Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екзаменаційний білет - копия.doc
Скачиваний:
168
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
820.74 Кб
Скачать

2. Спічрайтерство як вид діяльності: поняття, сутність, функції

Спічрайтинг - підготовка і написання текстів для усних виступів перед аудиторією. Послуги спічрайтерів особливо вимогливі в соціально-політичних процесах суспільства. Дане явище широко поширене в політичних технологіях. Написання тексту в спічрайтинзі відбувається під контролем політика. При необхідності вказується, які правки варто внести до тексту виступу, на чому зробити акцент і чому, навпаки, приділити мінімум уваги при написанні мови.

Завдання спічрайтера - передати думки максимально цікаво для аудиторії, щоб виступ запам'ятався і залишив приємні враження.

Спічрайтер виконує наступні функції: - інформаційно-довідкове документальне забезпечення підприємства; - швидке і ефективне написання релізов, статей, доповідей; - документування нарад на підприємстві; - оперативне організаційне обслуговування керівництва. Спічрайтерство ділиться на: - політичне (призначене для політичних лідерів); - ділове (призначене для керівників).

Спічрайтер враховує всі нюанси при написанні тексту: мету виступу, перспективну аудиторію, характер промовця, його лексичний запас, манеру говорити і складає текст, який справить на слухача необхідне враження. Специфікою роботи спічрайтера є те, що він повинен завжди залишатися «в тіні». Чим непомітніше його робота, тим краще для його кар'єри. Хороший спічрайтер володіє наступними межами: гуманітарним складом розуму, комунікативною культурою, професійними навиками роботи з текстом, умінням чітко і лаконічно виражати свої думки у письмовій формі, ерудицією і високою загальною культурою, професійною підготовкою як фахівець із зв'язків з громадськістю, креативністю, емоційною стійкістю в стресових ситуаціях, відповідальністю.

3. Державні архіви й організаторсько-методичне керівництво архівними підрозділами організацій, установ, підприємств та службами документального забезпечення.

Державні архіви - архів, створений і фінансований державою (центральний державний архів, галузевий державний архів, Державний архів в Автономній Республіці Крим, державний архів області, мм. Києва та Севастополя, архівний відділ районної державної адміністрації), здійснює науково-методичне керівництво архівними відділами районних державних адміністрацій та архівними відділами міських рад на території області, контролює дотримання нормативних вимог на усіх напрямках їх функціональної діяльності.

Правила роботи архівних підрозділів органів державної влади, місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій розроблені на підставі Закону України "Про Національний архівний фонд та архівні установи", Положення про Державний комітет архівів України та інших нормативно-правових актів. Установи створюють архіви для зберігання документів, закінчених у діловодстві, користування ними із службовою, виробничою, науковою та іншою метою, а також для захисту законних прав та інтересів громадян.

Строки тимчасового зберігання архівних документів в архівних підрозділах органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних і комунальних підприємств, установ та організацій визначаються центральним органом виконавчої влади у сфері архівної справи і діловодства з урахуванням правового статусу та особливостей діяльності зазначених юридичних осіб.

Юридичні особи зобов'язані після закінчення строків тимчасового зберігання документів передати їх у порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади у сфері архівної справи і діловодства, на постійне зберігання відповідно до центральних державних архівів України, галузевих державних архівів, місцевих державних архівних установ або архівних відділів міських рад.

У разі ліквідації або реорганізації органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних і комунальних підприємств, установ та організацій документи, що нагромадилися за час їх діяльності, передаються ліквідаційною комісією (ліквідатором) правонаступникам у порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади у сфері архівної справи і діловодства, із збереженням відповідної форми власності на зазначені документи, а у випадках відсутності правонаступників - відповідним державним архівним установам або іншим місцевим архівним установам.

ЕКЗАМЕНАЦІЙНИЙ БІЛЕТ №14