Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екзаменаційний білет - копия.doc
Скачиваний:
168
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
820.74 Кб
Скачать

2. Сучасна законодавчо-нормативна база керування документаційними процесами в Укріїні

Сучасну законодавчо-нормативну базу КДП в Україні складають:

1. Закони, що регламентують загальні засади політики держави в галузі інформації взагалі та діловодства зокрема: закони України (ЗУ) «Про державну таємницю» 21.01.1994, «Про національний архівний фонд і архівні установи» 13.12.2001, «Про електронні документи і електронний документообіг» 22.05.2003, «Про електронно-цифровий підпис» 22.05.2003, «Про інформацію» 02.10.1992, «Про стандартизацію» від 01.12.2005.

ЗУ «Про інформацію» визначає основні види інформації (статистична, масова та інформація про діяльність органів влади та органів самоврядування), називає основні види інформаційної діяльності (одержання, використання, поширення та зберігання інформації), визначає інформацію за режимом доступу на відкриту та з обмеженим доступом, визначає поділ інформації з обмеженим доступом на конфіденційну та таємну.

2. Нормативні акти міжвідомчого характеру.

3. Відомчі нормативні акти (інструкції з діловодства окремих установ, галузеві переліки документів).

4. Законодавчо-нормативні акти, що регулюють спеціальне діловодство (ЗУ «Про судоустрій» 07.07.2010, Правила ведення нотаріального діловодства.)

3. Інформація: її суть, функції, характеристика та класифікація

Інформація - сукупність відомостей (повідомлень, даних), яка визначає міру наших знань про ті чи інші явища, події та їх взаємозв´язки. Дане визначення використовується у широкому розумінні слова. У вузькому розумінні інформація - це відомості, які є об´єктом обробки, передачі і зберігання.

Класифікація інформації: За формою передачі (одержання): візуальна, аудіовізуальна, цифрова, кодована. За джерелом одержання: зовнішня, внутрішня, вхідна (вихідна). За ступенем опрацювання: виробнича, первинна. За часом використання: постійна, перемінна прогнозна, перспективна, оперативна. За роллю в процесі управління: директивна, планова, звітна, контрольна. За характером змісту: статистика, бухгалтерська, кадрова. За можливостями використання: корисна, надлишкова, зайва. За порядком виникнення - первинна і похідна. за характером носіїв інформації - документована і недокументована. За режимом доступу: відкрита, інформація з обмеженим доступом

До основних характеристик інформації можна віднести: цільове призначення, обсяг, цінність, повноту, надійність, вірогідність, надмірність, швидкість передавання та переробки інформації.

Цільове призначення інформації є однією з важливіших її характеристик, оскільки одна і та ж інформація часто використовується з різною метою.

Для передачі та обробки інформації важливого значення набуває її обсяг, котрий в простішому випадку залежить від кількості знаків (символів), що передаються.

Цінність інформації залежить також від ряду інших характеристик інформації: повноти, надійності, вірогідності.

Характеристика, що називається повнотою, використовується для визначення змісту найбільш істотних параметрів інформації, що передається.

За допомогою надійності характеризується наявність помилок в інформації, що передається.

Для визначення ступеня відповідності використовують характеристику, яку називають вірогідністю.

Під надмірністю інформації розуміється збільшення обсягів даних, що передаються, але які не спричиняють одержання додаткових нових відомостей.

Швидкість передавання та переробки інформації. Вона залежить від швидкості технічних засобів та систем, що використовуються.

Функції інформації – пізнавальна, соціальна, психологічна, регулятивна, впливаюча, культурологічна, прогностична, маніпулятивна, розважальна і ін. Логічна інформація, будучи "суспільним надбанням", забезпечує функціональну злагодженість людських спільнот. У цьому виявляється консолідуюча функція інформації.

ЕКЗАМЕНАЦІЙНИЙ БІЛЕТ №12