Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Програма ДЕК 5 курс МДК.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
136.19 Кб
Скачать

Київський національний університет культури і мистецтв

ІНСТИТУТ ДЕРЖАВНОГО УПРАВЛІННЯ І ПРАВА

КАФЕДРА ДЕРЖАВНОГО УПРАВЛІННЯ

МЕНЕДЖМЕНТ ДІЛОВОЇ КОМУНІКАЦІЇ”

Програма державної атестації

для студентів спеціальності 7.02010501

Документознавство та інформаційна діяльність”

Київ 2013

Державна атестація студента

Атестація якості підготовки спеціалістів зі спеціальності “Документознавство та інформаційна діяльність” щодо встановлення фактичної відповідності рівня освітньої підготовки вимогам освітньо-кваліфікаційної характеристики здійснюється Державною екзаменаційною комісією вищого закладу освіти з даного фаху, затвердженою Міністерством освіти і науки України, після виконання студентами у повному обсязі навчального плану.

Атестація здійснюється на підставі оцінки рівня професійних знань, умінь та навичок випускників, передбачених освітньо-кваліфікаційною характеристикою спеціаліста зі спеціальності “Документознавство та інформаційна діяльність” з використанням загальнодержавних методів комплексної діагностики – складання комплексного державного іспиту „Менеджмент ділової комунікації”, який складається з трьох теоретичних питань.

На державну атестацію виносяться такі дисципліни:

  • психологія управління;

  • соціологія управління;

  • дипломатичний протокол;

  • документознавча професіологія.

.

Предмет і завдання психології управління

Психологія в системі трудової та економічної діяльності, поняття управлінської діяльності. Зв'язок психології управління з теорією управління, соціальною, організаційною психологією, психологією праці. Системний характер управління.

Структура і функції управлінської діяльності

Об'єкт і суб'єкт управлінської діяльності. Структурний та функціональний аналіз об'єкта управління. Рівні управління. Види управлінських структур, їх психологічна специфіка. Динамічний аспект управлінської діяльності.

Зміст діяльності керівника

Поняття компетентності як визначальна характеристика діяльності керівника. Професійно-технологічна компетентність. Організаційно-управлінська та психологічна компетентність. Функціонально-структурні особливості складових компетентності керівника в залежності від змісту та рівня управлінської діяльності.

Стильові особливості діяльності керівника

Співвідношення стилю управління та ефективності управлінської діяльності. Фактори впливу на формування стилю управління. Одномірна, двомірна, тримірна та ситуативна модель стилю управління. Командний підхід.

Психологічний аналіз професійної діяльності

Види професійної діяльності. Психологічна структура професійної діяльності. Психологічний аналіз професійної діяльності (професіограма, психограма). Працездатність. Психологічна придатність до професії.

Основні етапи становлення психології управління

Теорія “раннього наукового управління”(Ф.У.Тейлор) іпсихотехніка (Г. Мюнстенберг). Теорія “людських стосунків” Є. Мейо. Особистісно-мотиваційні концепції Д. Мак-Грегора і Ф. Герцберга. Японська школа. Становлення і розвиток вітчизняної психології управління.

Психологія управління людськими ресурсами

Цілі і завдання управління людськими ресурсами. Планування людських ресурсів, добір і підготовка персоналу, адаптаціяперсоналу в організації(професійната психологічна). Оцінювання ефективності діяльності персоналу.

Поняття організації

Організація та організаційна діяльність. Види організацій. Основні ознаки організації. Поняття соціальної та соціально-психологічної організації. Системний аналіз організації.

Організація як група. Особливості групової діяльності

Соціальна діяльність як інтегруючий фактор групи. Основні параметри групи. Класифікація груп. Основні параметри групи. Закономірності функціонування групи (групова динаміка). Типи комунікативних структур в залежності від виду

Спілкування в структурі управлінської діяльності

Спілкування і діяльність. Функції спілкування. Спілкування як комунікація. Особливості невербальної комунікації. Вербальна комунікація: промовляння та слухання. Уміння слухати іншого: техніки рефлексивного та нерефлексивного слухання. Ділова бесіда.

Спілкування як взаємодія

Види взаємозв'язку в процесі групової діяльності. Згуртованість, спрацьованість та сумісність як основні ефекти взаємодії. Соціально-психологічний клімат як результат і умова ефективної спільної діяльності. Феномен взаємовпливу і його механізми.

Спілкування як міжособистісне розуміння

Міжособистісне розуміння як умова ефективності взаємодії. Стадії міжособистісного розуміння. Адекватність розумінняповедінки інших людей. Ефекти міжособистісного розуміння. Феномени ідентифікації, рефлексії, емпатії, їх вплив на ефективність взаємодії.

Конфліктні ситуації в управлінській діяльності

Психологічний аналіз конфліктної поведінки. Структура і динаміка конфлікту. Типи конфліктних ситуацій і способи їх розв'язання. Основні стилі поведінки при розв'язанні конфліктів. Методи подолання конфліктів в управлінській діяльності.

Психологія ведення ділових переговорів

Переговори як ефективний спосіб вирішення конфліктів. Основні стратегії ведення переговорів. Переговори без поразки, їх основні критерії. Методи ведення ефективних переговорів. Шляхи подолання "брудної гри" в процесі переговорів.

Управління як об'єкт соціологічного пізнання

Особливості соціологічного підходу до вивчення процесів управління. Характеристика понять «соціальний суб'єкт» і «соціальний актор». Управління і самоврядування в соціальній сфері. Принципи розмежування об'єкту і предмету соціології управління.

Характеристика управління як системи наукового знання

Історичні передумови виникнення соціологічних знань про управління у кінці 19 ст. Взаємозв’язок розвитку нових економічних умов розвитку суспільств і виникнення науки управління. Особливості соціологічного підходу до вивчення процесів управління. Характеристика понять «соціальний суб'єкт» і «соціальний актор». Управління і самоврядування в соціальній сфері. Принципи розмежування об'єкту і предмету соціології управління.

Соціологія управління в системі соціологічного знання

Система соціологічного знання, її специфіка, структура, чинники. Управління як об'єкт соціологічного пізнання. Об'єкт соціології управління – управлінські процеси, що здійснюються в соціальних системах різного ступеня спільності. Особливості соціологічного підходу до вивчення процесів управління.

Історичні передумови виникнення соціології управління

Погляди засновників соціології (О. Канта, Р. Спенсера, Е. Дюркгейма, До. Маркса,) на проблеми управління процесами суспільного розвитку. Загальна організаційна наука управління (тектологія) А. Богданова і її соціологічні складові. Школа «наукового менеджменту» Ф. Тейлора. Комплексний підхід Г. Емерсона до організації управління. Система промислового управління, розроблена А. Файолем. «Ідеальний тип» адміністративного управління, сконструйований М. Вебером.

Предмет, поняття і функції соціології управління

Сфера управлінських відносин суспільства як напрямок вивчення соціології управління. Визначення змісту соціального аспекту управлінських відносин. Управлінська поведінка соціальних груп. Соціальна природа управління. Предмет соціології управління – соціологічні закономірності процесів управління в різних типах організацій, соціальних інститутів і суспільства в цілому. Основні задачі соціології управління. Функції соціології управління. Розгляд функцій управління як виду управлінської діяльності розділення і спеціалізації управлінської праці.