Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

litvin_v_m_uporyad_istoriya_ukraini

.pdf
Скачиваний:
69
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
47.55 Mб
Скачать

ІСТОРІЯ УКРАЇНИ. Хрестоматія

З розпорядження рейхскомісара України генеральним комісарам округів Луцька, Житомира, Києва, Миколаєва, Дніпропетровська, Мелітополя про закриття шкіл, інститутів і відправку всіх учнів старше 15 років на роботу до Німеччини (1942 р., жовтня 24)

[...] В такий час, коли навіть у Німеччині зростання освіти майже стоїть на місці і навіть такі життєво важливі професії, як професії лікарів, не мо­ жуть мати необхідного приросту, абсолютно не має значення, буде чи не буде на Україні підвищуватися освіта, яку німецька влада може планувати тільки через 10 років.

А тому я вимагаю [...] закрити всі школи, інститути, в яких навчаються учні старше 15 років, а всіх учнів і викладачів цих закладів [...] закритим способом відправити на роботи до Німеччини.

Я вимагаю також одночасно подбати про те, щоб крім 4-х класних шкіл не було жодної школи, не дозволеної мною.

Історія українсько! культури: Збірник матеріалів і документів. Київ, 2000. - С. 367-368.

Оголошення шепетівського гебітскомісара про знищення населення і спалення сіл Вульки і Губельці

за допомогу партизанам (1943 р., січня 25)

21 січня 1943 р. в безпосередній близькості від сіл Вульки та Губельці бандити вбили одного німецького офіцера, одного німецького солдата і од­ ного німця за походженням та тяжко поранили одного німецького солдата. Протизаходом на це населення сіл Вульки та Губельці, на яке падало пі­ дозріння у бандитизмі, було розстріляно та його майно спалено. Було дове­ дено, що ця частина населення давала підтримку бандитам. Дальшим про­ тизаходом був розстріл 80 осіб, які за підтримку бандитів сиділи у в’язниці Шепетівки.

В майбуньому буде кожний, хто підтримує бандитів притулком, харчо­ вими продуктами або іншим способом, разом із своєю родиною розстріля­ ний та його майно спалено.

Крім цього, буде кожний, хто без причин ухиляється від роботи та хоч на короткий час знаходитиметься поза своїм місцем мешкання, розгляда­ тись як бандит та до нього будуть застосовані ці самі заходи.

Німецько-фашистський окупаційний режим на Україні: Збірник документів і матеріалів.

Київ, 1963. - С. 184-185.

748

Ро з д і л X. Україна у Другій світовій війні

Зпостанови III конференції ОУН про цілі національно-визвольної боротьби

(1943 р., лютий)

IIIКонференція Українських Націоналістів Самостійників Державників (ОУНСД), що відбулася дня 17—21 лютого 1943 р., піддавши всесторонній аналізі:

А) Сучасне міжнародне положення, позиції воюючих сторін, позиції поневолених народів і сучасне міжнародне положення України.

Б) Ситуації на українських землях та минулорічний період боротьби українського народу, стан організованих українських політичних сил та ролю ОУНСД, як керівного чинника в національно-визвольній боротьбі ук­ раїнського народу, —

стверджує:

1) Сучасна війна на Сході, що її розпутано в ім’я імперіялістичних ін­ тересів німецького націонал-соціалізму й московського большевизму, ведеться за протинародні реакційні цілі, обернення країни й народів у предмет колоніяльної експлуатації й грабунку, що несе за собою духово-моральний, соціально-економічний і національно-політичний визиск і гніт, тобто за повне поневолення народів і людини. Це в першу чергу війна з приводу України, яку оба імперіялізми трактують у своїх загарбницьких плянах, як центральну проблему їх імперіялістичної політики на Сході Европи та випадову базу для дальших підбоїв. Ця війна довела в сучасній стадії бороть­ би до сильного виснаження обох партнерів та заставила їх мобілізувати та кидати на фронт усі можливі резерви, щоб без огляду на необчислимі жер­ тви мільйонів, вимусити на противнику перемогу.

