Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Програма ДЕК 5 курс МДК.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
136.19 Кб
Скачать

Дипломатичний корпус, його склад та особливості протокольної роботи

Дипломатичний корпус у вузькому та широкому значенні поняття як сукупність глав дипломатичних представництв та водночас усіх дипломатів акредитованих у державі перебування, включаючи членів їх родин. Дуаєн (декан, старшина, старійшина) дипломатичного корпусу як старший за класом та перший (найдовший) за часом перебування в даній державі глава одного з дипломатичних представництв, які в ній акредитовані. Дипломатичний список. Старшинство в дипломатичному корпусі. Відносини з МЗС і зовнішньополітичними відомствами, урядовими установами. Суто протокольно-церемоніальний характер можливого виступу дипкорпусу як єдиного цілого.

Організаційна підготовка і протокольні особливості проведення дипломатичних візитів

Значення дипломатичних візитів і бесід. Класифікація дипломатичних візитів. Протокольні візити або візити ввічливості. Візити у відповідь. Ділові візити. Приватні візити. Протокольні характеристики різних видів дипломатичних візитів. Ініціатива приходу (початку) та відходу (завершення) візиту. Послідовність нанесення різних видів візитів. Дотримання порядку старшинства при нанесенні візитів. Черговість візитів ввічливості з іншими видами візитів. Практика нанесення візитів чоловіками та дружинами дипломатів. Розумний термін нанесення візитів у відповідь. Наслідки затримки або відсутності візитів у відповідь.

Правила оформлення дипломатичних бесід

Мета та спрямованість дипломатичних бесід. Повідомлення та отримання інформації під час проведення дипломатичних бесід. Обговорення практичних дво- і багатосторонніх питань і проблем. Бесіди за офіційними дорученнями та запрошеннями акредитуючої держави та держави перебування. Бесіди під час перерв на переговорах. Випадкові, неочікувані та непередбачувані бесіди. Найбільш уживані (рекомендовані) мовні трафарети під час проведення бесід. Згода із думкою співбесідника. Прохання, вибачення та можливість висловлення незгоди під час бесід. Запис бесід у щоденнику дипломата. Оформлення реквізитів бесід: титул, ранг та посада оформлювача (автора щоденника), назва, дата і місце, титул, ранг та посада співбесідника. Примітка адресатів бесід в кінці тексту. Рекомендації щодо викладення власне тексту запису бесід.

Класифікація та протокольні характеристики візитів на високому та найвищому рівнях

Державні, офіційні, робочі, неофіційні візити та візити проїздом. Особливості державних візитів у двосторонніх відносинах. Фінальні документи по завершенні державних візитів. Церемоніальні почесті під час проведення державних візитів. Почесна варта та салют націй. Тривалість державних візитів. Особливості офіційних візитів в міжнародних відносинах. Протокольні особливості проведення офіційної церемонії зустрічі (проводів) в ході офіційних візитів. Тривалість офіційних візитів. Поняття та особливості робочих візитів. Характер та кількість протокольних заходів під час проведення робочих візитів. Особливі риси неофіційних візитів та візитів проїздом.