Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pravova_statistika.doc
Скачиваний:
139
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
4.39 Mб
Скачать

В Україні та м. Києві у 1996-2006 рр.

Для порівняння показників стану злочинності у територіальних одиницях одного рівня та у територіальній одиниці більш високого рівня, яка включає всі попередні, доцільно будувати ранжируваний за величиною показника у кожному регіоні перелік цих територіальних одиниць. Це дає можливість точно визначити місце територіальної одиниці за станом злочинності серед інших територіальних одиниць, а також розбити територіальні одиниці на групи за величиною порівнюваного показника.

Приклад

Таблиця 16

Перелік регіонів України, ранжируваний за величиною коефіцієнта злочинності на 100 тис. Всього населення у 2006 р.

Регіони

Коефіцієнт злочинності у розрахунку на 100 тис. всього населення

Запорізька область

1375

Луганська область

1228

Донецька область

1125

Дніпропетровська область

1096

Місто Київ

1043

Миколаївська область

1022

Автономна республіка Крим

987

Полтавська область

974

Херсонська область

933

Харківська область

932

Україна в цілому

902

Одеська область

874

Сумська область

781

Волинська область

774

Кіровоградська область

724

Київська область

692

Хмельницька область

692

Чернігівська область

684

Вінницька область

660

Львівська область

647

Житомирська область

646

Черкаська область

642

Чернівецька область

558

Рівненська область

536

Тернопільська область

476

Івано-Франківська область

448

Закарпатська область

436

Оцінка територіальної розповсюдженості злочинності передбачає аналіз того, як сукупність злочинів та інших показників злочинності, зареєстрованих на певній території (ціле), розподіляється по територіальних одиницях більш низького рівня, з яких складається дана територія (частини). Аналізуються дані щодо територіальних одиниць на рівень нижче базової території: Україна – регіони (АРК, області, міста Київ та Севастополь), регіон – райони тощо.

Кримінологічний зміст оцінки територіальної розповсюдженості злочинності полягає у визначенні характеру розподілу злочинності по територіальних одиницях, які у сукупності складають базову територію, ступеня його рівномірності, встановленні територіальних одиниць, у яких спостерігається найбільший та найменший рівень злочинності.

Основним показником, який характеризує територіальну розповсюдженість злочинів, є частка злочинів (осіб, що їх вчинили тощо), яка припадає на кожну територіальну одиницю, що входить до базової території. Відповідні дані можуть бути представлені у вигляді таблиць або діаграм різного виду, що характеризують територіальне розповсюдження злочинності за один або декілька років. Для того, щоб порівняти рівень злочинності (рівень злочинної активності тощо) в окремих територіальних одиницях доцільно розраховувати також коефіцієнти інтенсивності злочинів (злочинної активності тощо) і аналізувати ці дані разом з показниками часток.

Приклад

Таблиця 17

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]