2)Німеччина своєю імперіалістичною політикою в відношенні до всіх європейських народів та терором і грабунком на окупованих теренах стала мобілізувати проти себе всі народи сучасної Европи, а в тому числі теж

т.зв. союзників. В цей спосіб створила вона ідейнополітичні та матеріальні основи для свого розвалу й уже хитається під ударами мільйонових армій ворогів та під впливом наростаючих у Европі революційних сил поневоле­ них народів. Її намагання приєднати, або приневолити поневолені народи до ширшої боротьби з большевизмом, кривавитися в сучасній війні за її імперіялістичні інтереси, являються підступним маневром окупанта й спізненою пробою оминути наслідки доконаних помилок та одним із засобів скріпити свій воєнний потенціал силами поневолених народів.

3)Большевицька Москва, виступаючи в ролі оборонця народів перед німецьким імперіялізмом, використовує сучасний воєнний стан, що існує між Німеччиною й альянсами, капіталізуючи для себе капіталістичну німець­ ку політику на окупованих теренах, продовжує вести підступну гру за здо­ буття Заходу для перемоги над Німеччиною, що по планам Москви має стати першим етапом у здійсненні цілей московського імперіялізму, цебто підбою цілої Европи й переведення світової большевицької революції.

4)Бритійська імперія і З’єднані Штати Північної Америки стоять у завзятій боротьбі проти німецького імперіялізму, як загрози життєвих інте­

749

ІСТОРІЯ УКРАЇНИ. Хрестоматія

ресів англосаксонського світу, використовуючи в цій боротьбі всі можливі чужі сили, а зокрема московську воєнну валку, що має завдати Німеччині основні удари на Сході. їхньою ціллю являється розгромлення усіх великодержав Европи, що своєю мілітарною силою й імперіялізмом створюють для них нову загрозу та унеможливлюють їм реалізувати побудову європейсь­ кого ладу, спертого на принципі рівноваги політичних сил, та забезпечую­ чого свободу англо-саксонських політичних і господарських впливів в Европі. Здійснення пляну англосаксонського світу узалежнене від їхніх сило­ вих спроможностей у кінцевій стадії сучасної війни, а вичерпання їхніх сил може заставити їх, як в 1919 році, сприймати політичні розв’язки, накинені самостійницько-визвольними, або імперіялістичними чинниками.

5)Сучасна війна принесла окупацію й політичне поневолення німе­ цьким імперіялізмом ряду європейських народів і в їхній боротьбі за відбу­ дову власних держав наставила їх до політичної орієнтації на англо-амери- канський світ, як на чинник, що змагає до розвалу Німеччини. Внаслідок німецьких практик та під впливом надій на поміч Заходу кладуть вони не­ безпеку большевизму на дальшому пляні їхніх самостійницьких акцій.

6)Україна знайшлася в сучасний момент між молотом, а ковадлом двох ворожих імперіялістів — Москви й Берліна, що в рівній мірі трактують

їїяк колоніальний об’єкт. В своїй самостійницько-визвольній боротьбі ук­ раїнський народ зустрічає на відтинку своїх міжнародних акцій ряд пере­ шкод, що є впливом необзнайомлення інших народів з українською спра­ вою, протиакцій історичних ворогів України, та є наслідком факту, що су­ часна війна ведеться за інтереси великих імперіялістичних держав, які зап­ рягають до своїх цілей народи та нехтують їхніми правами на національнодержавне самоозначення. Тому для українського народу являється невідкличною вимогою вести боротьбу проти обох імперіалізмів на плятформі власних сил, а в основу своєї співпраці з другими народами класти їхнє визнання нашого права на власну державу й на цій площині шукати спіль­ них інтересів західніх і східніх народів у спільній боротьбі проти німецькомосковського й інших імперіалізмів.

Українська суспільно-політична думка в 20 столітті: Документи і матеріали: В 3 т. Т. 3.

