Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pravova_statistika.doc
Скачиваний:
139
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
4.39 Mб
Скачать

14.4. Показники латентності злочинності

Латентна або прихована злочинність – це сукупність злочинних діянь, що були реально вчинені, але відомості про них не надходили до органів кримінального судочинства або надходили, але факти, про які в них йшлося, не були зареєстровані як злочини і не знайшли відображення в офіційній статистиці злочинності. До показників латентності належать кількість реально вчинених злочинів взагалі або злочинів окремих складів, які через певні причини залишилися поза реєстрацією; частки таких злочинів від числа всіх зареєстрованих злочинів або зареєстрованих злочинів певних складів; коефіцієнт латентності – число, яке виражає приблизне відношення кількості вчинених злочинів, які залишилися поза обліком, до кількості зареєстрованих злочинів. Дані щодо латентності злочинів мають імовірнісний характер і повинні зважено використовуватися в процесі кримінологічного аналізу злочинності.

Показники латентності можуть бути встановлені на основі експертного опитування фахівців, які визначають величину, на яку має бути збільшена кількість зареєстрованих злочинів, щоб отримати приблизну кількість всіх реально вчинених злочинів. Ця величина може становити частку, на яку слід збільшити кількість зареєстрованих посягань певного складу або число (коефіцієнт латентності), на яке вона має бути помножена, щоб отримати кількість всіх реально вчинених злочинів цього складу.

Приклад

Таблиця 6

Коефіцієнти латентності злочинів в n-ському районі м. К. У 2006 р., визначені за результатами експертного опитування

Вид (склад) злочину

Кількість зареєстрованих злочинів

Коефіцієнт латентності

Ймовірна кількість фактично вчинених злочинів

Умисні вбивства

7

1

7

Умисні тяжкі тілесні ушкодження зі смертельними наслідками

5

1

5

Умисні тяжкі тілесні ушкодження

28

2

56

Зґвалтування

1

3

3

Розбої

28

2

56

Грабежі

130

3

390

Вимагання

9

4

36

Крадіжки

643

4

2572

з них : крадіжки з квартир

255

2

510

Шахрайство

50

3

150

Хуліганство

39

3

117

Незаконне носіння, зберігання зброї, боєприпасів

32

5

160

ДТП зі смертельними наслідками

14

1

14

Незаконне заволодіння транспортними засобами

63

1

63

Незаконний обіг наркотиків

427

4

1708

Одержання хабара, давання хабара (ст. 368-369)

9

5

45

Інші злочини

52

3

156

Всього

1792

-

6048

Кількість зареєстрованих злочинів в районі складала 1792, фактично вчинених – 6048, тобто у 3,4 разу більше ніж зареєстрованих.

При здійсненні кримінологічного аналізу можуть бути використані результати раніше проведених експертних опитувань щодо коефіцієнтів латентності окремих складів злочинів, що значно спростить аналітичну роботу.

Інший метод передбачає здійснення аналізу матеріалів про відмову у порушенні кримінальної справи. За його результатами визначається відсоток матеріалів по кожному складу злочину, за якими було необґрунтовано відмовлено у порушенні кримінальної справи, і визначається кількість фактично вчинених злочинів. Недоліками цього методу є необхідність проведення спеціального досить тривалого та складного додаткового дослідження і обмежена кількість складів злочину, коефіцієнт латентності яких можна встановити таким чином. Зокрема, це неможливо зробити щодо економічних, службових та інших злочинів, де відсутні потерпілі.

Для встановлення ступеня латентності злочинів може бути використано спеціальне опитування громадян. В ході такого опитування мають з’ясовуватися, шляхом постановки спеціально адаптованих для громадян запитань, кількість осіб, які протягом року, що передує періоду опитування, стали жертвами злочинів, у тому числі, злочинів окремих складів та кількість осіб, які з певних причин не заявляли до правоохоронних органів про вчинені щодо них злочини.

Такі репрезентативні для усієї країни опитування регулярно здійснюються у США, ФРН та деяких інших країнах, а також на міжнародному рівні в рамках довгострокового проекту, який здійснюється Міжрегіональним Інститутом ООН з вивчення злочинності і правосуддя (UNICRI), починаючи з 1989 р. В ньому беруть участь більше 50 країн світу, в тому числі у 1997 та 2000 рр. – Україна.

Приклад

Таблиця 7

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]