Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Комуникационные технологии. О.М. Холод.doc
Скачиваний:
391
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
490.5 Кб
Скачать

56. Спіндоктор та його функції. П'ять типів роботи спіндоктора. Пре-спін. Пост-спін. Торнадо-спін. Контроль кризи. Зменшення витрат. Схема роботи спіндоктора.

Як правило, спіндоктор найчастіше зайнятий виправленням різноманітних деформацій образу події в ЗМІ після того, як інформаційний розвиток прийняв несприятливий характер. Специфічною особливістю роботи спіндоктора є те, що він діє як у вербальній (більше комунікативної), так і в невербальній сфері. З історії ми знаємо численні приклади того, як оточення монархів, царів, президентів «готувало» аудиторію до проведення різних церемоній (забезпечувалося радість натовпу на коронації, «потьомкінські села», «бурхливі, тривалі оплески» на з'їздах партії і т.д.) . Все це - ілюстрація роботи спіндоктора - людей, що моделюють інформаційну ситуацію.

На практиці виділяється кілька видів спина: 1. до-спін - підготовка аудиторії до події; 2. після-спін - «наведення блиску» на подію; 3. торнадо-спін - перенесення суспільної уваги на іншу подію; 4. кризовий спин - контроль кризової інформації з метою зменшення подальшої шкоди.

Головним об'єктом діяльності спіндоктор є інформаційний блок. Формування їм новинний інформаційної сфери здійснюється: - Шляхом відбору інформації; - Наданням значимості «потрібним» новинам; - Шляхом гальмування і прискорення інформації.

Зокрема, для гальмування інформації спіндоктор використовує такі інструменти, як: а) недопуск події в ЗМІ (наприклад, Держдепартамент США попросив ЗМІ не давати в ефір інтерв'ю з Бен Ладеном і лідерами терористів); б) зміна модусу інформації (наприклад, іронічне ставлення на НТВ до В Жириновському і Г Зюганову) .. в) заміна повідомлення новою інформацією або ситуацією; г) перенесення акцентів (типу «сам дурень» або «сам злодій»)

До додаткових функцій спина зазвичай відносять: - Організацію витоку інформації; - Організацію груп тиску на підтримку тих чи інших подій; - Контакти з пресою (журналістами); - Підготовку заходів з пресою; - Виправлення помилок шефа, допущених в ході спілкування з пресою. 57. Сегментування інформаційного потоку, маніпулювання інформацією

Коли ви заявили про себе, можна приступати до створення обмежено-цільових інформаційних потоків, що працюють на абсолютно конкретну мету. Такий процес цілком підходить під визначення маніпуляції. У словнику говориться, що «маніпулювання - це процес впливу на громадську думку і поведінку для його каналізації в потрібному певним політичним чи громадським структурам напрямі» Процес маніпулювання може бути визначений як неприпустимий або неетичний, якщо він спрямований на прямий обман споживачів інформації (використання завідомо неправдивих цифр і фактів), вплив на підсвідомі інстинкти (приховані вставки в теле-, відео-, кінопрограми, комп'ютерних файлах), на образу осіб або організацій, дискредитацію товарів і послуг. Конкретні обмеження на такого роду маніпулювання зафіксовані в Законах України «Про рекламу» та «Про засоби масової інформації». На шляху свого поширення інформація проходить через численні емоційні та інші фільтри, що призводить до деякого спотворення інформації. І виходить, що практично в 100% випадків передачі інформації ми маємо справу з її інтерпретацією. Але якщо мимовільна інтерпретація все одно неминуча, то чи не краще займатися інтерпретацією свідомо? Такого роду «свідоме маніпулювання» представляє собою цивілізовану гру-конкуренцію за існуючими в суспільстві правилами, в процесі якої використовуються певні прийоми роботи з інформацією на предмет її оптимального впливу на споживача. До їх числа відносяться наступні: • замовчування - «вигідна» інформація залишається в матеріалі, а «невигідна» вилучається; • перестановка - малозначущі, але необхідні інформаційного суб'єкту позиції виносяться на початок матеріалу, а дійсно значущі «засуваються» в кінець; • залучення авторитетного посередника (якщо зацікавлений у передачі певної інформації суб'єкт не є авторитетним для даної цільової групи або сприймається негативно, підшукується авторитетне джерело, що передає ту ж саму інформацію) • підгонка опитувань і рейтингів - підбирається і опитується така сукупність людей, чия думка працює на рішення потрібної задачі; • підбір цитат - надаються некомментірованние цитати, в комплексі працюють на необхідний результат; • емоційне підживлення - використання емоційних матеріалів і оборотів в умовах браку конкретних фактів і цифр; • монтаж - вибір з великої кількості фото-, відео-, аудіоматеріалів таких, які виставляли б деякий об'єкт в невигідному або, навпаки, вигідному ракурсі. Комплексним прикладом «нормального» маніпулювання служить технологія розстановки інформаційних акцентів під час виборної кампанії.