Мюнхен, 1983. — С. 48—50.

Витяг з доповіді кур’єра ЦК КП(б)У про становище в Києві та інших районах окупованої території України

(1943 р., лютий)

Летом 1942 г. в Киевской области бьіло снято военное положение. В г. Киеве ходить можно бьіло до 9 часов вечера.

Все крупньїе заводьі Києва частично восстановленьї и вьірабатьівают гранатьі, ремонтируют автомашиньї и танки. Название заводов я не помню.

В городе работают 1-й и 2-й хлебозаводьі, злекгростанция, табачная фабрика и частично восстановдено трамвайное движение.

750

Ро з д і л X. Україна у Другій світовій війні

Виюле месяце 1942 года в Дарнице занимались так назьіваемьіе украинские сотни, подготовлявшиеся к отправке на фронт. Зти сотни формировались из украинцев добровольцев, оставшихся дома и из числа военнопленньїх, находящихся в лагерях.

Железная дорога Киев—Полтава немцами восстановлена и работает, но перешита на европейскую колею.

Водньїй транспорт по Днепру в Киеве не работает. По реке ходят с разрешения полиции лодки в целях перевоза населення и патрулируют

сторожевне катера.

ВКиеве издаются две газетьі — одна на украинском, другая на русском язиках. Содержание газет — ярко антисоветское. Украинская газета назьівается «Новое украинское слово», а русская «Последние новости». Фамилии редакторов я не знаю.

Вгороде работает оперньїй театр, кинотеатрьі и радиоузел.

ВКиеве открьггн частньїе столовьіе и закусочньїе, но ценьї в них очень вьісокие.

На базаре ценьї на продукти до вьіпуска украинских денег бьіли сле-

дующие:

 

Литр молока .....................

50 руб.

Стакан сахара..................

55—60 руб.

Стакан пшена ..................

15 руб.

Килограмм хлеба ............

75—80 руб.

Десяток картофеля ........

10—15 руб.

Стакан табака..................

50—75 руб.

После вьіпуска нових денег ценьї на продукти питання увеличились вдвоє.

В июне месяце 1942 года немцьі вьіселили все население Труханова ос­ трова и Слободки в связи с начавшимися там подготовительньїми работами по строительству укреплений. На правом берегу Днепра, на возвьішенностях немцьі устраивали ДОТьі и рьити окопьі. Вообще город укреплялся с восточной стороньї.

Городской головой в Киеве в июле месяце бьіл некий БАГАЗИЙ.

Положение в других областях УССР.

Летом 1942 года из военнопленньїх грузин, армян и других национальностей Кавказа, находившихся в лагере на Холодной Горе, готовилась группа около 50 человек для вьіброски на Кавказ. Зто мне известно со слов местного населення.

Вг. Прилуки, Черниговской области, восстановлена табачная фабрика.

Вг. Яготине, Полтавской области, работает сахарньїй завод. Местньїе жители Яготина говорили мне, что районньїм старостой в Яготине работа­ ет сотрудник Яготинского РО НКВД УКОЛОЗ.

Вс. Сребном, того же района, Черниговской области, летом 1942 года проводился раздел земли. На каждьій двор давалось 3 гектара. Кто имел свой инвентарь и тягловую силу — земли давали больше, но не свьіше 7 га.

ВПолтавской области новий учебник для начальной школи «Рідне слово» под редакцней Турель (женщина). В учебнике, кроме произведений

751

ІСТОРІЯ УКРАЇНИ. Хрестоматія

старьіх классиков, помещено мною рассказов религиозного характера, мо­ лите и т. д. и гимн «Ще не вмерла Україна». Есть рассказн о жизни и богатствах Германии. [...]

Вг. Серго, Ворошиловградской области, партизань! 5 января 1943 года взорвали «Донзнерго», в результате чего прекратились все работьі на шахтах.

Вноябре—декабре 1942 года там же партизани сожгли складьі с про­ дуктами питання и взорвали водопровод.

