Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Комуникационные технологии. О.М. Холод.doc
Скачиваний:
391
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
490.5 Кб
Скачать

3. Поняття маніпуляція. Місце маніпулятивних елементів у системі комунікаційних технологій.

Маніпуляція – 1) це психологічний вплив на людину, який не завжи нею усвідомлюється і змушує її діяти відповідно до цілей маніпулятора; 2) це штучно створені ілюзії щодо дійсності; 3) приховане управління людиною всупереч її волі, яке переносить ініціаторові односторонньої переваги; 4) це вид псих. дії, майстер. вихов. якого виклик. приховане пробудження у людині намірів, які не співпадають з її актуальними бажаннями.

Зарубіжні дослідники визначають рядові ознаки маніпуляції:

1) це різновид духовного, психологічного впливу, а не фізичного;

2) метою дії маніпуляції виступають психічні дії особистості.

1964 – нім. дослід. «Маніпул. людина», у якій вперше подається визначення маніпуляції як психічного впливу, що здійснюється таємно від так на шкоду тим особам, на яких він впливає.

Маніпуляція – це та особливість, яка закладена у кожній особистості. Людина, несучи певний образ так чи інакше впливає на суспільство.

Еверет Шострем на широкій експериментальній базі доводить, що у кожній людині закладений потенціал.

Існує 8 основних маніпуляцій них ролей:

1) людина-диктатор – це людина, яка демонструє владу і силу; щоб управляти своїми жертвами, він пригнічує їх та наказує їм.

2) ганчірка, слабак – роль жертви. Демонструє свою чутливість, часто забуває, не чує, він пасивний і мовчазний.

3) калькулятор – підкреслено залежна людина, що прагне будь-що приховувати, обдурювати, заплутувати, перехитрити.

4) прилипало – людина, яка шукає турботи про неї і готові бути обдурені.

5) славний хлопець – його щирість, дбайливість і уважність удавані.

6) хуліган – демонструє агресивність, жорстокість, часто діє через погрози.

7) суддя – підкреслено критична, скептична людина, яка постійно щось критикує, ніколи нікому не довіряє, дуже вразлива, постійно обурюється.

8) захисник – постійно демонструє свою підтримку, поблажливість до помилок, завжди може зрозуміти.

Взагалі маніпулятивні прийоми на емоції людини – це особливо-небезпечна техніка нав’язування, що базується на експлуатації людських інкстинтів.

Маніпулятор спікул. на емоц. пережив. (співчутті, страху, солідарності, заздрості, ненависті, гордості)

Мета: знешкодити критичне мислення співрозмовника.

Формами такого маніпуляційного впливу є: 1)гра на почутті про минуле, почуття ностальгії характеризується як форма агресивної поведінки по відношенню до об’єкта; 2)апелювання до почуттів солідарності – намагання активізувати почуття спільності, викликати прихильність, бажання підтримати точку зору маніпулятора; 3) заклик до поміркованості (людям пропонують дотримуватися золотої середини і не впадати у крайнощі; 4) апелювання до співчуття; 5) вплив на благородні почуття людини – використання природної схильності більшості людей до порядності та альтруїзму.

Маніпуляція інформацією: 1) замовчування інформації; 2) селекція (вибіркове подання матеріалу і оприлюднення лише того, що вигідно маніпулятору); 3) пересмикування (тенденційне висвітлення інформації); 4) перевертання (інф. зі знаком + подається зі знаком – і навпаки); 5) фальсифікація; 6) дезорієнтація; 7) підкидання помилкових доказів; 8) створення неіснуючої реальності; 9) маскування (спроба приховати суттєву інформацію за несуттєвою); 10) запізнення; 11) маніпуляція пов’язана із часом подачі інформації; 12)зміщення (відволікання уваги від перебігу політ. баталій через повідом. про сенсацію, скандал, катастрофу, містифікацію тощо); 13) підпорогове подання інформації.