Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Програма ДЕК 5 курс МДК.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
136.19 Кб
Скачать

Характеристика «людського чинника» та його ролі

у сучасних організаційних структурах

Зміст, сутність, характер соціальних відносин як системи соціальних зв'язків. Зміст понятя “людський чинник”. Типологія соціальних відносин у сучасних управлінських структурах. Соціальний аспект управлінських відносин. Міжособистісні відносини і їх роль в системі управління.

Теорія організацій у системі соціології управління

Соціальна організація як процес і як ієрархічна цільова система взаємодії соціальних ролей і статусів індивідів, їх груп і спільностей. Ідеальна і реальна соціальна організація. Організаційний конфлікт. Об'єктивні основи формування і вдосконалення організаційних структур управління. Проблеми централізації і децентралізації в організаційних структурах.

Типологія організацій. Формальні і неформальні організацїї

Ідеальна і реальна соціальна організація. Об'єктивні основи формування і вдосконалення організаційних структур управління. Проблеми централізації і децентралізації в організаційних структурах.

Організаційний конфлікт.

Соціально–управлінська організація суспільства і його підсистем

Якісні характеристики соціально – управлінських організацій. Закономірності виникнення і розвитку організацій в різних сферах суспільного життя. Визначити соціальні і особові аспекти організаційних структур. Об'єктивні основи формування і вдосконалення організаційних структур управління. Позитивні і негативні риси бюрократії.

Соціальні інститути і соціальне управління.

Методи управління соціальними процесами

Характерні особливості соціальних інститутів, їх функції. Чинники, що визначають діяльність соціальних інститутів. Механізми інтеграції соціальних інститутів в економічне, політичне і соціокультурне середовище суспільства. Роль соціальних інститутів в управлінні суспільними процесами, в забезпеченні стійких типів і форм соціальних зв'язків, в здійсненні соціального контролю. Види соціальних інститутів.

Особливості функціонування основних політичних інститутів в сучасному суспільстві: український і зарубіжний досвід

Соціальний інститут права. Соціальні інститути ринкової економіки. Інституційна динаміка в соціальній сфері. Трансформації соціальних інститутів, регулюючих демографічні і этноконфесіональні процеси в сучасному суспільстві. Політичні інститути як суб'єкти соціальної зміни і розвитку. Роль соціальних інститутів в ході трансформації українського суспільства.

Соціологічна інформація в системах управління

Об'єктивна необхідність інформаційного забезпечення управління, його місце в управлінському циклі. Сутність соціальної інформації, її соціологічна специфіка. Соціальна комунікація і інформація. Характеристики соціологічної інформації: достовірність, репрезентативність, надійність, своєчасність (оперативність), оптимальність. Соціологічні аспекти технічної, економічної , педагогічної і інших видів інформації.

Управлінська діяльність як різновид соціальної дії

Форми, методи і засоби управлінської діяльності. Колективна, міжгрупова і внутрішньогрупова взаємодія в різних формах управлінської діяльності. Форми соціального управління і самоврядування: збори, наради, засідання, конференції, семінари, ділові ігри (для ухвалення оптимальних рішень), планерки, експертні оцінки, накази, ухвали, розпорядження і т.д.

Сучасні засоби управління: технічні, організаційні, засоби масової інформації. Соціокультурні особливості і мікрокультура організацій як універсальні сучасні засоби управлінської діяльності.