Немцьі в ответ на действия партизан арестовали много людей, наложи­ ли 10 тис. руб. контрибуции на население города Серго и прекратили ви­

дачу хлеба в городе. Обьявили, что если повторится еще диверсия, будут расстреляньї каждьій десятьш житель и будет наложена контрибуция в сумме 40 тисяч рублей. По городу в зто время разрешали ходить только с рассвета до 4 часов вечера.

В г. Ромни, Сумской области, немци пьггаются добивать нефть, используя старьіе скважиньї.

О передвижении по железньїм дорогам.

Какой существует общий порядок для передвижения по железним до­ рогам гражданского населення — я не знаю. Я ехала от ст. Голованевка под Сумами до Харькова следующим образом:

На ст. Голованевка я познакомилась с двумя женщинами имевшими разрешение на проезд по железной дороге от ст[анции] Харьков до ст[анции] Суми и обратно. Они мне предложили ехать вместе с ними до Харь­ кова, что я и сделала.

Женщиньї рассказали мне, что разрешение на право проезда по желез­ ной дороге они получили от начальника одной станции под Харьковом. Зтот начальник, немец, увлекся женщинами и по просьбе их дал им разре­ шение на проезд.

Разрешение бьіло написано на печатном бланке, с печатью и подписью нач[альника] станции. Написано оно било на немецком и на русском язи­ ках. В нем било указано, что разрешается проезд по железной дороге от ст[анции] Харьков до ст[анции] Сумьі и обратно, таким то лицам едущим по личним делам.

Женщиньї мне говорили, что подобньїе разрешения можно получить от нач[альника] станции за взятку.

Поезд, которьім я ехала от ст[анции] Голованевка до ст[анции] Харь­ ков, бьш пассажирский. К нему прицеплено бьіло три товарних вагона, в которьіх ехало гражданское население, главньїм образом, «меняльщики». В пассажирских вагонах ехали немцьі. Зтот поезд ходит от ст[анции] Ворож­ ба до ст[анции] Харьков и обратно по расписанию ежедневно.

Київ у дні нацистської навали. За документами радянських спецслужб: Науково-докумешалле видання.

Київ; Львів, 2003. — С. 295—296.

752

Ро з д і л X. Україна у Другій світовій війні

Знаказу губернатора провінції Буковина

про впорядкування організації та діяльності відділів генерального секретаріату уряду провінції Буковина (1943 р., лютого 27)

[•••]

Р ОЗ Д І Л І

Ст. І. Генеральний секретаріат уряду Буковини виконує свої функції згідно з розпорядженням губернатора Буковини № 2506 від 1941 р.

Ст. II. Відділи генерального секретаріату уряду: Кабінет генерального секретаря

Директорат координації діяльності директоратів та контролю за відді­ лом освіти

Юридичний директорат Статистична служба

Відділ реєстратури та архіву документів Відділ інформації та прийому громадян.

Ст. III. Всі ці відділи підпорядковуються безпосередньо губернатору і генеральному секретаріату.

Р ОЗ ДІ Л II

Організація служб генерального секретаріату

Ст. IV. Кабінетом генерального секретаріату керує державний службо­ вець у ранзі, не нижчому як начальник відділу за згодою генерального сек­ ретаріату та має такі обов’язки:

приймає кореспонденцію та заяви, адресовані особисто генерально­ му секретаріату;

веде облік роботи генерального секретаріату;

визначає порядок прийому та виконує роботи, що доручені йому ге­ неральним секретаріатом.

