Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бізнес-планування в ГРБ (1).doc
Скачиваний:
144
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
1.34 Mб
Скачать

Донецький національний університет економіки і торгівлі

імені Михайла Туган-Барановського

Кафедра економіки і управління інноваційною діяльністю

А. О. Аветисова, н.С. Палій, ю.Ю. Юрченко

БІЗНЕС-ПЛАНУВАННЯ

В ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННІЙ СПРАВІ

Навчальний посібник

Донецьк 2011

Донецький національний університет економіки і торгівлі

імені Михайла Туган-Барановського

Кафедра економіки і управління інноваційною діяльністю

А. О. Аветисова, Н.С. Палій, Ю.Ю. Юрченко

БІЗНЕС-ПЛАНУВАННЯ

В ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННІЙ СПРАВІ

Навчальний посібник

для студентів спеціальності 6.140101 “Готельно-ресторанна справа”

денної та заочної форм навчання

Затверджено на засіданні кафедри економіки і управління інноваційною діяльністю

Протокол № 13 від 1.04.2011 р.

Схвалено навчально-методичною радою університету

Протокол № __ від _____ 2011 р.

Донецьк 2011

Удк 005.511:640.43 (075.8)

Ббк 65.431/432-231я73

А 19

Рецензенти:

д-р. екон. наук, професор Головінов О.М.;

канд. екон. наук, доцент Шепелева С.В.

Аветисова А.О.

А 19 Бізнес-планування в готельно-ресторанній справі [Текст] : навч. посіб. для студ. спец. 6.140101 “Готельно-ресторанна справа” ден. та заочн. форм навч. / А. О. Аветисова, Н.С. Палій, Ю.Ю. Юрченко; Донецький нац. ун-т економіки і торгівлі ім. М. Туган-Барановського, Каф. економіки і упр. інновац. діяльністю. - Донецьк: ДонНУЕТ, 2011. – 125 с.

У навчальному посібнику розглянуто теоретичні та практичні питання бізнес-планування в готельно-ресторанній справі. Подано детальну характеристику бізнес-плану, його структури, логіки розробки та оформлення змісту окремих розділів. Посібник дає можливість професійно підготувати бізнес-план та організувати фінансово-господарську діяльність підприємства.

Для студентів вищих навчальних закладів, а також для викладачів, керівників підприємств, фахівців, підприємців.

ББК 65.431/432-231я73

 А. О. Аветисова, Н.С. Палій, Ю.Ю. Юрченко,

2011

Донецький національний університет економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського, 2011

Передмова

На початку нового бізнесу необхідно враховувати багато обставин, кількість яких може доходити до 50 000. За допомогою бізнес-плану їм можна дати попередню оцінку. Крім того, бізнес-план являє собою інструмент управляння підприємством, тому що дозволяє спрямувати ресурси туди, де шанси на успіх максимальні.

Дійсно, основою успішного підприємства є вірно складений та розрахований бізнес-план. Від того, наскільки грамотно підготовано цей документ, може залежати доля крупних інвестицій або контракту.

Розвиток економіки в Україні потребує нових підходів до управління підприємницькою діяльністю на всіх рівнях. практична реалізація комерційного проекту значно ускладнюється або навіть стає неможливою без попередньо розробленого бізнес-плану. цей письмовий документ є не лише дійовим важелем управління фірмою, а й засобом залучення зовнішнього фінансування для започаткування нового або розширення діючого бізнесу. Саме цим пояснюється актуальність дисципліни “Бізнес-планування в готельно-ресторанній справі”.

Головними завданнями дисципліни є: 1) з’ясування сутності, цілей, загальноприйнятих логіки й методології розробки бізнес-плану; 2) детальна характеристика структури та змісту бізнес-плану; 3) висвітлення методів складання бізнес-плану; 4) доведення доцільності використання бізнес-планів як надійного фінансово-економічного інструменту розвитку й підвищення ефективності сучасного бізнесу.

Досягненню мети та розв’язанню головних завдань курсу підпорядкована програма його вивчення. Відповідно до програми курсу “Бізнес-планування в готельно-ресторанній справі” підготовлено навчальний посібник для студентів та практичних працівників – підприємців, керівників, фахівців, менеджерів.

У посібнику розглянуто загальні характеристики бізнес-плану; його сутність, роль у ринковій системі господарювання, підготовчу стадію розробки, структурну побудову, логіку складання та оформлення. Особлива увага приділяється створенню інформаційного поля для бізнес-плану, методології його складання.

Також посібник докладно висвітлює зміст і технологію розробки окремих розділів бізнес-плану, зокрема: 1) галузь, фірма та продукція; 2) дослідження ринку; 3) маркетинговий план; 4) виробничий план; 5) організаційний план; 6) фінансовий план; 7) оцінка ризиків.

В окремому розділі розглянуто комплекс питань, пов’язаних з презентацією бізнес-плану (цілі, завдання, зміст, засоби підвищення ефективності). Для наближення навчального матеріалу до конкретики підприємницької діяльності у розділах подано орієнтовний перелік питань, на які необхідно відповісти при розробці відповідних розділів бізнес-плану. Наведені після кожного розділу стислі висновки дають змогу систематизувати інформацію та ґрунтовніше засвоїти ключові питання навчального курсу.

РОЗДІЛ 1. Теоретичні основи Бізнес-планування