Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Програма ДЕК 5 курс МДК.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
136.19 Кб
Скачать

Морально-ціннісні та психологічні характеристики професії документознавця. Професійна культура документознавця

Класифікація професій відповідно до предметів та мети діяльності (за Є.О. Климовим). Документознавець – професія типу «людина-знакова система».

Критерії сталості інформаційної професії для різних напрямів у сфері професійної інформаційної діяльності. „Ідентифікація працівника з організацією” (за Г.Саймо­ном) у соціальних теоріях організації. Система цінностей у професійній діяльності документознавця. Професійна культура документознавця у взаємодії, взаємопроникненні та взаємовпливі з іншими професійними культурами. «Образ світу» професіонала. Основні принципи професійної етики документознавця. Документознавча професіографія.

Адаптація у фаховому середовищ: її етапи та характеристика

Специфіка діяльності документознавців у сфері державного управління, її вплив на адаптацію та соціалізацію фахівця.

Поняття про соціальну і професійну адаптацію. Соціальна адаптація як процес активного входження в систему між особистих відносин трудового колективу, засвоєння норм і традицій, цінностних орієнтацій та інтересів даного колективу.

Професійна адаптація як процес активного прилаштування працівника до змісту професійних і функціональних обов’язків, особливостей робочого місця, а також освоєння професії. Основні етапи процесу адаптації молодого фахівця та їх характеристики.

Трудовий процес та його раціоналізація. Організація підбору, підготовка підвищення кваліфікації документознавців.

Трудовий процес як матеріально і технічно обумовлений та організований процес прикладання людиною розумових та фізичних зусиль для одержання корисного результату.

Ознаки, за якими розрізняють трудові процеси: характер предмета і продукту праці, функції працівників, міра механізації праці, шкідливість умов праці тощо.Раціоналізація трудового процесу документознавця. Етапи раціоналізації: виявлення, вивчення, аналіз, узагальнення, проектування, освоєння раціональних прийомів та методів праці.

Кваліфікація працівника як сукупність загальної і спеціальної професійної освіти, необхідних знань, умінь, професійних навичок та виробничого досвіду для виконання в даних організаційно-технічних умовах певних видів робіт.Професійні знання, вправність, компетентність, відповідальність.Особисті характеристики працівника: фізичні дані, розумові здібності, спеціальні нахили, інтереси та характер особи, адаптованість, мотивованість, профорієнтованість, профпридатність, інноваційність.

Рівень кваліфікації працівника. Освітньо-кваліфікаційні рівні та освітньо-професійні програми підготовки кваліфікованих робітників та фахівців.

Документознавча та інформаційна діяльність у сфері державного управління

Інформаційна діяльність у сфері державного управління. Основні категорії професіоналів, які здійснюють професійне інформаційне забезпечення органів державної влади. Проблема професійних ресурсів інформаційної діяльності у сфері державного управління. Функціональна спеціалізація підготовки фахівців інформаційного профілю для сфери державного управління у межах спеціальності „Документознавство та інформаційна діяльність”.

Спеціалізація діяльності документознавців у органах державної влади.

Документознавець як представник соціально-професійної групи державних службовців. Морально-ціннісні, професійні, соціально-психологічні вимоги до фахівця сфери державного управління. Діяльність документознавців у сфері державного управління у предметному просторі документознавства, інформаційної діяльності та державного управління. Документаційне забезпечення управління. Інформаційне забезпечення управління. Аналітико-прогностичне забезпечення державного управління.