Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бізнес-планування в ГРБ (1).doc
Скачиваний:
144
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
1.34 Mб
Скачать

2.1. Стратегічне планування

2.2. Оцінка можливостей та загроз

2.3. Аналіз сильних і слабких сторін фірми

2.4. Місія фірми

2.5. Формулювання цілей діяльності фірми

2.6. Аналіз стратегічних альтернатив і вибір стратегії

Человек измеряет свое величие посредством сожалений,

зависти и ненависти со стороны конкурентов.

Ральф Эмерсон

2.1. Стратегічне планування

Щоб “вижити”, підприємцю слід постійно спостерігати за змінами в бізнес-середовищі; стежити за конкурентами та намагатися заздалегідь пристосуватися до нових умов. Саме для цього розробляються стратегії.

У широкому розумінні стратегія - це генеральна довгострокова програма дій та порядок розподілу пріоритетів (ресурсів) для досягнення цілей.

В теорії розробка стратегії має нескладний вигляд. Щоб опрацювати стратегію фірми, достатньо дати відповіді на три ключові питання:

1. Місце фірми на даний момент?

2. Мета фірми?

3. Як досягти мети?

На практиці процес розробки стратегії, який називається стратегічним плануванням, набагато складніший. Він охоплює кілька етапів.

1. Перед початком бізнесу необхідно проаналізувати ситуацію. Такий аналіз, що називається оцінкою загального стану, має включати:

а) оцінку зовнішнього середовища бізнесу, а також аналіз пов’язаних із цим середовищем сприятливих можливостей та загроз;

б) визначення переваг і недоліків майбутнього бізнесу.

2. Оцінивши загальний стан, можна братися до постановки цілей. Цілі мають відповідати масштабам бізнесу та бути досяжними водночас. Процес постановки цілей відбувається в два етапи:

а) формулювання основних напрямів діяльності;

б) постановка цілей діяльності.

Формулювання основних напрямів діяльності має допомогти підприємцю краще усвідомити специфіку бізнесу та визначити місію фірми. В свою чергу, точно сформульовані напрями діяльності допомагають встановити кількісно визначені цілі.

3. Однієї мети можна досягти різними способами. Вибір способу досягнення мети передбачає визначення завдань. Стратегія складається з низки завдань, що в сукупності формують спосіб її досягнення. При цьому підприємцю необхідно розробити кілька варіантів стратегій, оцінити кожний та обрати найліпший.

4. Загальні завдання розділяють на складові, що конкретизують та уточнюють напрями діяльності. Така деталізація є складанням плану дій.

Взаємозв’язок між напрямками діяльності, цілями, завданнями та діями підприємця на стадії стратегічного планування зображено на рис. 2.1.

Рис. 2.1. Взаємозв’язок між напрямами діяльності, цілями, завданнями та діями

У цілому послідовність дій підприємця в процесі стратегічного планування демонструє рис. 2.2. Зворотні зв’язки на рисунку показують, які зміни необхідно вносити на кожному етапі, якщо, наприклад, з’ясується, що встановлені цілі - недосяжні.

Рис. 2.2. Процес стратегічного планування на підготовчій стадії роз­робки бізнес-плану