Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Договір про ЄС-1.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
920.58 Кб
Скачать

Розділ хх (колишній Розділ хvіі). Співробітництво заради сприяння співпраці

Стаття 177 (колишня стаття 130u)

1. Політика Співтовариства у сфері співробітництва заради сприяння співпраці, яка доповнює політики, здійснювані державами-членами, повинна сприяти:

– постійному економічному та соціальному розвитку країн, що розвиваються, і особливо найбільш відсталих;

– плавній і поступовій інтеграції країн, що розвиваються, у світову економіку;

– боротьбі проти бідності в країнах, що розвиваються.

2. Політика Співтовариства у цій сфері є внеском до загальної справи розвитку та зміцнення демократії, верховенства права, поваги до прав людини та інших фундаментальних свобод.

3. Співтовариство і держави-члени виконують свої зобов’язання і враховують цілі, які вони ухвалили в дусі Об’єднаних Націй та інших компетентних міжнародних організацій.

Стаття 178 (колишня стаття 130v)

Співтовариство бере до уваги завдання, визначені статтею 177 при здійсненні нею політики, яка може впливати на країни, що розвиваються.

Стаття 179 (колишня стаття 130w)

1. Без порушення інших положень цього Договору, Рада, діючи відповідно до процедури, зазначеної у статті 251, вживає заходів, необхідних для досягнення цілей, визначених у статті 177. Такі заходи можуть мати форму багаторічних програм. 81

2. Європейський інвестиційний банк сприяє на умовах, визначених у його Статуті, здійсненню заходів, зазначених у пункті 1.

3. Положення цієї статті не впливають на співпрацю з країнами Африки, Карибського басейну і Тихого океану в рамках Конвенції АКТ-ЄЕС.

Стаття 180 (колишня стаття 130x)

1. Співтовариство і держави-члени координують свою політику з співробітництва заради сприяння співпраці та консультуються між собою щодо своїх програм допомоги, включаючи програми міжнародних організацій та під час міжнародних конференцій. Вони можуть здійснювати спільні дії. Держави-члени вносять, за необхідності, свій вклад у здійснення програм допомоги Співтовариства.

2. Комісія може започаткувати будь-яку корисну ініціативу щодо забезпечення координації, зазначену в пункті 1.

Стаття 181 (колишня стаття 130y)

У рамках своїх відповідних сфер компетенції Співтовариство та держави-члени співпрацюють з третіми країнами та компетентними міжнародними організаціями. Домовленості про співпрацю Співтовариства можуть бути предметом окремих угод між Співтовариством і зацікавленими третіми сторонами, переговори з приводу яких та їх укладання здійснюються відповідно зі статтею 300.

Попередній пункт не повинен наносити шкоду компетенції держав-членів вести переговори з міжнародними органами та укладати міжнародні угоди.

Частина четверта. Асоціація із заморськими країнами і територіями

Стаття 182 (колишня стаття 131)

Держави-члени погоджуються асоціювати зі Співтовариством ті неєвропейські країни і території, які мають особливі відносини з Данією, Францією, Нідерландами та Об’єднаним Королівством. Ці країни і території (тут і надалі «країни і території») перераховані у Додатку ІІ до цього Договору.

Завданням асоціації є підтримка економічного і соціального розвитку країн і територій, встановлення тісних економічних зв’язків між ними та Співтовариством в цілому.

Відповідно до принципів, викладених у преамбулі до цього Договору, асоціація слугуватиме перш за все захисту інтересів і процвітання мешканців цих країн і територій з метою досягнення економічного, соціального і культурного розвитку, до якого вони прагнуть.

Стаття 183 (колишня стаття 132)

Асоціація має наступні цілі:

(1) держави-члени у торгівлі з країнами і територіями будуть застосовувати той самий підхід, який вони застосовують у торгівлі між собою на підставі цього Договору.

(2) Кожна країна чи територія застосовують у своїй торгівлі з державами-членами та з іншими країнами і територіями той самий режим, який вони застосовують у торгівлі з європейською державою, з якою вони мають особливі відносини.

(3) держави-члени сприятимуть інвестиціям, необхідним для розвитку цих країн та територій.

(4) Для інвестицій, фінансованих Співтовариством, участь в тендерах і поставках буде відкритою і на рівних умовах для всіх фізичних і юридичних осіб, які є громадянами держави-члена або однієї з країн та територій.

(5) У відносинах між державами-членами та країнами і територіями право на заснування та економічну діяльність фізичних осіб, а також на створення компаній чи фірм регулюється на недискримінаційній основі відповідно до положень і процедур, викладених у главі, яка стосується права на заснування та економічну діяльність беручи до уваги будь-які особливі положення, викладені стосовно статті 187.

Стаття 184 (колишня стаття 133)

1. Митні збори на імпорт у держави-члени товарів з країн і територій, відміняються одночасно з відміною митних зборів між державами-членами відповідно до положень цього Договору.

2. Митні збори на імпорт у кожну країну чи територію товарів з держав-членів чи з інших країн та територій відміняються відповідно до положень статті 25.

3. Країни і території можуть, однак, справляти митні збори, які відповідатимуть потребам їхнього розвитку та індустріалізації або поповнять їхні бюджети.

4. Збори, зазначені у попередньому пункті, не повинні перевищувати рівень зборів, який накладено на імпорт продуктів з держави-члена, з якою кожна країна чи територія мають особливі відносини.

5. Встановлення або будь-яка зміна в митних зборах, які стягуються з товарів, імпортованих до країн чи територій, не повинна юридично або фактично призводити до прямої чи непрямої дискримінації між імпортом з різних держав-членів.

Стаття 185 (колишня стаття 134)

Якщо рівень зборів, який застосовується до товарів з третьої країни при їх ввезенні до країни чи території, може викликати, при застосуванні положень статті 184(1), торговельний дисбаланс, внаслідок чого завдається шкода будь-якій державі-члену, остання може вимагати від Комісії пропонувати іншим державам-членам вжити заходів, необхідних для усунення цієї ситуації.

Стаття 186 (колишня стаття 135)

Враховуючи положення, пов`язані з охороною здоров`я, державною безпекою та публічним порядком, свобода пересування в межах держав-членів для працівників з країн і територій, а в межах країн і територій – для працівників з держав-членів регулюється угодами, які повинні бути одноголосно схвалені всіма державами-членами.

Стаття 187 (колишня стаття 136)

Рада, діючи на підставі одноголосно прийнятого рішення, і на базі досвіду, здобутого в рамках асоціації країн і територій зі Співтовариством, та на основі принципів цього Договору, приймає положення щодо детальних правил і процедур асоціації країн та територій зі Співтовариством.

Стаття 188 (колишня стаття 136а)

Положення статей 182-187 застосовуються до Гренландії, враховуючи особливі положення для Гренландії, зафіксовані в Протоколі про спеціальні домовленості щодо Гренландії, який додається до цього Договору.