Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Прога держ Екзамена.doc
Скачиваний:
86
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
709.63 Кб
Скачать

57/Анотування та реферування документів.

Сутність поняття анотації, її призначення та функції. Вимоги до анотацій.

Класифікація анотацій за функціональною ознакою: їх функції та завдання; за способом характеристики первинних документів; за глибиною розгортання інформації; за формою; залежно від кількості документів; за рівнем використання засобів автоматизації.

Виникнення анотацій та етапи розвитку теорії і методики анотування.

Основні вимоги до анотації. Процес анотування. Засоби стимулювання до читання первинного документа в анотаціях. Процес складання плану анотації. Вимоги до оформлення тексту анотації. Особливості складання довідкової анотації. Особливості складання рекомендаційної анотації.

Сутність поняття реферування і реферат, їх призначення та функції. Вимоги до рефератів. Класифікація рефератів.

Основні етапи розвитку реферування.

Процес реферування документів, його основі етапи. Види читання тексту. Поняття реферативного читання і реферативного висловлювання. Цитування, перефразування, фактографічна інтерпретація.

Референтська діяльність: основні поняття, їх сутність, функції та роль.

Тлумачення понять: референт, реферувати, реферат. Етимологія слова „референт” та його синонімічний ряд. Ключові поняття референтської діяльності: документування управлінської інформації, реферування, редагування, коректування, спічрайтерство, паралінгвістика та інших, їх сутність. Основні завдання референтської діяльності. Сукупність знань та навичок необхідних для професійної діяльності референта.

Спічрайтерство: поняття, сутність і функції. Ознаки високоякісної письмової роботи ділового характеру.

Поняття та сутність спічрайтерства. Взаємозв’язки референта зі структурними підрозділами установи, співпраця референта із замовником роботи.

Основні етапи роботи над діловим документом. Визначення ступеня дослідження явища чи проблеми. Дослідження ретроспективи об’єкта (явища). Визначення ступеня актуальності досліджуваної проблеми, явища. Вивчення конкретного досвіду діяльності з теми дослідження. Встановлення спільного та відмінного в підходах до явища, проблеми.

Встановлення невідповідності нових, з’ясованих райтером фактів усталеній думці та підходах. Порівняння досліджуваного явища з його сучасними аналогами в інших регіонах і країнах. Встановлення аналогій з явищами в іншій сфері знань (діяльності).

Доповідь для керівника. Визначення мети та змісту доповіді. Структура доповіді. Основні мовленнєві фігури, що застосовуються під час підготовки доповіді та їхня характеристика. Запам’ятовування та проголошення доповіді. Типові недоліки ораторського мовлення. Види доповідей (виробнича, мітингова, дипломатична, ювілейна, траурна). Врахування особистісних якостей керівника та підготовка доповіді для нього.

Теоретичні та практичні засади реферування.

Визначення понять реферування, реферат. Теоретичні підходи до реферування, як одного із основних процесів наукової обробки документів і їх використання та як одного із напрямів реферативної діяльності. Національна система реферування в Україні. Загальна характеристика процесу реферування. Основні етапи реферування. Методика реферування. Основні ознаки реферату. Структура реферату та особливості його стилю. Труднощі процесу реферування. Методика роботи над текстом. Реферативний огляд. Рецензія і відгук.