Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pravova_statistika.doc
Скачиваний:
139
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
4.39 Mб
Скачать

Питання для самоконтролю

  1. Назвіть історичні пам’ятки в яких згадуються елементи статистики.

  2. Вкажіть, хто вперше запропонував статистичні .методи аналізу масових явищ.

  3. Вкажіть що розуміли під «статистикою» в середині XVIII століття.

  4. Визначте, коли вперше на території України виникла система кримінально-правової статистики.

  5. Хто з російських вчених спробував проаналізувати причини злочинності на основі статистичних даних?

  6. Хто вперше виявив статистичні закономірності між різними явищами?

  7. Назвіть принципи «купонної системи».

  8. Назвіть статистичні формуляри, які існували після революції 1917 року.

  9. Назвіть вітчизняних вчених та їх основні праці з статистики.

  10. Визначте напрямки розвитку статистики в Україні на сучасному етапі.

Розділ 4. Статистичне спостереження

4.1. Поняття про статистичне спостереження

Одним із самих поширених методів отримання інформації для людства було і залишається спостереження. За оцінками фахівців на ранніх етапах соціалізації дитина від 90 до 95 відсотків інформації про оточуючу об’єктивну реальність отримує методом спостереження.

З моменту зародження людства воно постійно користувалось цим методом - зміна дня і ночі, зміна пори року , виверження вулкану, політ птаха, поведінка тварин все це спостерігала первісна людина. Але людина не просто спостерігала за цим

, вона виділяла закономірності, аналізувала події, робила висновки та намагалась прогнозувати майбутнє.

Необхідно зауважити, що необхідно розрізняти два принципових рівня методу спостереження, а саме, побутовий рівень та науково-теоретичний рівень. Ми, для початку розглянемо рівень побутовий.

Поширеність спостереження викликана рядом принципових переваг у порівнянні з іншими методами збору інформації:

Природність. Позиція спостерігача значно ближча людині ніж, наприклад, позиція тестуючого. А дослідник, який почуває себе комфортно і висновки робить більш адекватні.

Безпосередність. Дослідник має можливість безпосередньо спостерігати процеси в їх ґенезі. Безпосередність в усі часи виступала самим точним індикатором емпіричного знання, тобто його добували за допомогою слуху, зору, дотику.

Не кваліфікованість. Для проведення побутового спостереження немає необхідності мати високу кваліфікацію.

Незалежність. Як правило, для збору інформації методом побутового спостереження немає необхідності запитувати об’єкт спостереження про його згоду. Спостерігаючи, за тим як палить цигарки батько, перебігає дорогу на червоне світло мати (розказавши нам, що це небезпечно) ми не питаємо їх згоди і робимо відповідні висновки.

Відсутність спеціального обладнання.Спеціальним інструментарієм при зборі інформації методом побутового спостереження виступають наші органи відчуття.

Вище ми вказували, що перераховані переваги стосуються, перш за все, побутового спостереження, але в межах даного розділу нас цікавить саме наукове спостереження. Наукове спостереження має ряд принципових відмінностей від побутового спостереження. Видатний російський соціолог В.А. Ядов виділив наступні відмінності наукового спостереження:

а) підпорядкованість чітко визначеним меті та завданням;

б) планується у відповідності до заздалегідь обміркованою процедурою;

в) отримані данні, фіксуються у протоколах та щоденниках згідно певної системи;

г) інформація, отримана шляхом спостереження, повинна перевірятися на предмет достовірності та точності.13

Початковою стадією статистичного дослідження є збір статистичної інформації про соціальні процеси в суспільстві, тобто статистичне спостереження. Враховуючи, вище вказані, вимоги до наукового спостереження та адаптуючи його принципи до потреб статистики, можемо дати визначення статистичного спостереження.

Статистичне спостереження— це планомірний, науково організований процес збирання даних щодо масових явищ і процесів, які відбуваються в різних сферах життя суспільства, шляхом їх реєстрації за спеціальною програмою, розробленою на основі статистичної методології.

Від інших методів збирання даних статистичне спостереження відрізняється характером і масовістю даних та способами їх отримання. Крім безпосередньої реєстрації (вимірювання, підрахунок, оцінка) широко застосовується вивчення суспільної думки на підставі опитування.

Відповідно до Закону України “Про державну статистику” (стаття 9) статистичні спостереження в нашій країні проводяться органами державної статистики через збирання статистичної звітності, здійснення одноразових обліків, переписів (опитувань), вибіркових та інших обстежень.

Спостереження є фундаментом статистичного дослідження. В процесі спостереження формуються дані, які на наступних етапах підлягають обробці і аналізу. Якщо статистичне спостереження проведено недбало, з порушенням вимог статистичної методології, а одержані відомості недостовірні, то, як би добре вони не були опрацьовані, результати статистичного дослідження будуть низької якості, не відображатимуть дійсного стану явищ і процесів, оскільки недоліки первинних матеріалів не можуть бути усунуті навіть найбільш досконалою їх обробкою.

Завданням статистичного спостереження є реєстрація достовірних окремих фактів, які об’єктивно висвітлюють реальне становище речей (наприклад, злочинності). Повинна бути забезпечена також повнота інформації та отримання її можливо в найкоротший термін. Первинний матеріал — це фундамент статистичного дослідження. Якщо внаслідок погано проведеного статистичного спостереження буде отриманий неякісний матеріал, то все дослідження приречено на невдачу, бо дефекти первинного матеріалу не можуть бути усунені при подальшій його обробці.

Статистичне спостереження здійснюється в три етапи:

1) Підготовка спостереження —найвідповідальніший етап, оскільки тут постають і вирішуються основні методологічні і а організаційні питання: хто, де, коли проводить спостереження і що для цього необхідно. Тобто на першому етапі складається докладнийплан статистичного спостереження.

2) Реєстрація статистичних даних.На цьому етапі здійснюється безпосередній процес збирання даних, який потребує чіткої взаємодії, координованості всіх виконавчих служб. Від якості збирання залежать точність, повнота, вірогідність та своєчасність статистичної інформації.

3) Контроль за правильністю збору і реєстрації.Цей етап передбачає контроль та накопичення даних спостереження, а також їх збереження. На цьому етапі відпрацьовується система оперативного доступу та пошуку необхідних даних.

Будь-яке статистичне дослідження повинне починатися з отримання вихідної інформації, тобто з обліку фактів та збору первинного матеріалу. Але як би не проводили облік фактів та збір первинного матеріалу, у всіх випадках спостереження має бути організоване таким чином, щоб спираючись на первинний матеріал, у майбутньому шляхом відповідної обробки можна було зробити вірні узагальнюючі висновки. А для цього облік фактів та збір первинного матеріалу мають бути ретельно продумані й науково організовані. Це пояснюється тим, що статистичне спостереження є завжди масовим, таким, яке має справу з безліччю різноманітних фактів.

Підготовча частина статистичного спостереження потребує розробки плану статистичного спостереження,що міститьпрограмно-методологічні та організаційні питання.План статистичного спостереження включає широке коло питань методики та організації збору статистичної інформації, контролю її якості і вірогідності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]