Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект экономика.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
03.11.2018
Размер:
475.65 Кб
Скачать

47

Вступ. Поняття економіки як науки

Всі вчені погоджуються, що економіка відрізняється від інших наук тим, що не може дозволити собі чистого експерименту у лабораторних умовах. “ Полігоном “ для досліджень завжди буде якась країна, або її великий регіон, і, врешті-решт, людські долі. Це накладає на економіку, як науку, велику відповідальність і вимагає від неї впевненості у своїй правоті.

Той, хто починає вивчати економіку, повинен перш за все засвоїти таке важливе правило : не слід сприймати речі такими, якими вони здаються !!! Це правило можна проілюструвати такими прикладами :

  1. Якщо всі фермери прекрасно працюють, і природа допомагає їм виростити небувалий врожай, то загальна сума доходів фермерів зменшиться.

  2. Підвищення цін на один продукт може принести вигоду тим, хто з ним має справу ( виробник, продавець ), але якщо одночасно і однаково збільшуються ціни на всі товари, то від цього ніхто не виграє. Таке явище часто зустрічається в економіці країни. Це схоже на таку ситуацію : коли, спостерігаючи урочистий парад, всі стануть навшпиньки, то це нікому на принесе вигоди, хоча окрема людина могла б від цього виграти.

  3. Те, що вважається розумним для окремої людини або фірми, іноді буває безглуздим для всієї нації або країни ( протизаплідні та наркотичні засоби ).

Взагалі, існує кілька визначень ЕКОНОМІКИ як науки;

1. Економіка є найбільшою сферою суспільних відносин, це наукова дисципліна, що займається вивченням народного господарства, його галузей, окремих підприємств, а також окремих елементів виробництва ( капітал, фонди, праця тощо ). Конкретно економіка підприємства - це наука про ефективність виробництва, шляхи і методи досягнення підприємством найкращих результатів при найменших витратах.

2. ЕКОНОМІКА – це наука про :

  • прагнення та вміння заробити собі на прожиття;

  • збільшення національного багатства;

  • гроші, капітал, багатство;

  • економічні закони, які регулюють виробництво, обмін, перерозподіл та споживання продукції протягом всього існування людства.

3. Але найчастіше вживають таке коротке та влучне визначення економіки :

Економіка – це наука, яка аналізує вибір суспільства при обмежених ресурсах ”.

Принципи економіки як науки

1 Взаємодія теорії та практики

Практика дає замовлення теорії на вироблення кваліфікованих рекомендацій при матеріальному забезпеченні, виробництві та реалізації продукції на внутрішньому та зовнішньому ринках. І саме практика перевіряє ці рекомендації та виносить справедливий вирок будь-якій теорії

  1. Взаємозв’язок макро – та мікроекономіки

Макроекономіка вивчає економіку країни в цілому або її величезні складові частини ( державний та приватний сектор ). Мікроекономіка вивчає роботу конкретної економічної одиниці ( підприємства, фірми, банка… ).

Отже, будь-яке підприємство, хоча воно знаходиться на мікрорівні, у своїй діяльності повинно враховувати процеси та зміни, які відбуваються на макрорівні. У той же час, наприклад, державні органи влади та контролюючі організації повинні враховувати реальний стан, в якому знаходяться підприємства країни.