на одного кандидата:

Sk = S / Pa, де Sk – сума витрат орг-ї, понесених у зв’язку з добором працівників, у розрах на одного відібраного претендента; S – заг сума в-т орг-ї, понесених у зв’язку з добором працівників; Ра – чисельн відібраних претендентів

3 організаційний аспект процесу добору і відбору кандидатів на посаду можна оцінити за допомогою такого показника:

Tw = Tp / Tz, де Tw – коеф простою роб місця, Tp – середній час, витрачений на пошук кандидата на заміщення вакантного роб місця, днів; Tz – тривалість простою роб місця у зв’язку з відсутністю працівника, днів.

4. показник якості адаптації працівників до нового роб місця можна вирахувати за ф-лою:

Ка = Кr / Kn, де Ка- коеф адаптації нових працівників; Kr – чисельність працівників, які продовжили працю після закінчення періоду адаптації; Kn – заг чисельність новоприйнятих працівників.

34. Профорієнтація персоналу

Профорієнтація – це комплекс взаємозалежних ек, соц, мед, психол та педагог заходів, спрямов на формування проф. покликання, виявл здібностей, інтересів, придатності та ін факторів, що вплив на вибір професії або на зміну роду д-сті.

Осн форми профорієнт роботи:

1.проф. освіта – це поч. проф. підготовка школярів, яка здійсн на уроках праці у спеціалізм гуртках, на спец уроках з основ різної проф. д-сті

2.проф інф-я – це с-ма заходів для ознайомлення тих, хто навчається або шукає роботу із ситуацією в галузі попиту і пропоз на ринку праці, перспективами розвитку видів д-сті, з х-тером роботи з осн видів професії та спеціальностей, проф. навч закладами та центрами підгот персоналу, а аткож з ін питаннями одерж професії та забезп зайнятості

3.проф консультація – це надання допомоги зацікавленим людям у виборі професії та місця роботи шляхом вивч особистості людини, яка звернулась за консулат з метою виявл стану і здоров»я.

37. Порядок прийому на роботу

Порядок прийому на роботу – це чітка послідовність дій працівника та роботодавця, спрямована на виникнення між ними трудових правовідносин.

Так, зі сторони працівника вимагається подання достовірних документів, що посвідчують його особу, трудової книжки, у визначених випадках також документа про освіту, стан здоров’я та інших передбачених законодавством документів. Разом з тим, роботодавцю забороняється вимагати відомості про партійну чи національну приналежність, походження, прописку та інші не передбачені законодавством відомості, що мають статус приватної інформації та можуть бути використані лише за згоди самої особи. На роботодавця ж покладається обов’язок оформити укладення трудового договору у формі видання наказу чи розпорядження про зарахування працівника на роботу Під час прийому на роботу роботодавець зобов’язаний роз’яснити права і обов’язки працівника, повідомити про умови його праці, шкідливі та небезпечні виробничі фактори та наслідки їх впливу на організм людини, а також пільги, що надаються в зв’язку з цим, ознайомити з правилами внутрішнього трудового розпорядку, колективним договором, визначити робоче місце, забезпечити необхідними для роботи засобами, проінструктувати з техніки безпеки, виробничої санітарії, гігієни праці і протипожежної охорони. Ще одним з обов’язків роботодавця, що виникає безпосередньо після укладення трудового договору є заведення трудової книжки на кожного працівника, в разі прийому його на перше робоче місце, або внесення відповідних записів до неї, в разі зміни попереднього місця роботи. Однією з умов прийому на роботу є встановлення випробування для працівника Випробування не встановлюється для осіб, які не досягли 18 років, молодих робітників і спеціалістів після закінчення професійних навчально виховних закладів чи вузів, осіб, звільнених у запас з військової чи альтернативної служби, інвалідів, направлених на роботу, згідно рекомендацій МСЕК, при прийомі на роботу в іншу місцевість, при переведенні на інше підприємство, установу, організацію.