Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
otvety_k_ekzamenu (2).docx
Скачиваний:
264
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
362.58 Кб
Скачать

11. Формування психоаналітичних підходів до дослідження особистості.

Розроблена З. Фрейдом психоаналітична теорія особистості, що досить популярна в Західних країнах, належить до типу психодинамических,неекспериментальних, що охоплюють все життя людину і використовують для описи її особистість внутрішні психологічні властивості, його й мотиви. Фрейд вважав, що лише небагато те, що насправді відбувається у людини і характеризує його особистість, актуально їм усвідомлюється.

На думку Фрейда, початком і залишається основою психічної життя стають різні інстинкти, потяги і бажання, спочатку властиві людському організму.Недооценивая свідомість і соціальний оточення у процесі формування та буття людини, Фрейд стверджував, що провідної ролі у створенні життєдіяльності людини почали відігравати різноманітних біологічні механізми.

По Фрейду, особливо значної ролі у формуванні людини її життя грають два загальних космічних інстинкту: Ерос (сексуальний інстинкт, інстинкт життя, інстинкт самозбереження) і Танатос (інстинкт смерті, інстинкт агресії, інстинкт деструкції).

Представляючи людську життєдіяльність як наслідок боротьби двох вічних сил Ероса і Танатоса, Фрейд вважав, що це інстинкти є головними чинниками прогресу. Єдність і Ероса і Танатоса як зумовлюють кінцівку буття індивіда, а й відчутно визначають діяльність різних соціальних груп, народів та держав.

12. Гуманістичний напрямок дослідження особистості

Гуманістична психологія їсти, ні що інше, як альтернативи двом важливим течіям в психології - психоаналіз і біхевіоризм. Вона бере початок в екзистенціальної філософії, відкидає становище, що людина – продукт або спадкових (генетичних) чинників, або впливу оточуючої сліди (особливо раннього впливу).Экзистенциалисти виділяють ідею про те, що з нас відповідальний то, хто і що стаємо.

Отже, гуманістична психологія основний моделлю приймає відповідальної людини, який безперешкодно робить свій вибір серед наданих можливостей. Головне становище цього напряму – концепція становлення. Людина динамічний, завжди знаходиться у процесі становлення. Але це формування біологічних потреб, сексуальних чи агресивних спонукань. Людина, що заперечує розвиток, заперечує, що він є всі умови для повноцінного існування.

Інший погляд можна охарактеризувати якфеноменологический чи «тут і він». Цей напрям своєї залежить від суб'єктивної чи особистої реальності, тобто. підкреслюється значення суб'єктивного досвіду основного феномена до вивчення і розумінні людини. Теоретичні побудови і зовнішня поведінка вторинні стосовно безпосередньому досвіду та її винятковому значенням у тому, хто переживає.

>Гуманисти розглядають як активних творців власного життя, які мають свободою вибирати і розвивати стиль життя, який обмежений лише фізичними чи соціальними впливами. Прихильниками гуманістичних поглядів, може бути таких відомих теоретиків, як нічого втішного сказати,Олпорт, Келлі і Роджерс, і Абрахам Маслоу, який одержав загальне визнання як видатний представник гуманістичної теорії особистості. Теорія Маслоу про самоактуалізації особистості, яка грунтується на вивченні зрілих людей, унаочнює основні теми й положення, на дуже притаманні гуманістичного підходу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]