Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Договір про ЄС-1.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
920.58 Кб
Скачать

Секція 3. Комісія

Стаття 211 (колишня стаття 155)

З метою забезпечення належного функціонування та розвитку спільного ринку, Комісія:

– забезпечує застосування положень цього Договору та заходів, що здійснюються інститутами на їх виконання;

– готує рекомендації та робить висновки у справах, які регулюються цим Договором, якщо Договір того вимагає або якщо Комісія вважає за потрібне;

– має повноваження приймати рішення та бере участь у розробці заходів, що їх здійснює Рада та Європейський Парламент, у спосіб, передбачений цим Договором;

– використовує повноваження, надані їй Радою для здійснення правил, встановлених останньою.

Стаття 212 (колишня стаття 156)

Комісія публікує щорічно, але не пізніше ніж за місяць до відкриття сесії Європейського Парламенту, загальний звіт про діяльність Співтовариства.

Стаття 213 (колишня стаття 157)

1. Комісія складається з 20 членів, які обираються за принципом їх загальної компетентності та незалежність яких не підлягає сумніву.

Кількість членів Комісії може бути змінена Радою на підставі рішення, прийнятого одноголосно.

Тільки громадяни держав-членів можуть бути членами Комісії.

Комісія повинна включати щонайменше одного громадянина від кожної з держав-членів, але не може включати більше двох членів, котрі мають громадянство однієї й тієї ж держави.

2. В загальних інтересах Співтовариства члени Комісії повинні бути повністю незалежними при виконанні своїх обов’язків.

При виконанні цих обов’язків вони не повинні ані шукати, ані приймати інструкції від будь-якого уряду чи іншого органу. Вони повинні утримуватися від будь-яких дій, несумісних з 90

виконанням своїх обов’язків. Кожна держава-член зобов’язується поважати цей принцип і не намагатися впливати на Членів Комісії при виконанні ними своїх завдань.

Члени Комісії протягом терміну свого перебування на посаді не можуть займатися будь-якою іншою діяльністю, за винагороду чи без неї. Приступаючи до виконання своїх обов’язків, вони дають урочисту клятву про те, що під час і після виконання своїх повноважень вони будуть з пошаною ставитися до своїх обов’язків, особливо що стосується їхнього обов’язку поводитися чесно і розсудливо при розгляді пропозицій щодо певних призначень чи винагород після закінчення терміну їх перебування на посаді. У випадку будь-якого порушення цих зобов’язань Суд може, за поданням Ради чи Комісії, постановити, що такий член відповідно до обставин або примусово звільняється згідно зі статтею 216 або позбавляється свого права на пенсію та інші винагороди, які її замінюють.

Стаття 214 (колишня стаття 158)

1. Члени Комісії призначаються відповідно до процедури, зазначеної в пункті 2, на п’ятирічний термін, підлягаючи, за потреби, положенням статті 201.

Їхні повноваження можуть бути продовжені на новий термін.

2.Уряди держав-членів визначають за спільною згодою особу для призначення Головою Комісії; таке призначення затверджується Європейським Парламентом.

Уряди держав-членів визначають, за спільною згодою з кандидатом на посаду Голови, інших осіб для призначення членами Комісії;

Голова та інші члени Комісії, призначені у такий спосіб, затверджуються як колективний орган Європейським Парламентом. Після затвердження Європейським Парламентом Голова та інші члени Комісії призначаються за спільною згодою урядів держав-членів.

Стаття 215 (колишня стаття 159)

Окрім нормальної заміни чи смерті, обов’язки члена Комісії закінчуються з відставкою або примусовим звільненням.

Вакансія, що з’явилась, заповнюється, на залишок терміну повноважень даного члена на посаді, новим членом, призначуваним за спільною згодою урядів держав-членів. На підставі одноголосно прийнятого рішення, Рада може вирішити, що таку вакансію не потрібно заповнювати.

У випадку відставки, примусового звільнення чи смерті Голова замінюється на залишок терміну його повноважень. Процедура, викладена у статті 214(2), застосовується при заміні Голови.

Окрім випадку примусового звільнення згідно зі статтею 216, члени Комісії обіймають свої посади, поки їх не замінять у встановленому порядку.

Стаття 216 (колишня стаття 160)

Якщо будь-який член Комісії перестає відповідати умовам, необхідним для виконання його обов’язків, або якщо його визнано винним у серйозному порушенні, Суд може, за поданням Ради чи Комісії, примусово його звільнити.

Стаття 217 (колишня стаття 161)

Комісія може призначати заступника Голови або двох заступників Голови з числа своїх членів.

Стаття 218 (колишня стаття 162)

1. Рада і Комісія консультуються між собою і за спільною згодою приймають рішення щодо методів своєї співпраці.

2. Комісія повинна прийняти свої Правила процедури з метою забезпечити власну діяльність та діяльність своїх підрозділів відповідно до положень цього Договору. Вона забезпечує публікацію цих Правил.

Стаття 219 (колишня стаття 163)

Комісія працює під політичним керівництвом свого Голови.

Комісія діє за наявності більшості її членів, як це передбачено відповідно до статті 213.

Засідання Комісії вважаються дійсними лише за присутності тієї кількості членів, яка визначена Правилами процедури.