Ст. V. Директорат координації діяльності директоратів та контролю за відділом освіти очолює директор та три його референти у ранзі, не нижчо­ му як начальники служби, мають такі зобов’язання:

повідомляє про всі завдання, що ставить перед ним губернатор або генеральний секретаріат, слідкує за дотриманням законів, виконанням роз­ поряджень і наказів, інформує про наявні складності та вживає заходи що­ до їх усунення;

впорядковує дослідження та документи стосовно специфічних проб­ лем провінції Буковина;

сповіщає завчасно, разом з директоратом координації, про своєчас­ ність і необхідність всіх законопроектів, всіх проектів розпоряджень, по­ станов, наказів, запропонованих директоратами та службами, і повідомляє про них для ознайомлення відповідним директоратам;

веде спеціальний реєстр, в якому обліковує всі накази та основні рі­ шення уряду і слідкує за їх публікацією в «Урядовому Віснику Буковини»;

753

ІСТОРІЯ УКРАЇНИ. Хрестоматія

координує та пропонує заходи щодо узгодження діяльності всіх ди­ ректоратів;

контролює та наглядає за діяльністю інших відділів генерального секретаріату, за винятком юридичного директорату;

виконує роботу ради провінції, тому керівник директорату бере участь у всіх засіданнях Ради Взаємодії та Ради Економіки Буковини;

досліджує і готує звіти до президії Ради Міністрів стосовно діяль­ ності уряду Буковини;

турбується про редагування «Урядового Вісника Буковини» і слідкує за виконанням всіх робіт, пов’язаних з цим;

виконує і несе відповідальність за виконання будь-яких завдань на вимогу губернатора і генерального секретаря.

Ст. VI. Для виконання поставлених завдань директорат координації діяльності директоратів та контролю за відділом освіти повинен мати до­ статню кількість службовців.

Ст. VII. Призначення службовців на посаду референтів відбувається за пропозицією та рішенням генерального секретаріату.

Ст. VIII. Юридичним директоратом повинен керувати адвокат — началь­ ник відділу в ранзі юрисконсульта, йому допомагають кілька адвокатів, у кількості, визначеній урядом.

Ст. IX. Голова юридичного директорату займається захистом судових справ уряду перед судовими інстанціями.

Надає консультації губернатору, генеральному секретаріату і директо­ рам директоратів.

Ст. X. Голова юридичного директорату має право входити до складу за­ гальної делегації, ухваленої губернатором, у судових або адміністративних інституціях.

Ст. XI. Голова юридичного директорату має право надавати письмове доручення адвокатам уряду представляти інтереси уряду перед судовими та адміністративними інстанціями на всіх процесах, в яких він бере участь, а також вдаватись до будь-яких заходів по боротьбі з судовими позовами, в яких задіяні уряд, директорати або підпорядковані їм служби.

Ст. XII. До складу юридичного директорату повинні входити і адміні­ стративні службовці.

Ст. XIII. Статистичну службу очолює генеральний директор зі стати­ стики, який виконує свої обов’язки в рамках визначених законом «Про ор­ ганізацію центрального інституту статистики».

Ст. XIV. Відділ загальної реєстрації та архіву очолює начальник відділу, який приймає і реєструє всю кореспонденцію генерального секретаріату, надсилає відповіді адресатам за адресою, вказаною на конверті, поштою або зі спеціальним кур’єром.

Ст. XV. Відділ інформації та прийому громадян очолює начальник від­ ділу, який виконує такі обов’язки:

реєструє громадян, що бажають потрапити на прийом, та направляє їх до відповідних служб;

інформує громадськість про заяви, що надходять до служб уряду.

Історія державної служби в Україні: У 5 т. Т. 5: Документи і матеріали, кн. 1.

Київ, 2009. - С. 416-418.

754

Р о з д і л X. Україна у Другій світовій війні

Постанова РНК УРСР про утворення державного літературно-художнього музею Т.Г.Шевченка

(1943 р., березня 27)

З метою збереження і концентрації всіх літературно-художніх матеріа­ лів, які стосуються літературної та художньої творчості Тараса Григоровича Шевченка, Рада Народних Комісарів УРСР постановляє:

1.Утворити при Інституті української мови і літератури Академії наук УРСР Державний літературно-художній музей Т.Г.Шевченка.

