Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бізнес-планування в ГРБ (1).doc
Скачиваний:
144
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
1.34 Mб
Скачать

8.1. Цілі презентації бізнес-плану

8.2. Організація презентації бізнес-плану

8.3. Підвищення ефективності презентації бізнес-плану

Слава порой делает из ничего нечто стoящее.

Томас Фуллер

Оборот доверия лучше, чем оборот денег.

Джеймс Мэдисон, президент США

Хороший рассказ, подобно хорошему соусу,

требует, чтобы его готовили, выдерживали и постоянно помешивали, и тогда он постепенно превращается в чудесный элексир, мгновенно пленяющий слушателя.

Андрей Делос, ресторатор

8.1. Цілі презентації бізнес-плану

“Історія - це самий перший елемент, на який слід звернути увагу на початку нового підприємства. Ви вигадуєте історію, а потім розповідаєте її іншим. Ви намагаєтеся надихнути людей на підтримку, залучити ресурси й отримати фінансування за допомогою історії, яка одночасно дивує та захоплює. Саме тут починається шлях ідеї від Вашого розуму до самого ринку. Ця область стає ще важливішої від змін обставин, характеристик й вигод” [19].

Презентація бізнес-плану (від франц. Presentation – “представлення, реко­мендація”) є спеціальною формою публі­чного представлення цільовій аудиторії з певною метою.

Презентація бізнес-плану здійснюється з такими цілями:

  • для ознайомлення зацікавлених осіб з новим бізнесом;

  • для демонстрації сутності підприєм­ницької ідеї, ділових якостей підприємця та менеджерів фірми;

  • для налагодження ділових зв’язків з потенційними кредиторами та інвесторами.

У ході презентації бізнес-план має викликати почуття оптимізму та ентузіазму. Інвестори не вкладатимуть кошти у нецікавий проект. Потенційний інвестор (або кредитор) у процесі презентації бізнес-плану хоче переконатися в його реалістичності та ефективності. Якщо підприємець спроможний довести до інвесторів (кредиторів) основні цілі, можливості та кінцеві резу­льтати, то він, напевно, може сподіватися на фінансову підтримку.

Часто інтереси зацікавлених осіб (кредиторів, інвесторів) не збігаються. Кредитора передусім турбує можливість повернути борг. Він задовольняється регулярними виплатами і кредиту, і процентами за його користування.

Інвестори-акціонери особливо уважні до питань, пов’язаних із розумним компромісом між інтересами акціонерного товариства та їх­ власними інтересами. Інвестора турбують перспективи прибутковості та зміцнення позицій на ринку. Як ві­домо, ринок інвестицій характеризується дуже високим рівнем конкуренції.

Якщо діяльність фірми буде успішною, то це позитивно позначатиметься на нормі прибутку інвестора. Інвестори готові до більшого ризику за умови отримання більшого прибутку. Якщо прибуток є непорівнянним із ризиком, то інвестування проекту стає невигідним.

Важливим моментом презентації бізнес-плану є показ очікуваних обсягів продажу в динаміці. Прогнози мають бути реалістичними, інакше можна поставити під сумнів обґрунтованість самого проекту.

Наступним етапом презентації є: пояснення обсягів інвестування, напрямів його використання; обґрунтування прибутковості вкладеного капіталу; наголошення на умовах і строках повернення позик. Якщо ці дані старанно підготовлені й переконливо доведені в ході презентації бізнес-плану, вони є одним з важливих критеріїв оцінки привабливості бізнесу.

На презентації бізнес-плану підприємцю треба довести своє вміння передбачити можливі типи та джерела виникнення ризиків, на які можна натрапити в новому бізнесі. Слід виокремити найімовірніші ризики та підготувати програму їх мінімізації. Так, виважене і стисле обговорення цього питання в процесі презентації характеризуватиме підприємця з кращого боку, а також засвідчить наміри щодо ефективного використання й захисту капіталу.

Звичайно тривалість презентації становить 20 хвилин. Після підприємець має бути готовий до запитань, так як головне завдання презентації бізнес-плану полягає в налагодженні діалогу з потенційними інвесторами.

Презентація бізнес-плану буде ефективною, якщо враховуватиме ті чинники, які “заохочують” кредиторів та інвесторів до співробітництва. На думку фахівців, найбільшу увагу привертають такі чинники [25]:

  • особисті ділові якості підприємця, його управлінські здібності;

  • захоплення підприємця бізнесом, бажання будь-що досягти поставленої мети;

  • професійна компетентність підприємця в практичних питаннях бізнесу;

  • склад провідних менеджерів фірми, їх кваліфікація, досвід, попередні досягнення та успіхи.

Цілком природною є пильна увага до особистих ділових якостей підприємця. Він має підтвердити репутацію керівника, який має високий рівень комунікабельності, далекоглядності. Презентація має довести вміння керівника спрямувати всі дії на досягнення місії та цілей проекту. Потенційні кредитори та інвестори мають переконатися в тому, що керівник та його команда є сучасними професійно підготовленими спеціалістами, яким притаманні ініціативність і цілеспрямованість; постійний пошук нових можливостей, новаторських рішень; готовність ризикувати в розумних межах; віра в свою підприємницьку ідею і досягнення позитивних результатів.

Презентація бізнес-плану має засвідчити, що команда зацікавлена в позитивних результатах бізнес-ідеї, персонал працює з керівником-лідером в одному руслі, а індивідуальні та групові інтереси, досвід і традиції, кваліфікаційні й соціально-психологічні характеристики керівника та провідних менеджерів враховано в процесі розробки бізнес-плану. При цьому кредитори та інвестори повинні переконатися, що запропонована в бізнес-плані організаційна структура управління є найдоцільнішою, а управлінська команда має як адміністративні навички, так і навички з управління фінансами, маркетингом, виробництвом.

Згідно з дослідженнями, банкрутство малих фірм зумовлює неефективне управління (98 %), і лише 2 % причин банкрутств не залежать від фірми. Перелік найпоширеніших причин банкрутства виглядає так (табл. 8.1):

Таблиця 8.1. Причини банкрутства [25]

Причина

Питома вага, %

Некомпетентність управління

45

Недостатній досвід з виробництва продукції

9

Недостатній управлінський досвід

18

Низький професіоналізм

20

Невиконання взятих на себе зобо­в’язань

3

Кримінал

2

Стихійні лиха

2

Інші причини

2

У процесі презентації бізнес-плану підприємцю слід докласти максимум зусиль, щоб проілюструвати як власну професійну компетентність, так і кваліфікацію менеджерів для успішної реалізації підприємницького проекту.