Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Комуникационные технологии. О.М. Холод.doc
Скачиваний:
391
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
490.5 Кб
Скачать

59. Спіндоктор як модератор новин.

Полем діяльності спін-доктора є інтерпретації, наприклад, російська розважальна програма «ПРОЖЕКТОРПЕРІСХІЛТОН».

Метою роботи спін-доктора є коригування негативної інформації, коли вона вже прорвалася в загальний інформаційний простір. Пострадянський спін-доктор має і власний здобуток, до якого не дійшли західні: боротися з негативом тільки в тому просторі, де він проявився.

Як правило, новини, більш наближені до влади, користуються меншою увагою, ніж новини опозиційні. І це можна зрозуміти, оскільки позитивні новини влади про себе є менш інформативними в цілому, ніж новини негативні. Помаранчева революція базувалася на інформаційному потоці й емоційних інтерпретаціях того, що відбувається, породжуваних 5-м каналом. Це вдалося зробити, піднявши емоційний рівень боротьби майже до біблійного рівня боротьби добра і зла. Цьому також сприяла поява Ющенка як отруєного владою кандидата.

Україна продемонструвала інтерес і до такої активності спін-доктора, як переключення уваги масової свідомості. Як приклад можна навести раптово розгорнуту боротьбу з грипом уряду Юлії Тимошенко, коли прем’єр навіть розвантажує ящики з ліками, тоді як самої епідемії немає. До таких же переключень сьогоднішнього дня відносять 9 травня у Львові і холеру в Маріуполі. На останню як на політтехнологію звернув увагу у своєму ток-шоу Євгеній Кисельов (3 червня 2011-го), якого підтримав редактор «Коментарів» Вадим Денисенко.

Інструментарій переключення уваги :

Щоденний (тактичний) - автомобільні аварії, вибухи, стихійні лиха

Довготривалий (стратегічний) - епідемія грипу, холери, бійка на святкуванні 9 травня, виклики в генпрокуратуру

Два шляхи виведення потрібної інтерпретації:

  • шляхом створення тесту (змінити + на -)

  • шляхом створення контексту (змінити – на - або ++ на +)

Комунікативні операції, на відміну від інформаційних, більше налаштовані на роль аудиторії. Саме про них написано в підзаголовку книги Френка Лунца «Слова, що працюють. Важливо не те, що ви сказали, а те, що люди почули»