Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Комуникационные технологии. О.М. Холод.doc
Скачиваний:
391
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
490.5 Кб
Скачать

4. Поняття комунікативного простору. Елементи комунікативного простору.

Поняття комунікаційного простору природно випливає із поняття комунікація, яку у цьому контексті розуміють як процес встановлення і підтримання контактів між членами соціальної групи і контакті на основі духовного, ідейного або іншого єднання членів суспільства.

ПКП – багатовимірне і багатоскладне. Воно включає в себе певний набір комунікац. актів між агентствами спілкування, а також слів чи знаків, кодів культури,прийнятих уданому сусп.. трад., звич.

КП кожної країни складається із його ментальних характеристик, культурного наповнення, лінгвальних особливостей.

Складові комунікаційного простору:

1) перформансна комунікація

2) міфологічна комунікація

3) візуальна комунікація

4) вербальна комунікація

5) художня комунікація (вся культурна спадщина держави або товариства.

5. Візуальна комунікація у системі комунікаційних технологій.

Сприйняття – це перший момент зустрічі людини і світу, у якому закладається основа майбутніх пізнавальних стратегій й інтелектуальних інтуїцій. У сучасному світі спостерігається посилення візуальних комунікацій, текстуальне сприйняття змісту поступається візуально активному його розумінню. Останнім часом культурологи називають такі аспекти впливу візуальної культури: людина у своїх розумових процесах щодо осягнення дійсності посилається на візуальні картинки, певні знаки. В останній час говорять про те, що мозок людини – процесор з послідовною обробкою візуальних зображень.

Важливою складовою візуальної комунікації виступає соціально-психологічна закономірність сприйняття візуальних об’єктів. Значення слів, приміром, більш-менш однаково розуміється усіма членами суспільства, але більшість візуальних знаків не можуть належати певному словниковому поясненню. Візуальне сприйняття – індивідуальна категорія,яка залежить від досвіду та психічної організації людини.

Для сприйняття візуальних об’єктів важливими виступають:

  • Техніка візуалізації,ю в яку входять характерні для культури способи побудови зображення, а також засоби, за допомогою яких воно створюється

  • Система декодування реципієнтами значень об’єкта, інтерпретація образу, що формується у результаті сприйняття

У комунікативістиці візуальна комунікація розглядається у площині, яка стосується:

  • Іміджу образу певного професійного комунікатора (зовнішні показники, фізичні дані, аксесуари, те, наскільки людина візуально хоче підтвердити свій соціальний статус)

  • Невербальної комунікації: мімічна партитура людини, жести

6. Поняття образ у комунікативному просторі.

Важливим поняттям візуальної комунікації є образ. Його можна схарактеризувати як певну комбінацію знаків і символів, які бачимо на фотографіях, у кіно, рекламі тощо. Найчастіше вони передаються через мас-медіа і пов'язані з інформацією, цінностями, вірою, настановами та ідеалами людей. Образ — це набір символів, кожний з яких має особливу вагу. У деяких образах існує велика кількість різних рівнів значень та взаємодій між ними. А. Берґер аналізує функціонування образів на підставі елементів комунікаційної моделі Г. Лассвелла:

1. Художник, той, хто створив образ.

2. Авдиторія, яка сприймає образ.

3. Твір мистецтва, що вважається образом як такий.

4. Суспільство, де функціонують образи.

5. Засоби, які передають образ глядачеві.

Образи справді потужно впливають на емоційний стан людини. Вона сама мислить образами. Наприклад, самооцінка людини впливає на те, як вона виглядає в очах свого оточення, а враження інших людей впливають на формування її ставлення до себе. Свій "імідж" людина змінює впродовж життя і створює "новий образ" після закінчення якогось певного етапу. Тобто вдало створений образ спроможний вплинути на неї через свідомість та підсвідомість. Механізм візуальної комунікації видно з таблиці:

Поняття

Приклад

Підстава

зображення

фотографія

подібність

покажчик

дим, що йде з вікна

причина і наслідок

символ

розп'яття

умовне значення

те, що означує та означується

кілт - характерна ознака шотландця

умовне значення

ущільнення

обличчя + автомобіль

уніфікація, об'єднання

заміщення

рушниця - фалос

заміщення, перенесення

значення

метафора

костюм Спайдермена

аналогія

метонімія

велика кам'яниця -

асоціація

добробут