Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
program DZU 2010.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
426.5 Кб
Скачать

44

МІНІСТЕРСТВО КУЛЬТУРИ І ТУРИЗМУ УКРАЇНИ

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ КУЛЬТУРИ І МИСТЕЦТВ

Інститут державного управління

Кафедра державного управління

Документаційне забезпечення управління Робоча програма для студентів напряму підготовки 6.020105

Документознавство та інформаційна діяльність”

Київ 2011

Укладач Грінберг Л.Ф., кандидат історичних наук, доцент

Обговорено і затверджено на засіданні кафедри державного управління

_____ ________ ____ року. Протокол № ____.

Рекомендовано до друку

Головною Вченою радою Київського національного

університету культури і мистецтв як програму

для студентів університету та його

відокремлених структурних підрозділів.

Протокол № ___ від ____ _________ 20__ року.

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

Курс „Документаційне забезпечення управління” – одна з основних спеціальних дисциплін, що забезпечує професійну підготовку студентів-документознавців.

Мета курсу – формування у студентів комплексного уявлення про системи документації; про склад службових документів, особливості їх оформлення згідно з сучасними правилами і вимогами до оптимізації процесів управління як в державних установах, так і в комерційній сфері, до теоретичної і практичної підготовки кадрів, що у своїй професійній діяльності працюють з управлінською документацією.

Завдання курсу – вивчення особливостей організації діловодства в різні історичні періоди (ХVI – XIX ст.), нормативно-правової бази сучасного діловодства (ХХ – ХХІ ст.); державного регулювання питань переходу до електронного документообігу; аналіз ролі діловодства для ефективної роботи управлінського апарата; вивчення сучасних проблем документування інформації, закономірностей документотворення, систем документації, комплексів документів, шляхів удосконалення документаційного забезпечення управління .

Курс розкриває суть та зміст діловодства, організацію системи діловодства в установах України, питання підготовки та оформлення документів (документування управлінської діяльності), організацію роботи з документами та контролю за їх виконанням, основні етапи становлення та розвитку документаційного забезпечення управління, сучасні вимоги до підготовки та оформлення організаційно-розпорядчої документації, а також впровадження новітніх інформаційних технологій в роботу діловодних служб.

Документаційне забезпечення управління включає основні технологічні діловодні операції, що взаємодіють між суб’єктами та об’єктами: збирання та опрацювання документної інформації; підготовка рішень та розпоряджень; прийняття рішень та їх документаційне забезпечення; доведення рішень до виконавців; виконання рішень; контроль за виконанням документів; збереження, пошук, координація та субординація передавання документної інформації. Кожна з цих операцій може бути реалізована за допомогою організованого композитного документообігу, а також окремо як традиційними методами, так і за допомогою новітніх інформаційних технологій.

Практична діяльність документознавця пов’язана з інтенсивним усним і письмовим спілкуванням, з підготовкою і складанням великої кількості документів, з передаванням та отриманням інформації в усній та письмовій формах. Це вимагає належного знання норм і правил мовлення, дотримання їх при створенні документів. При роботі з документами важливими є зміцнення і контроль за дотриманням законності у виробничій діяльності, захист конституційних інтересів і прав людини.

Студенти здобувають знання про основні законодавчі, нормативно-правові документи, науково-методичні матеріали, що регламентують документаційне забезпечення управління на всіх рівнях, технологію підготовки та оформлення організаційно-розпорядчих документів та окремих галузевих систем документації, знайомляться з організаційно-функціональною структурою служб документаційного забезпечення управління, правилами формування справ, складання номенклатур справ, підготовки і передавання справ на архівне зберігання в умовах переходу до електронного документообігу.

Звертається значна увага на набуття навичок самостійного укладання документів за допомогою комп’ютерної та організаційної техніки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]