2.Запропонувати Наркомосвіти УРСР, Управлінню в справах мистецтв при РНК УРСР та Академії наук УРСР передати Інституту мови і літерату­ ри Академії наук УРСР, за відповідними актами, все майно, музейні та архівні матеріали шевченківських музеїв, зв’язані з творчою діяльністю Т.Г.Шевченка.

3.Доручити Президії Академії наук УРСР до 15 квітня ц. р. подати на затвердження Раднаркому УРСР штати і кошторис музею, протягом травня 1943 р. закінчити всю організаційно-підготовчу роботу музею з тим, щоб до

1червня закінчити збирання і каталогізацію фондів музею, розпочати ро­ боту щодо реставрації експонатів музею і підготувати музей до експозиції.

Культурне будівництво в Українській РСР: Найважливіші рішення Комуністичної партії і Радянського уряду* 1917—1960 рр: Збірник документів: У 2 т. Т. 2: Червень 1941—1960 рр.

Київ, 1961. — С. 6—7.

Витяг з указу Президії Верховної Ради СРСР про міри покарання для осіб, які співпрацювали з окупаційним режимом

(1943 р., квітня 19)

В освобожденньїх Красной Армией от немецко-фашистских захватчиков городах и селах обнаружено множество фактов несльїханньїх зверств и чудовищньїх насилий, учиненньїх немецкими, итальянскими, румьінскими, венгерскими, финскими фашистскими извергами, гитлеровскими агента­ ми, а также шпионами и изменниками Родиньї из числа советских граждан над мирньїм советским населением и пленньїми красноармейцами. Многие десятки тисяч ни в чем не повинньїх женщин, детей и стариков, а также пленннх красноармейцев зверски замученьї, повешеньї, расстреляньї, за­ живо сожженьї по приказам командиров воинских частей и частей жандармского корпуса гитлеровской армии, начальников гестапо, бургомистров, военньїх комендантов городов и сел, начальников лагерей для военнопленньіх и других представителей фашистских властей.

Между тем, ко всем зтим преступникам, виновньїм в совершении кровавьіх расправ над мирньїм советским населением и пленньїми красноар­ мейцами, и к их пособникам из местного населення применяется в настоящее время мера возмездия, явно не соответствующая содеянньїм ими злодеяниям.

Имея в виду, что расправа и насилия над беззащитньїми советскими гражданами и пленньїми красноармейцами и измена Родине являются са-

755

ІСТОРІЯ УКРАЇНИ. Хрестоматія

мьіми позорньїми и тяжкими преступлениями, самими гнусньїми злодеяниями, Президиум Верховного Совета СССР постановляет:

1. Установить, что немецкие, итальянские, румьінские, венгерские, финские фашистские злодеи, уличенньїе в совершении убийств и истязаний гражданского населення и пленньгх красноармейцев, а также шпионьї и изменники из числа советских граждан караются смертной казнью через повешение.

2 Пособники из местного населення, уличенньїе в оказании содействия злодеям в совершении расправ и насилий над гражданским населением и пленньїми красноармейцами, караются ссьшкой в каторжньїе работьі на срок от 15 до 20 лет.

3.Рассмотрение дел о фашистских злодеях, виновннх в расправах и насилиях над мирним советским населением и пленньїми красноармейцами,

атакже о шпионах, изменниках Родиньї из числа советских граждан и о их пособниках из местного населення возложить на военно-полевие суди, образуемие при дивизиях действующей армии в составе: председателя воєн­ ного трибунала дивизии (председатель суда), начальника особого отдела дивизии и заместителя командира дивизии по политической части (членьї суда), с участием прокурора дивизии.

4.Приговорьі военно-полевьіх судов при дивизиях утверждать коман­ диру дивизии и приводить в исполнение немедленно. [...]

Реабілітація репресованих. Законодавство та судова практика.

Київ, 1997. - С. 145-147.

