Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Програма ДЕК 5 курс МДК.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
136.19 Кб
Скачать

Управління як система соціальних відносин

Соціальні відносини як система соціальних зв'язків, що виникають між різними соціальними суб'єктами з приводу їх місця і ролі в системі суспільних відносин. Типологія соціальних відносин, її підстави.

Інституціоналізація соціальних відносин. Управлінські відносини в системі соціальних інститутів. Офіційні і неофіційні, формальні і неформальні соціальні відносини, їх особливості.

Організаційна поведінка і теорія організацій у системі соціології управління

Типологія організацій. Соціальна організація як процес і як ієрархічна цільова система взаємодії соціальних ролей і статусів індивідів, їх груп і спільностей. Соціально–управлінська організація суспільства і його підсистем. Закономірності виникнення і розвитку організацій в різних сферах суспільного життя. Ідеальна і реальна соціальна організація. Організаційний конфлікт. Об'єктивні основи формування і вдосконалення організаційних структур управління. Проблеми централізації і децентралізації в організаційних структурах. Організація і бюрократія. Функціонування організацій в різних сферах суспільного життя. Соціальні і особові аспекти організаційних структур. Інституціоналізація організацій.

Соціологічні концепції засновників соціології

О. Конта, Р. Спенсера, Е. Дюркгейма

Проблеми управління процесами суспільного розвитку у працях перших соціологів. Позитивізм як об’ективна наука про суспільствоПозитивнв і негативні риси натуралістичного підходу до аналізу соціальних явищ.

Раціоналістичні концепції та їх вплив на розвиток соціології управління

Загальна організаційна наука управління (тектологія) А. Богданова і її соціологічні складові. Елементи соціологічного підходу в теорії і практиці менеджменту. Школа «наукового менеджменту» Ф. Тейлора. Комплексний підхід Г. Эмерсона до організації управління. Система промислового управління, розроблена А. Файолем. «Ідеальний тип» адміністративного управління, сконструйований М. Вебером.

Соціологічний аналіз теорії раціоналізації Ф.Тейлора

Характеристика наукових методів роботи за Ф. Тейлором. Наукові принципи управління та їх використання за системою менеджменту. Співробітництво адміністрації і працівників як нова форма системної взаємодії в організаційних структурах управління. Зміст концепції «функціональної адміністрації» за Ф. Тейлором. Характеристика концепції професійного навчання.

Адміністративна теорія А. Файоля та її вплив на розвиток соціології управління.

Характеристика загальних принципів управління за А. Файолем. Зміст адміністративної теорії управління. Функції управління і принципи діяльності персоналу. Координація і спеціалізація у здійсненні управлінських завдань. Компетенція і відповідальність. Типи керівництва за А. Файолем: інституціоналізоване (формальне) і персональне (неформальне). Розподіл праці і виконавчих функцій.

Соціальні аспекти управління.

Поняття про «соціальне» як специфічній характеристиці явищ і процесів суспільного життя. Управління в системі соціальної інтеграції. Особливості соціального управління. Специфіка соціологічного підходу до вивчення соціальних чинників і закономерностей соціального управління. Об'єктивне і суб'єктивне в управлінні. Вивчення взаємодії і взаємовплив різних параметрів і основних елементів систем «людина – людина – суспільство», «людина – техніка – виробництво», «людина – природа – суспільство». Людина в системі управлінських відносин.