Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Комуникационные технологии. О.М. Холод.doc
Скачиваний:
391
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
490.5 Кб
Скачать

39. Методики моделювання іміджу

Об'єкти формування іміджу. Умовно об'єкти можна розділити на 3 категорії: 1. Об'єкти, рейтинг яких залежить винятково від створеного ними або для них іміджу: окремі особистості (політики, телеведучі, лідери громадських та релігійних рухів), соціальні групи (військові, студенти, пенсіонери і т.п.), партії, радіо - телекомпанії й окремі передачі, громадські рухи ("Greenpeace", фемінізм, рух "проти абортів" і т.д.).. Метою цих об'єктів можна назвати можливість впливу на настрої в суспільстві. 2. Об'єкти, рейтинг яких в рівній мірі залежить як від іміджу, так і від якості вироблених ними товарів чи послуг. Це, в першу чергу, великі національні і транснаціональні корпорації (фірма "Philips", "ЗІЛ", "Valio" і т.д.). До цієї ж категорії можна віднести і більш дрібні фірми, якщо їх успіх на ринку залежить не тільки від того, що вони продають, але і від того як вони це роблять. Метою цих об'єктів є збільшення обсягів продажів при одночасному створенні позитивного іміджу і поліпшенні якості продукції. 3. Об'єкти, для яких коливання іміджу не є вирішальним фактором їхнього успіху. В основному це дрібні торгові організації. Їх успіх на ринку залежить більшою мірою від якості пропонованої продукції.

Найбільш поширені методи формування іміджу політика:

Залучення виборця:

  • до дії, які відбувається зараз

  • до вже скоєної дії

Вкладена дія - Виборцю пропонується зробити дію 1, знайоме йому, бажане ним і пов'язане з дією 2, необхідне кандидату. (Так, проголосувавши за кандидата, виборець вже відразу після виборів (по обіцянках кандидата) може отримати блага, обіцяні кандидатом під час виборчої кампанії). "Ефект Герострата": вводиться "нібито заборону" на якусь дію. Насправді, щоб усвідомити власне заборону, виборець повинен спочатку представити «дію, що забороняється».

Якщо впливу по обраному каналу на виборця недостатньо, то слід вдатися до:         зміни методу;         зміни каналу сприйняття (при цьому треба врахувати, що орієнтовно людина запам'ятовує 10% того, що читав, 20% того, що чув, 30% того, що бачив, 50% того, що чув і бачив, 70% того, про що сам розповідав, 90% того, що сам робив);         зміну часу або місця впливу;         паралельного впливу по різних каналах.     Способи створення "дива":        -  аномально великі об'єкти і рекордні досягнення;        -  постановка виборця у глухий кут ... з наступним чудесним визволенням із нього.        -  подолання або порушення заборон, норм поведінки (реальне або уявне).      Модель експериментального неврозу.         Навмисно неузгоджений вплив по каналу або каналам сприйняття.         Неузгодженість стереотипів виборця і реальності.         Навмисна помилка, парадокс.     Натяк -  краще запам'ятовуються ще незакінчені людиною дії і забуваються дії закінчені.

  1. 40. Іміджеві психотехніки.

  1. Психотехнологія говорить, що робити. Психотехніка говорить, як це зробити.

  2. Психотехніки блокування негативної іміджевої інформації. Оскільки у кожної людини є як позитивні, так і негативні сторони характеру, системи його ціннісних орієнтацій, то і виявлятися можуть як ті, так і інші. Прояв позитивних сторін психіки, як очевидно, вітається і іміджмейкером, і його клієнтом. Що ж стосується негативних характеристик, цей вид інформації повинен блокуватися.

  3. Звідси психотехніка блокування негативної іміджформірующей інформації складається з наступних етапів:

  4. а) виявлення у клієнта цих сигналів;б) переконання клієнта в негативності їх для його іміджу;в) коли у клієнта проявляється та чи інша подібна «негативна» дія, іміджмейкер обов'язково акцентує його увагу на цих діях

  5. Психотехніки відбудови від конкурента. Термін «відбудова» в даному контексті означає те ж, що і «відсторонення». (іронія над конкурентом, вказування на цого недоліки та помилки)У психології використовується при формуванні навичок спілкування (наприклад, при навчанні говорити співрозмовника «ні»), в іміджелогіі - при формуванні іміджу як антитези конкурентам. Сутність подібної відбудови прекрасно іллюсфіруется слоганом «Інші обіцяють - ми робимо!».Даний термін введено в ужиток журналістом і фахівцем з PR та реклами І.Л. Вікентьевим в 1993 р.

  6. Психотехніки імітації підсвідомої іміджевої інформації.Якщо хтось (той же кандидат, який виступає на мітингу) буде імітувати ті кінетики, які: а) зазвичай проявляються у людей мимоволі і б) зазвичай оцінюються людьми як позитивні характеристики психіки, то присутні на мітингу будуть мимоволі оцінювати даного кандидата в позитивному плані. З числа вербальних сигналів сюди можна віднести імітацію так званих застережень а також імітацію деяких нелегітимних слів (так званих слів-паразитів) - для тих аудиторій, в яких ці слова «прийняті» і оцінюються як «нормальні».

  7. Психотехніки формування довіри аудиторії іміджу до опосередкованого джерела інформації. Під джерелом в даному випадку розуміється людина, яка так чи інакше характеризує прототип іміджу. Щоб вплив цієї людини на аудиторію іміджу було б достатньо ефективним, до нього має бути довіра.Довіра (або кредитної людини) складається з довіри до інформації, що виходить від даної людини, і з довіри до людини взагалі, незалежно від того, що він говорить.

  8. Психотехніки впливу на підсвідомість членів аудиторії іміджу.В іміджелогії це означає наступне: імідж-інформація в кінцевому результаті повинна бути не в свідомості, а в підсвідомості, тобто не повинна усвідомлюватися кожним із реципієнтів. У принципі існує два шляхи інтродукції інформації в підсвідомість:а) напрям імідж- інформації в підсвідомість через свідомість співрозмовника іб) напрям цієї інформації безпосередньо в підсвідомість людини.

Психотехніки впливу безпосередньо на підсвідомість членів аудиторії іміджа.Одна з найпоширеніших технік - це техніка гіпнозу.