Лист Й.В.Сталіна В.Черчіллю з повідомленням про рішення радянського керівництва перервати відносини

з польським урадом у зв’язку з Катинською справою (1943 р., квітня 21)

Поведение Польского Правительства в отношении СССР в последнее время Советское Правительство считает совершенно ненормальним, нарушающим все правила и норми во взаимоотношениях двух союзних государств.

Враждебная Советскому Союзу клеветническая кампания, начатая немецкими фашистами по поводу ими же убитьіх польских офицеров в райо­ не Смоленска, на оккупированной германскими войсками территории, би­ ла сразу же подхвачена правительством г. Сикорского и всячески разжигается польской официальной печатью. Правительство г. Сикорского не только не дало отпора подлой фашистской клевете на СССР, но даже не сочло нужньїм обратиться к Советскому Правительству с какими-либо вопросами или за разьяснениями по зтому поводу.

Гитлеровские власти, совершив чудовищное преступление над польскими офицерами, разьігрьівают следственную комедию, в инсценировке которой они использовали некоторьіе подобранньїе ими же самими польские профашистские злементи из оккупированной Польши, где все нахо-

756

Р о з д і л X. Україна у Другій світовій війні

дится под пятой Гитлера и где честньїй поляк не может открьгго сказать своего слова.

Для «расследования» привлечен как правительством г. Сикорского, так и гитлеровским правительством Международньїй Красньїй Крест, которьій вьінужден в обстановке террористического режима с его виселицами и массовьім истреблением мирного населення принять участие в зтой следственной комедии, режиссером которой является Гитлер. Понятно, что такое «расследование», осуществляемое к тому же за спиной Советского Правительства, не может вьізвать доверия у сколько-нибудь честних людей.

То обстоятельство, что враждебная кампания протав Советского Союза начата одновременно в немецкой и польской печати и ведется в одном и том же плане, зто обстоятельство не оставляет сомнения в том, что между врагом союзников — Гитлером и правительством г. Сикорского — имеется контакт и сговор в проведении зтой враждебной кампании.

В то время как народьі Советского Союза, обливаясь кровью в тяжелой борьбе с Гитлеровской Германией, напрягаюг все свои сильї для разгрома общего врага свободолюбивнх демократических стран, правительство г. Сикор­ ского в угоду тирании Гитлера наносит вероломньїй удар Советскому Союзу.

Все зти обстоятельства вьінуждают Советское Правительство признать, что нмнешнее правительство Польши, скатавшись на путь сговора с гитле­ ровским правительством, прекратило на деле союзньїе отношения с СССР

и стало на позицию враждебннх отношений к Советскому Союзу.

На основании всего зтого Советское Правительство пришло к виводу

онеобходимоста прервать отношения с зтим правительством.

Ясчитаю нужньїм информировать Вас об изложенном и надеюсь, что Британское Правительство поймет необходимость зтого вьінужденного ша­ га Советского Правительства.

Переписна Председателя Совета Министров СССР

сПрезидентами СІЛА и Премьер-министрами Великобритании во время Великой Отечественной войньї 1941—1945 гг. Т. II.

Москва, 1989. - С. 141-142.

З протоколу таємної наради у А.Гітлера (1943 р., червня 10)

Фюрер наголосив на тому, що, керуючись ліберальними принципами, ми втратимо всяку можливість набору робочої сили для робіт у Райху, при­ пиниться вивезення до Райху продуктів харчування та будь-які інші у при­ мусовому порядку нормовані поставки. На противагу цьому нам необхідно усвідомити, що поставки були можливі лише завдяки примусу, тому що ми не можемо компенсувати те, що постачається, ніякими товарами, оскільки аналогічних товарів ми вже більше не виробляємо.

Таким чином, нам необхідно усвідомити, що лише демонструючи най­ більшу суворість, ми зможемо існувати, а так званий принцип лагідної по­ ведінки і всі надії на нього безглузді та далекі від дійсності. [...]

Далі фюрер вказав на те, що російську Україну не можна порівнювати з австрійською Галичиною; українці, які живуть в Галичині, довший час

757

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]