Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Програма ДЕК 5 курс МДК.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
136.19 Кб
Скачать

Поняття основні етапи розвитку дипломатичного протоколу

Поняття "протокол", "дипломатичний протокол", етимологія термінів. Предмет, значення, принципи дипломатичного протоколу. Поняття "міжнародної ввічливості", "взаємності". Дипломатичний протокол "політичний інструмент дипломатії". Складові дипломатичного протоколу. Особливості дипломатичного протоколу. Поняття "дипломатичний церемоніал". Спільне і відмінне між дипломатичним протоколом і дипломатичним церемоніалом.

Історія дипломатичного протоколу. Вплив Візантії, Венеції, Святого Престолу і Франції у добу середньовіччя і у новий час на формування правил і норм дипломатичного протоколу. Українська дипломатична практика і протокол Нового часу. Формування міжнародно-правової бази дипломатичного протоколу. Державно-правові документи, національні традиції та особливості окремих країн як джерело норм і правил офіційного протоколу.

Поняття та основні етапи розвитку дипломатичного етикету

Поняття "етикет". Різновиди етикету. Дипломатичний етикет. Історія дипломатичного етикету. Перші правила Стародавнього Єгипту, „Інструкція з поведінки”. Конфуцій про етикет. Запровадження протоколу та етикету при дворах монархів. Етикет епохи Відродження. "Галатео або Книга хороших манер" (Італія, 1558). Правила етикету та протоколу при дворі українських гетьманах, російських монархів (Івана IV (Грозний), Петра І). "Етикет нігілізму" після 1917 року в СРСР. Сучасний дипломатичний етикет.

Сучасна міжнародно-правова база дипломатичного протоколу

Витоки формування сучасної міжнародно-правової бази дипломатичного протоколу: другий етап розвитку класичної дипломатії між двома світовими війнами ХХ століття. Прийняття Каракаської конвенції про консульські функції (1911 р.) та Гаванської конвенції про консульських чиновників (1928 р.). «Кодекс Бустаманте» як перший колективний міжнародний договір, який регулював функції консула.

Остаточне формування міжнародно-правового кодексу дипломатії та дипломатичного протоколу після завершення Другої світової війни. Конвенція про привілеї та імунітети ООН (1946 р.). Віденська конвенція про дипломатичні зносини 1961 р. Віденська конвенція про консульські зносини 1963 р. Віденська конвенція про спеціальні місії 1969 р. Віденська конвенція про право міжнародних договорів 1973 р. Віденська конвенція про представництво держав у їх відносинах з міжнародними організаціями універсального характеру 1975 р. Державно-правові документи, національні традиції та особливості окремих країн як джерело норм і правил офіційного протоколу.

Протокольний порядок здійснення місії дипломатичного представника в країні перебування

Протокольні особливості процедури акредитації нового посла в країні перебування. Підбір кандидатури посла або посланника. Згода (агреман) на призначення глави дипломатичного представництва. Прибуття нового глави представництва. Вірчі грамоти. Відкличні грамоти. Передача міністру закордонних справ країни перебування копій вірчих грамот. Вручення главі держави перебування оригіналів вірчих грамот під час офіційної церемонії Протокольні традиції, пов'язані з початком і завершенням діяльності дипломатичного представника в країні перебування. Церемоніал вручення відкличних грамот. Початок поточної роботи місії.