Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Договір про ЄС-1.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
920.58 Кб
Скачать

Розділ хіv (колишній Розділ хі). Захист споживача

Стаття 153 (колишня стаття 129а)

1. Для відстоювання інтересів споживачів та забезпечення високого рівня їх захисту, Співтовариство робить свій внесок у захист здоров’я, безпеки та економічних інтересів споживачів, так само як і в забезпечення їхнього права на інформацію, освіту та самоорганізацію з метою захисту своїх інтересів.

2. Вимоги захисту споживачів беруться до уваги при визначенні та здійсненні політики і діяльності Співтовариства в інших сферах.

3. Співтовариство докладає зусиль для досягнення цілей, зазначених у пункті 1, через:

(а) заходи, прийняті відповідно до статті 95 в контексті завершення формування внутрішнього ринку;

(б) заходи, які підтримують, доповнюють і забезпечують моніторинг політики, здійснюваної державами-членами.

4. Діючи відповідно до процедури, зазначеної у статті 251, і після консультацій з Економічним і соціальним комітетом, Рада вживає заходів, зазначених у пункті 3(б).

5. Заходи, прийняті відповідно до пункту 4, не повинні заважати будь-якій державі-члену підтримувати чи вводити більш суворі заходи захисту. Такі заходи повинні узгоджуватися з положеннями цього Договору. Комісія повинна бути поінформована про них.

Розділ хv (колишній Розділ хіі). Транс’європейські мережі

Стаття 154 (колишня стаття 129b)

1. Щоб допомогти у досягненні цілей, зазначених у статтях 14 і 158, і надати можливість громадянам Співтовариства, учасниках економічної діяльності та регіональним і місцевим спільнотам отримувати максимальну вигоду від запровадження зони без внутрішніх кордонів, Співтовариство сприятиме створенню та розвитку транс’європейських мереж у сферах транспорту, телекомунікацій та інфраструктури енергетичного комплексу.

2. У рамках системи відкритих і конкурентних ринків дії Співтовариства спрямовуються на просування взаємозв’язків та взаємодії національних мереж, так само як і на забезпечення доступу до таких мереж. Співтовариство особливо повинно брати до уваги потребу зв’язати острови, ізольовані та периферійні регіони із центральними регіонами Співтовариства.

Стаття 155 (колишня стаття 129с)

1. Для досягнення цілей, зазначених у статті 154, Співтовариство:

– розробляє низки основних напрямків, які охоплюють завдання, пріоритети та широкий спектр заходів, передбачених у сфері транс’європейських мереж; ці принципи визначатимуть проекти, що представляють спільний інтерес;

– здійснює будь-які заходи, які можуть бути необхідними для взаємодії мереж, особливо у сфері технічної стандартизації;

– може підтримувати проекти, які становлять спільний інтерес і підтримуються державами-членами та не виходять за межі визначених напрямків, зазначених у попередньому абзаці, особливо через техніко-економічні обґрунтування, гарантії позичок чи субсидування процентної ставки; Співтовариство також може сприяти через Фонд згуртування, створений відповідно до статті 161, фінансуванню спеціальних проектів у державах-членах у сфері транспортної інфраструктури.

Співтовариство у своїх діях бере до уваги потенційну економічну життєздатність проектів.

2. держави-члени, у співпраці з Комісією, координують між собою політику, здійснювану на національному рівні, яка може мати значний вплив на досягнення цілей, зазначених у статті 154. Комісія може, у тісній співпраці з державами-членами, взяти на себе ініціативу щодо пропаганди такої координації.

3. Співтовариство може прийняти рішення про співпрацю з третіми країнами у просуванні проектів, які становлять спільний інтерес і забезпечують взаємодію мереж.

Стаття 156 (колишня стаття 129d)

Основні напрямки та інші заходи, зазначені у статті 155(1), приймаються Радою відповідно до процедури, зазначеної у статті 251, та після консультацій з Економічним і соціальним комітетом і Комітетом регіонів.

Принципи та проекти, які представляють спільний інтерес та реалізація яких пов’язана з територією держави-члена, вимагатимуть схвалення даною державою-членом.