Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Комуникационные технологии. О.М. Холод.doc
Скачиваний:
391
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
490.5 Кб
Скачать

54. Історія формування технології спін доктор

У другій половині XX століття - і особливо на рубежі XX і XXI ст. - Значення засобів масової комунікації в провідних сферах суспільного життя (політичній, соціально-економічної та культурної) незмінно зростала. Ця тенденція продовжує посилюватися. Одним з її наслідків як раз і стала поява низки нових професій, зокрема, розглянутих нами вище. Гідне місце в їх ряду займає професія спіндоктор. Найчастіше спіндоктор зайнятий виправленням висвітлення події в мас-медіа, після того як інформаційний розвиток прийняв несприятливий відтінок.Термін виник від англійського слова spin - «кружляння, вертіння».Тобто це подача подій у більш сприятливому вигляді. Спіндоктор, можна сказати, «розкручує» інформацію, подає її в сприятливому вигляді. Іншими словами, спіндоктор - це керуючий інформацією. Можна сказати і по-іншому: спіндоктор «лікує» інформацію у ЗМІ, лікує подю, точніше те, яке освітлення подія може отримати в мас-медіа.

Необхідність професії спіндоктор обумовлена ​​наступними факторами: • зростання ролі ЗМІ в суспільному, економічному і політичному житті; • можливість використання каналів комунікації для маніпулювання громадською думкою; • зростання ролі громадської думки, який формується на основі управління інформаційними потоками.

55. Специфіка діяльності спіндоктор в політичній сфері (політичний спин) проявляється в тому, що він: - Працює з політичними структурами та лідерами, державними органами виконавчої та законодавчої влади; - Консультує з приводу політичних промов, висловлювань та їх наслідків; - Використовує інформаційні потоки в конкретних політичних цілях; - Використовує опозиційність до владних структур; - Спирається на свій особистий авторитет, особисті знайомства в ЗМІ, знання інформаційної структури; - Використовує неформальні контакти; - Організовує виступи у відповідь на заяви опонентів - з цією метою прес-служби урядів і парламентів систематично зустрічаються з журналістами.

У світовій практиці Паблік рілейшнз існують дві моделі спина:

1. Тоталітарна (варіант радянської системи) введення повного контролю за інформацією в ЗМІ, починаючи з найвищого рівня аж до нижніх.

2. Демократична (варіант західної системи) за рахунок інтелектуального перегравання ЗМІ і більшої динамічності. У даній моделі заборонні заходи використовуються лише в екстраординарних випадках (війна, тероризм, стихійні лиха тощо). Тут часто використовується спосіб витіснення однієї новини інший.

До додаткових функцій спина зазвичай відносять:

- Організацію витоку інформації;

- Організацію груп тиску на підтримку тих чи інших подій;

- Контакти з пресою (журналістами);

- Підготовку заходів з пресою;

- Виправлення помилок шефа, допущених в ході спілкування з пресою.

Специфіка діяльності спіндоктор в політичній сфері (політичний спин) проявляється в тому, що він:

- Працює з політичними структурами та лідерами, державними органами виконавчої та законодавчої влади;

- Консультує з приводу політичних промов, висловлювань та їх наслідків;

- Використовує інформаційні потоки в конкретних політичних цілях;

- Використовує опозиційність до владних структур;

- Спирається на свій особистий авторитет, особисті знайомства в ЗМІ, знання інформаційної структури;

- Використовує неформальні контакти;

- Організовує виступи у відповідь на заяви опонентів - з цією метою прес-служби урядів і парламентів сістематіческі зустрічаються з журналістами.

Скажімо, в політичній практиці Великобританії склалася і успішно функціонує така схема:

1. Прес-служба уряду зустрічається з журналістами щотижня - по п'ятницях.

2. Під час засідань англійського парламенту зустрічі з пресою проводяться два рази на день - о 11.00 та о 16.00.

3. Одне з правил поведінки британського прес-секретаря уряду: не перебувати занадто близько від прем'єра, щоб не потрапити в об'єктив, але разом з тим чути все, що говорить прем'єр.

Особливості роботи спіндоктор з формування комунікаційного простору включають:

- Правило першого дзвінка (той з кандидатів, хто першим повідомив про свою перемогу, як правило, обходить своїх опонентів);

- Прагнення першого інтерпретувати подію;

- Створення інформаційних фантомів;

- Облік інформаційної асиметрії.