Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
otvety_k_ekzamenu (2).docx
Скачиваний:
265
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
362.58 Кб
Скачать

36. Основні види пам'яті. Класифікація окремих видів пам'яті; по характеру психічної активності, по характеру цілей діяльності, по тривалості закріплення і збереження матеріалу. Їх характеристика.

. За змістом матеріалу: рухова пам’ять (запам’ятання та відтворення рухів, є основою рухових навичок), емоційна (зберігає переживання та почуття, пов’язані з подіями минулого), образна (зорові, слухові, нюхові, смакові, тактильні уявлення, які узагальнені в певні образи), словесно-логічна (пов’язана з мисленням та мовою, спрямована на запам’ятовування смислу, загального змісту інформації).

2. За характером мети діяльності: мимовільна (здійснюється без спеціальної мети, без вольового зусилля, вона є наслідком певної практичної діяльності), довільна (пам’ять, яка протікає з чітко поставленою метою щось запам’ятати, відтворити, для цього використовується спеціальні мнемотехнічні прийоми).

3. Час закріплення та збереження матеріалу: сенсорна пам’ять (фіксується в периферичних частинах аналізаторів, це миттєвий відбиток різної модальності); короткочасна (утримує та відтворює інформацію, яка надходить із сенсорної пам’яті. Швидке запам’ятання та нетривале збереження інформації – 20-30 секунд); тривала (зберігає людський досвід, забезпечує тривале збереження матеріалу), тривала пам’ять із свідомим доступом і закритим доступом; оперативна пам’ять (запам’ятання в процесі конкретної діяльності, включає елементи короткочасної і тривалої пам’яті); феноменальна пам’ять (відтворення без змін після тривалого зберігання).

4. За усвідомленістю: механічна (запам’ятання внаслідок декількох повторень); логічна (передбачає переробку та осмислення інформації).

37. Основні види запам'ятовування. Прийоми за забезпечують запам’ятовування інформації та їх психологічна природа

ЗАПАМ´ЯТОВУВАННЯ - це утворення й закріплення тимчасових нервових зв´язків. Що складніший матеріал, то складніші й ті тимчасові зв´язки, які утворюють підґрунтя запам´ятовування.

Мимовільне запам'ятовування здійснюється без спеціально поставленої мети запам'ятати.На мимовільне запам'ятовування впливають яскравість, емоційна забарвленість предметів. Мимовільному запам'ятовуванню сприяє також наявність інтересу. Усе, що цікавить, запам'ятовується значно легше й утримується в нашій свідомості значно довше ніж нецікаве.

Механічне запам'ятовування- закріплення матеріалу без розуміння його смислових зв'язків і логіки побудови.Механічним може бути як мимовільне, так і довільне запам'ятовування.

Логічне (смислове) запам'ятовування пов'язане з розумінням матеріалу, його смислових зв'язків, тому поряд з мнемічними цей вид запам'ятовування містить в собі розумові дії.

Умови успішного запам’ятовування: • багаторазове розумно зорганізоване й систематичне повторення, а не механічне, що визначається лише кількістю повторень; • розподіл матеріалу на частини, виокремлення в ньому смислових одиниць; • розуміння тощо.

38. Форми і способи збереження інформації. Фактори що впливають на тривалість збереження інформації

Зберігання інформації Людський розум є найдосконалішим інструментом пізнання навколишнього світу. А пам'ять людини — прекрасним пристроєм для зберігання одержаної інформації. Щоб інформація стала надбанням багатьох людей, необхідно мати нагоду її берегти не тільки в пам'яті людину. В процесі розвитку людства існували різні способи зберігання інформації, які удосконалювалися з часом: вузлики на вірьовках, карби на палицях, берестяні грамоти, листи на папірусі, папері. Нарешті, був винайдений друкарський верстат, і з'явилися книги. Пошук надійних і доступних способів зберігання інформації йде і до цього дня. Сьогодні ми використовуємо для зберігання інформації самі різні матеріали: папір, фото- і кіноплівку, магнітну аудио- і відеострічку, магнітні і оптичні диски. Все це — носії інформації. Носій інформації — матеріальний об'єкт, призначений для зберігання і передачі інформації.Матеріальна природа носіїв інформації може бути різною: молекули ДНК, які бережуть генетичну інформацію; папір, на якому зберігаються тексти і зображення; магнітна стрічка, на якій зберігається звукова інформація; фото- і кіноплівки, на яких зберігається графічна інформація; мікросхеми пам'яті, магнітні і лазерні диски, на яких зберігаються програми і дані в комп'ютері, і так далі.

Існують фактори, що визначають успішність запам'ятовування:

- емоційний та фізичний стан (поганий настрій та хвороба погіршують продуктивність цього процесу),

- вік (є періоди піку та спаду продуктивності запам'ятовування (юність та старість відповідно),

- установка (завдання, яке ставить людина),

- характеристики самого матеріалу (його значимість, логічність, обсяг тощо).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]