Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
дискретна_математика (програма).doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
452.61 Кб
Скачать

26

МІЖРЕГІОНАЛЬНА

АКАДЕМІЯ УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ

МАУП

Методичні рекомендації

ЩОДО ОРГАНІЗАЦІЇ

САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ

СТУДЕНТІВ З ДИСЦИПЛІНИ

" КОМПЮТЕРНА ДИСКРЕТНА МАТЕМАТИКА"

(для бакалаврів )

Київ 2008

Підготовлено кандидатом фізико-математичних наук, доцентом кафедри прикладної математики Дяченком М.П.

Затверджено на засіданні кафедри прикладної математики та програмування (протокол № 10 від 19 червня 2008)

Схвалено Вченою радою Міжрегіональної Академії управління персоналом

Дяченко М. П. Методичні рекомендації щодо забезпечення самостійної роботи з дисципліни "КОМП’ЮТЕРНА ДИСКРЕТНА МАТЕМАТИКА" (для бакалаврів). - К.: МАУП, 2008. - 35с.

Методичні рекомендації містять пояснювальну записку, зміст дисципліни, контрольні питання до змісту та список літератури.

© Міжрегіональна Академія управління персоналом (МАУП), 2008

Зміст

Пояснювальна записка....................................................... 4

зміст дисципліни....................................…..............................5

Змістовий модуль 1. Множини і відношення…........... 5

Змістовий модуль 2. Комбінаторика............................13

Змістовий модуль 3. Теорія графів..............................16

Змістовий модуль 4. Булеві функції...........................20

СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ…………..........................................…31

Пояснювальна записка

Дискретна математика– це розділ сучасної теоретичної кібернетики, в якому закладені основи теорії і практики проектування, використання електронних обчислювальних машин та програмування.

Основною метою курсу є засвоєння знань з дискретного аналізу і набуття навичок практичного застосування цих знань, що є необхідним для подальшої спеціалізації студентів в таких галузях, як прикладна математика, математична кібернетика та інформатика, при вивченні розділів системного та прикладного програмування, автоматизованого керування, системного аналізу і проектування вузлів обчислювальної техніки та інших пристроїв дискретної дії, систем обробки і передачі інформації, аналізу даних, оптимізації обчислень, штучного інтелекту, комп’ютерної графіки, розпізнавання образів, тощо.

В результаті вивчення дисципліни студент отримує знання з основ теорії множин і відношень на множинах, комбінаторики, теорії графів, алгебри логіки та теорії скінченних автоматів. Одночасно він повинен навчитись використовувати спеціальну математичну символіку для відображення кількісних та якісних відношень між об’єктами, зводити задачі програмування, моделювання і автоматизованого проектування до задач дискретної математики та здійснювати аналіз і оптимізацію формалізованих дискретних систем довільної природи з застосуванням прийомів і методів дискретної математики.

Дискретна математика відноситься до основ математики і базується на знаннях та навичках, здобутих при вивченні, насамперед, шкільного курсу математики. Вивчення дисципліни здійснюється на аудиторних заняттях, де студент отримує знання основ теорії та практичні навички її застосування, а також в процесі самостійній роботі з інформаційними матеріалами, де навички удосконалюються та закріплюються, а знання збагачуються та розширюються. Дана методична розробка має на меті, насамперед, допомогу студентам в організації і здійсненні самостійної роботи.