Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екзаменаційний білет - копия.doc
Скачиваний:
168
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
820.74 Кб
Скачать

1. Документ як діалектична двоєдність форми та змісту

Документ – складний обєкт, що представляє собою єдність інформації й матеріального речовинного носія.

Документ являє собою систему – безліч закономірно звязаних один з одним елементів і частин як певне цілісне утворення, єдність. Елемент – одиниця розподілу документа. Сукупність однорідних елементів, що виконують необхідну для існування системи функцію, називається підсистемою. Якщо в системі є кілька підсистем, то вся система стає складною. Якщо системою вважати документ як такий, то його підсистемами будуть інформаційна й матеріальна речовинна, а також конструктивні елементи документа титульний аркуш, обкладинка, палітурка, форзац і т.п., обєднані в складне ціле. Підсистемою документа може виступати й текст, що складається із глав, параграфів, абзаців.

Документ як ціле – це єдність складових його елементів і підсистем. При системному підході досліджуваний документ розглядається як частина більшої системи соціальних комунікацій. Документ являє собою відносно самостійну систему завдяки наявності власних ознак і властивостей, що обумовлюють його розходження й подібність із іншими матеріальними обєктами. Основою будь-якого документа є документна інформація.

Отже, вивчення документа як діалектичної двоєдності форми та змісту полягає у виявленні його елементів, підсистем і звязків між ними, тобто у вивченні його структури. Установлюються ознаки й параметри, що характеризують документ як систему. Визначаються функції, виконувані елементами, підсистемами усередині й зовні цієї системи. її властивості, тобто якісні відмінності, що обумовлюють відносну самостійність, стійкість і стабільність даної системи, придатність документа для використання в соціальній комунікації.

2. Законодавче регулювання сфери керування документаційними процесами: зарубіжний досвід

КД в Австралії, Великій Британії, Канаді та США. Першу групу складають закони, що регламентують загальні засади політики держави у сфері інформації. Обов’язковими для цієї групи є закони про свободу інформації та захист інформації приватного характеру. Крім цих актів різні аспекти функціонування службових документів у державних установах в Австралії, Великій Британії, Канаді та США регулює низка інших законів (про електронний уряд, про доступ до секретної інформації, про адміністративну процедуру, про захист даних, про електронну комерцію, про електронні угоди, про авторське право, про поширення інформації в межах країни та за кордоном, про окремі аспекти діяльності уряду, зокрема, про зменшення обсягів паперового документообігу, економію, про етику в уряді, про судочинство, про реформу керування інформаційною технологією, про готовність до надзвичайних ситуацій тощо).

Другу групу складають закони, що безпосередньо регламентують роботу зі службовими документами. Відповідальність за збереженість урядових документів покладається на уповноважену архівну установу загальнодержавного рівня – національний архів. У США порядок контролю за КД центральних урядових установ визначає “Акт про федеральні документи” (1950 р.); у Великій Британії – “Акт про державні документи” (1958 р.), “Акт про державні документи” Північної Ірландії (1923 р.), “Акт про державні реєстри та документи” Шотландії (1948 р.); в Канаді – “Акт про бібліотеку та архів Канади” (2004 р.); в Австралії – “Акт про Національний архів” (1983 р., із змінами 1996 р.). На місцевому рівні роботу зі службовими документами законодавчо унормовують у Великій Британії – “Акт про місцеве управління” (1962 р., із змінами, внесеними у 1972 р.), у США та Австралії – закони штатів, у Канаді – закони провінцій, а уповноваженими архівними установами є відповідні місцеві архіви.