Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
УП_шпоры.doc
Скачиваний:
104
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
419.84 Кб
Скачать

31. Організація наймання персоналу в орг-ї

В невеликих фірмах орг-єю набору нових працівників опікується безпосередньо сам керівник, а середніх – відділ кадрів, а на великих п-вах – кадрові служби, які включають спеціалізовані структурні підрозділи.

Успішність орг-ї найму персоналу залеж від:

-знання потреб замовника, особливостей д-сті фірми, її структури, стратегії розвитку, орг культури.

-знання характеру д-сті на вакантній посаді, її ролі, сфери відповідальності та переліку вимог до претендентів

- розуміння важливості необхідних здібностей та індив особливостей (фіз., інтелект), а також протипоказань.

Важливим фактором для забезпечення еф-сті набору персоналу є наявність опису усіх робіт, їх конкретизація стосовно роб місць, для виконання яких і підшукується відповідний працівник.

Підбір персоналу являє собою формув необх к-сті кандидатів на вакантні посади та всі спеціальності. Мета залучення полягає в створенні необх резерву кандидатів на всі посади і спеціальності, з якого орг-я відбирає найб придатних для неї працівників.

До засобів зовн набору відносяться:

-публікація оголошень в газетах і проф. журналах

-звернення до агентств з працевлаштування і до фірм, що поставляють керівні кадри

-орг-я спец заходів з набору персоналу

-використання вн ресурсів орг-ї. Популярним м-дом набору за рахунок вн резервів є розсилання інф-ї про вакансію, що відкривається, із запрошенням кваліфікованих працівників.

16.Сутність і значення соціального розвитку колективу.

Соц. Плани розвитку труд колективу скл з урахув пок-ків бізнес-планів п-в та їх обєднань.

Досвід цієї роботи показує, що переважна більшість соц.-х планів розвитку труд колективів обов вкл.:

1.Аг результати вир-чо-ек-ї д-ті труд колективу даного п-ва

2.Розвиток соц. Та проф. кваліфік. Структури пер-лу

3.Подальше удосконал мат та морал стимулювання праці

4.Покращення соц.-побут-го заб-ня персоналу(далі п-лу)

5.Подальший розвиток демократії, підвищення ділової активності персоналу в уп-ні п-вом

Осн етапи пл.-ня соц. розвитком п-лу є :

1.Поведення соц. досліджень 2.Розробка планів 3.Заб-ня викон плану

4.Виявл нових проблем

Пл.-ня здійсн адмін. Спільно з громадс орг.-ями п-ва.

Складання плану соц. розвитку труд колективу п-ва почин зі збору необх інфо. Цим займається соц. служба, яка розробл та розповсюджує анкети соц. опитування.

Поєднання плану соц. розвитку труд колективу та ек-х цілей д-ті п-ва дає можливість розробляти комплексний план ек-го та соц.-го розвитку колективу.

Його формування:

1.Передбач проведення здійсн у 5 етапів по підготовці заходів, прийняття рішення щодо розробки плану, формування опаарату, якому доручається його розробка, а також проведення роз’яснювальних робіт

2.Збір, обробка та аналіз інформ

3.Передбач уточнення з відповідними підрозділами та службовцями осн-х напрямів розвитку в-ва.

4.Доведення змісту плану до кожного члена колективу та орг.-я контролю за його роботою

5.Передб, що комплексний стратегічний план розб-ся на проміжні рівні часу та передався на затвердження вищим кер органам.

18.Зміст та етапи розробки й реалізації плану соціального розвитку персоналу.

Основним завданням плану соціального розвитку колективу є розробка і здійснення системи заходів, що забезпечує гармонійні та всебічні підвищення якості життя персоналу підприємства в побуті і якості умов трудової діяльності.

Розробка плану соціального розвитку зазвичай входить до компетенції планово-економічного відділу та соціологічної служби підприємства із залученням профспілкового комітету.

Соціальне планування являє собою частину техніко-економічного, так як в ході складання плану соціального розвитку вирішуються багато техніко-економічні завдання - підвищення продуктивності праці, організація робочого місця, удосконалюється оплата праці, забезпечується якість роботи та продукції і т.д. Якісна особливість соціального планування, обумовлена самим об'єктом (всебічне і гармонійний розвиток особистості та колективу), вимагає додаткової та специфічній інформації та нормативів: даних про соціальне та віковому складі працюючих, про їх запити і схильностях, освіті, кваліфікації, взаємини в колективі.

План соціального розвитку колективів підприємств, як правило, складається у вигляді перспективного на п'ятирічку з розбивкою завдань по роках планованого періоду. Типова структура плану соціального розвитку колективу підприємства включає чотири розділи: зміна соціально-демографічної структури колективу; підвищення кваліфікації та освіти кадрів працюючих; основні заходи щодо поліпшення умов і охорони праці, зміцнення здоров'я працівників; поліпшення соціально-культурних і житлово-побутових умов працюючих та членів їх сімей.