Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pravova_statistika.doc
Скачиваний:
139
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
4.39 Mб
Скачать

14.3. Індекс суспільної небезпечності злочинності

Показник суспільної небезпечності злочинності – це відносний показник, який передбачає оцінку злочинності за величиною суспільної небезпечності злочинів, вчинених на даній території за певний період часу. Він обраховується як агрегатний індекс, тобто відносна величина, отримана внаслідок перетворення ряду непорівнянних абсолютних показників (в даному випадку злочинів різних складів, які істотно розрізняються за ступенем суспільної небезпечності) до порівняного виду шляхом введення єдиної одиниці виміру - бальної оцінки ступеня суспільної небезпечності злочинів.

Індекс суспільної небезпечності злочинності обраховується за формулою:

,

де – кількість злочинів ί–го (певного) складу, зареєстрована на даній території за даний період часу;– кількість балів, які виражають ступінь суспільної небезпечності злочину ί–го складу;– знак суми, який означає, що показники суспільної небезпечності сукупностей злочинів певних складів підсумовуються і утворюють єдиний показник суспільної небезпечності злочинності на даній території за даний період часу.

Індекс суспільної небезпечності злочинності може бути визначений шляхом обрахування даних щодо структури злочинності за ступенем тяжкості, який і виражає ступінь суспільної небезпечності злочину. Обрахування даного показника значно спрощується через наявність у державній статистиці узагальнених даних щодо кількості зареєстрованих злочинів кожного ступеня тяжкості.

Індекс ступеня суспільної небезпечності злочинності обчислюється так:

,

де – кількість злочинів кожного ступеня тяжкості – особливо тяжких, тяжких, середньої тяжкості та невеликої тяжкості,– оцінка у балах, що відповідає кожному ступеню тяжкості.

Бальна оцінка злочинів кожного ступеня тяжкості розраховується шляхом визначення середнього значення терміну позбавлення волі, який може призначатися за вчинення злочинів певного ступеня тяжкості згідно зі ст.12 КК України.

Приклад

Таблиця 5

Індекс суспільної небезпечності злочинності в Україні у 2006 р.

Види зареєстрованих злочинів

Показники

Абсолютне число

Мінімальний та максимальний терміни позбавлення волі у роках за злочин певної категорії згідно КК

Середнє значення – бальна оцінка суспільної небезпечності (тяжкості) одного злочину даної категорії

Індекс ступеня суспільної небезпечності злочинності

Особливо тяжкі

16139

10-15

12,5

201737

Тяжкі

158915

5-10

7,5

1191863

Середньої тяжкості

174472

2-5

3,5

610652

Невеликої тяжкості

71374

1-2

1,5

107061

Всього

420900

-

-

2111313

Розрахований таким чином індекс суспільної небезпечності злочинності може порівнюватися з відповідним показником щодо даної територіальної одиниці за інші роки, але є непридатним для порівняння з індексами суспільної небезпечності інших територіальних одиниць. Для такого порівняння необхідно співвіднести показник ступеня тяжкості злочинності з кількістю населення даної території, так як при розрахунку коефіцієнту злочинності.

Приклад

Індекс суспільної небезпечності у розрахунку на 100 тис. всього населення в Україні у 2006 р. складав .

Для визначення бальної оцінки кожного складу злочину можуть використовуватися й інші методи: оцінка кожного складу злочину групою експертів; обчислення у балах середнього розміру покарання, встановленого за вчинення злочину кожного складу у відповідних статтях Особливої частини КК України; обрахування середнього розміру покарання, яке накладено судами за вчинення злочинів кожного складу у певному році. Але використання цих методів передбачає проведення спеціальних досліджень, значних витрат часу, матеріальних та людських ресурсів, що у прикладному кримінологічному аналізі злочинності є недоцільним.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]