Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екзаменаційний білет - копия.doc
Скачиваний:
168
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
820.74 Кб
Скачать

1. Класифікація документів: теоретичні засади, методика, практика

Термін класифікація означає поділ предметів, явищ, понять за різними ознаками на класи, підкласи, види, підвиди і т.д. Класифікація документів акцентує увагу на причинно-наслідкових звязках між їх формою і змістом, умовами існування, поясненні обставин функціонування тощо.

Існують різні варіанти класифікації документів. У цілому ж, залежно від ознак поділу, розрізняють два основні види класифікації: природну і штучну. Природні класифікації походять зі сталих ознак документів, які породжені логічними звязками між ними, а штучні — зі змінних, що в залежності від ситуації їх побутування можуть змінюватися. Найвищим рівнем поділу будь-якої класифікації є клас. Клас рід документів — це сукупність документів, які обєднує загальна ознака, що відрізняє їх від іншої сукупності документів. Рід клас — це перший рівень розподілу. Вид — другий рівень розподілу. При цьому родове поняття документ ділиться на видові поняття, тобто на види документів. Третій рівень розподілу — підвид. За ним розташовується різновид і т.д., поки не визначиться остаточне місце конкретного документа індивіда у цій класифікації.

Найпоширенішою схемою класифікації документів є ієрархічна: документ — видання — неперіодичне видання — книга.

Дихотомія — послідовний розподіл документів одного класу на два протилежних види, підвиди, різновиди й т.д. Наприклад: опублікований і неопублікований документ, періодичний і неперіодичний документ і т.п.

Фасетно-блочна — схема розподілу предметів блоками, зведеними з урахуванням закономірних та історичних.

Класифікація, типологія документів за матеріальною складовою

Однією з атрибутивних складових документа є його форма, тобто матеріальна основа носія інформації, особливості якої складають групу відносно самостійних основ поділу документів на види і підвиди за матеріальним носієм інформації, матеріальною конструкцією тощо.

Виділяють класи документів на штучній і природній матеріальній основі.

Основними різновидами сучасних документів на штучному носії є паперові й полімерні полімерно-плівчасті й полімерно-платівочні документи.

Класифікація, типологія документів за інформаційною складовою Класифікації, в основу яких покладена ознака змісту змісту документа, називають семантичними. Класифікація документів за змістом здійснюється в практичній діяльності за допомогою рубрикаторів, класифікаторів, класифікаційних таблиць і т.п.

До семантичної класифікації належать: Бібліотечно-бібліографічна класифікація. Універсальна десяткова класифікація УДК., Десяткова класифікація Дюї, Єдина класифікація літератури для книговидання й ін.

За рівнем узагальнення інформації поділяють на первинні й вторинні.

За характером знакових засобів фіксації інформації розрізняють текстові й нетекстові документи.

За призначенням для сприйняття інформації документи ділять на ті, що читаються людиною — вони можуть бути прочитані безпосередньо людиною, без спеціальних технічних засобів — і електронні — призначені дія автоматичного відтворення інформації, що перебуває в документі, за допомогою магнітофона, телевізора, принтера, дисплея й т.п.

За ступенем поширеності розрізняють опублікований і неопублікований документи.

За способом документування виділяють рукописний, друкований, механічний, магнітний, фотографічний, оптичний, лазерний й електронний документи.