Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бізнес-планування в ГРБ (1).doc
Скачиваний:
144
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
1.34 Mб
Скачать

6.2. План грошових надходжень і виплат

План доходів і видатків, навіть із добрими перспективами щодо прибутку, зовсім не гарантує стабільної платоспроможності фірми. Річ у тому, що готівка (гроші в касі та на банківському рахунку) - це не те саме, що прибуток.

Продаж товарів (послуг) не завжди означає миттєве надходження грошей у касу або на рахунок фірми. Часто продукція оплачується не одразу, а через певний час. З іншого боку, фірма сплачує рахунки не в момент їх надходження, а дещо пізніше. Навіть тоді, коли не має проблем зі збутом продукції, виникає потреба в короткострокових позиках для покриття поточних витрат. Слід зауважити, що:

  1. план грошових надходжень і виплат має відображати надходження грошей з усіх джерел, включаючи не тільки виторг від реалізації продукції (послуг), а й кошти, отримані:

  • від продажу акцій, інших цінних паперів;

  • у борг;

  • від продажу або ліквідації активів тощо;

2) при розширенні діяльності, витрати на такі статті, як складські запаси, заробітна плата зростають швидше, ніж надходження від реалізації продукції – і виникає дефіцит готівки;

3) іноді виникає ситуація надлишкової готівки, до якої також потрібно підготуватися заздалегідь.

Для вирішення таких проблем складається план грошових надходжень і виплат, що дає змогу:

  • визначити періоди дефіциту або надлишку готівки;

  • обчислити потребу в позикових коштах на ці періоди;

  • показати, на що ці кошти буде витрачено;

  • з’ясувати строки їх повернення.

Головне завдання розробки плану руху готівки - це узгодження в часі грошових надходжень і виплат для забезпечення ліквід­ності фірми в плановому періоді, тобто наявності на рахунку коштів, достатніх для розрахунків за терміновими зобов’язаннями.

Касовий бюджет складається на основі плану доходів і видатків з коригуванням на очікувані зміни в надходженнях та виплатах. Коли виплати в даний період перевищують надходження коштів, фірма має заздалегідь вирішити питання щодо короткострокової позики для розрахунків із кредиторами. Якщо в інший період грошові надходження, навпаки, перевищують виплати, то ці “вільні гроші” можна позичити з відповідним зиском.

План грошових надходжень і виплат складається на такі самі строки, що й план доходів і видатків, тобто на три роки: на перший рік - із розподілом по місяцях (табл. 6.5), а на другий та третій роки - з виокремленням кварталів (табл. 6.6).

Для складання плану грошових надходжень і виплат, необхідно послідовно здійснити такі дії.

  1. Визначити суму готівкових коштів у розпорядженні фірми на початок першого місяця розрахункового періоду. Для другого, третього і наступних місяців ця сума дорівнюватиме сумі готівки на кінець попереднього місяця.

  2. Обчислити загальну суму планових грошових надходжень протягом кожного місяця (від реалізації продукції або надання послуг; від дебіторів; від продажу акцій; додаткових інвестицій; позики тощо).

  3. Розрахувати загальну суму обов’язкових платежів фірми протягом кожного місяця. Перелік платежів доволі широкий, і тому важливо не пропустити жодного з них.

  4. Визначити чистий потік готівки за кожен місяць як різницю між загальною сумою грошових надходжень і загальною сумою обов’язкових платежів. Якщо грошові надходження за місяць перевищують платежі, то фірма має так званий додатний потік готівки. Навпаки, коли грошові надходження за місяць менші за платежі, то фірма має від’ємний потік готівки, який фіксується в плані руху готівки у круглих дужках.

  5. Розрахувати суму готівкових коштів на кінець місяця. Для цього до готівкових коштів на початок місяця додають додатний потік готівки або відраховують від’ємний потік готівки за відповідний місяць.

У процесі планування руху готівки можуть виникати певні труднощі при визначенні обсягів грошових надходжень і платежів. Такі розрахунки ґрунтуються на припущеннях, які не мають бути надто оптимістичними. Рекомендується створювати так званий запас фінансової міцності, тобто дещо занижувати оцін­ки грошових надходжень, щоб вистачило коштів на сплату рахунків. У текстовій частині плану грошових надходжень і виплат усі припущення мають бути чітко сформульовані.

Слід враховувати, що на початку діяльність новоствореної фірми, як правило, є збитковою. Тому фінансування фірми у перші місяці після старту за рахунок лише внутрішніх ресурсів є складним. Для цього вирішального пері­оду, необхідно шукати способи залучення зовнішніх джерел фінансування. Саме план руху готівки уможливлює своєчасне передбачення гострих ситуацій, дає змогу заздалегідь підготуватися для отримання кредитів.

Таблиця 6.5. План грошових надходжень і виплат на перший рік (з помісячним розподілом), грн.

Показники

Місяці

Усього за рік

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

А. Готівкові кошти на початок місяця

Б. Грошові надходження - усього,

зокрема:

виторг від продажу

надходження від продажу в кредит

позика

інші надходження

В. Грошові виплати - усього,

зокрема:

купівля товарів

заробітна плата

нарахування та податки на заробітну плату

рентні платежі

комунальні платежі

рекламні витрати

страхові платежі

купівля машин та устаткування

виплата боргу та процентів

інші платежі

Г. Чистий потік готівки (Б – В)

Д. Готівкові кошти на кінець місяця (А + Г)

Таблиця 6.6. План грошових надходжень і виплат на другий і третій роки (з поквартальним розподілом), грн.

Показники

Другий рік (квартали)

Усього

Третій рік (квартали)

Усього

1

2

3

4

1

2

3

4

А. Готівкові кошти на початок місяця

Б. Грошові надходження - усього,

зокрема:

виторг від продажу

надходження від продажу в кредит

позика

інші надходження

В. Грошові виплати - усього,

зокрема:

купівля товарів

заробітна плата

нарахування та податки на заробітну плату

рентні платежі

комунальні платежі

рекламні витрати

страхові платежі

купівля машин та устаткування

виплата боргу та процентів

інші платежі

Г. Чистий потік готівки (Б – В)

Д. Готівкові кошти на кінець місяця (А + Г)