Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Договір про ЄС-1.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
920.58 Кб
Скачать

Розділ іх (колишній Розділ vіі). Спільна торговельна політика

Стаття 131 (колишня стаття 110)

Утворивши митний союз між собою, держави-члени, виходячи зі спільних інтересів, прагнуть сприяти гармонійному розвитку світової торгівлі, поступовій відміні обмежень у міжнародній торгівлі та зниженню митних бар’єрів.

Спільна торговельна політика бере до уваги той сприятливий вплив, який може мати відміна митних зборів між державами-членами на зростання конкурентноздатності підприємств цих держав.

Стаття 132 (колишня стаття 112)

1. Без порушення зобов’язань, взятих ними в рамках інших міжнародних організацій, держави-члени поступово гармонізують системи, за якими вони надають допомогу для експорту в треті країни в обсязі, необхідному для того, щоб конкуренція між підприємствами Співтовариства не постраждала.

На пропозицію Комісії, за рішенням, прийнятим кваліфікованою більшістю, Рада видає будь-які необхідні для цього директиви.

2. Попередні положення не застосовуються до випадків повернення митних зборів чи платежів, що мають еквівалентну дію, ні до повернення непрямих податків, включаючи податок з обігу, акцизні збори та інші непрямі податки, як це дозволено у випадку експорту товарів з держави-члена до третьої країни, якщо таке повернення митного збору чи платежу не перевищує обсягу, прямо чи опосередковано накладеного на експортовані товари.

Стаття 133 (колишня стаття 113)

1. Спільна торговельна політика базується на єдиних принципах, особливо щодо змін тарифних ставок, укладення тарифних і торговельних угод, досягнення уніфікації заходів з лібералізації, експортної політики та заходів по захисту торгівлі, таких як ті, що повинні бути прийняті у випадку демпінгу чи субсидування.

2. Комісія надає Раді пропозиції щодо здійснення спільної торговельної політики.

3. Якщо виникає необхідність у переговорах про укладання угод з однією чи більше державами або міжнародними організаціями, Комісія робить рекомендації Раді, яка доручає Комісії розпочати необхідні переговори.

Комісія проводить ці переговори, консультуючись зі спеціальним комітетом, який призначається Радою з метою допомоги Комісії у цій справі і діє в рамках тих директив, які Рада може визначити для нього.

При цьому застосовуються відповідні положення статті 300.

4. При здійсненні повноважень, покладених на неї цією статтею, Рада діє на підставі рішень, прийнятих кваліфікованою більшістю.

5. Рада, на підставі одноголосно прийнятих рішень, за пропозицією комісії і після консультацій з Європейським Парламентом, може розширити застосування пунктів 1- 4 до міжнародних переговорів і угод щодо послуг та інтелектуальної власності в тій мірі, в якій вони не покриваються цими пунктами.

Стаття 134 (колишня стаття 115)

З метою забезпечення того, щоб виконання заходів торговельної політики, здійснюваних відповідно до цього Договору будь-якою державою-членом, не гальмувалось торговим дисбалансом, та там, де відмінності між такими заходами можуть призвести до економічних труднощів в одній чи більше державах-членах, Комісія рекомендує методи для здійснення співпраці між державами. Якщо такий підхід не спрацьовує, Комісія дозволяє державам-членам здійснити необхідні захисні заходи, умови та деталі яких вона також визначить.

За нагальної потреби держави-члени самі вимагають дозволу на здійснення необхідних захисних заходів від Комісії, яка повинна якнайшвидше прийняти рішення; при цьому такі держави-члени відразу повинні інформувати про ці заходи інші держави-члени. Комісія може у будь-який час вирішити, що вказані держави-члени повинні змінити чи припинити застосування цих заходів.

У виборі таких заходів, пріоритет слід віддавати тим з них, які спричиняють найменшу шкоду для функціонування спільного ринку.