Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
дип.docx
Скачиваний:
26
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
157.16 Кб
Скачать

ЗМІСТ

ВСТУП……………………………………………………………………

РОЗДІЛ1.ГОСПОДАРСЬКИЙ ДОГОВІР; ТЕОРІЯ ПОХОДЖЕННЯ , ПОНЯТТЯ, ОСОБЛИВІ ОЗНАКИ, ВИДИ ТА ФУНКЦІЇ.

1.1.Основні доктрини про договір в господарському праві ……….

1.2.Поняття , особливі ознаки та функції господарського договору…

1.3..Класифікація господарських договорів за законодавством

України ……………………………….…………………………………..

РОЗДІЛ 2. ЗМІСТ ТА ФОРМА ГОСПОДАРСЬКОГО ДОГОВОРУ

ЗА ЗАКОНОДАВСТВОМ УКРАЇНИ………………………………..

2.1.Умови господарського договору……………………………………

2.2.Форма господарського договору ……………………………………

РОЗДІЛ 3. ДІЙСНІСТЬ ГОСПОДАРСЬКИХ ДОГОВОРІВ……….

3.1.Проблемні аспекти правового регулювання господарських

договорів………………………………………………………………..…

РОЗДІЛ4. ОХОРОНА ПРАЦІ ТА БЕЗПЕКИ В НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ.

ВИСНОВКИ………………………………………………………………

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ ……………………………..

В с т у п

Створення гармонійної та ефективної системи господарського законодавства – один з найважливіших напрямів розвитку правової системи України в умовах становлення соціально орієнтованої ринкової економіки. Оскільки одним з головних завдань господарського законодавства є координація дій суб’єктів господарювання, нормам, що регулюють договірні відносини у сфері господарювання, має належати чільне місце в системі господарського права.

Перехід України від планово-розподільчої до ринкової економіки, трансформація відносин власності, розвиток різноманітних органiзацiйно-правових форм господарювання зумовлюють необхідність нових підходів до нормативно-правового регулювання договірних відносин та їх теоретичного обґрунтування. З початку 90-х рр. ХХ століття жорсткий нормативний режим господарських договорів почав поступово перетворюватися на такий, у якому гармонійно поєднуються диспозитивні та імперативні засади правового регулювання. Проте правове регулювання договірних господарських відносин в чинному законодавстві України має білі плями, які зумовлюють потребу в подальшому дослідженні господарського договору та розробці науково обґрунтованих рекомендацій щодо розвитку спеціального законодавства про господарські договори.

Незважаючи на те що за роки незалежності України було прийнято низку законодавчих актів, які певною мірою регулюють i договірні відносини у сфері господарювання, господарське законодавство в цій частини потребує вдосконалення.

Правове регулювання господарських договорів в Україні здійснюється Господарським Кодексом України , який набув чинності 01 січня 2004р., а також : а) загальними статтями Цивільного кодексу про зобов'язання, договір, зо-бов'язання, що випливають з договорів; б) спеціальними статтями Цивільного кодексу про майнові відносини між суб'єктами (підприємствами, установами, організаціями), у разі, якщо вони не суперечать положенням господарського законодавства України.

Актуальність теми дослідження. Вибір теми дослідження визначається центральним місцем договору в правовому регулюванні господарського обороту Необхідність виокремлення регулювання господарсько-договірних відносин викликана тим, що господарський договір, на відміну від цивільно-правового, часто зачіпає публічні інтереси, тобто його дія не обмежується впливом на сторони, які беруть у ньому безпосередню участь, а й позначається на інтересах держави і суспільства в цілому. Саме це стало однією із причин прийняття разом з Цивільним кодексом (ЦК) також Господарського кодексу (ГК) України, значна частина норм якого встановлює особливості регулювання господарсько-договірних відносин. (так, існує проблема визначення характеру норм господарського договірного права, істотних умов господарського договору, його змісту, юридичних конструкцій, тощо).

Значна кількість праць, що публікується в юридичних журналах та книгах, зводиться до коментування окремих норм законодавства та судової практики. Проте на тлі незавершеної дискусії про співвідношення ЦК та ГК України постала необхідність детального вивчення та аналізу нормативно-правових актів, що здійснюють регулювання сфери договірних відносин у господарському обороті,

Метою дипломного дослідження є встановлення на основі новітніх досягнень теорії господарського та цивільного права юридичної природи інституту господарського договору та поглиблення правових знань про сутність господарського договору, його змісту, видів та особливостей.

Виходячи з поставленої мети, до основних завдань даної роботи є :

- визначення поняття господарського договору, його основних ознак та функцій;

- узагальнити критерії класифікації господарських договорів;

- визначити істотні умови господарського договору та правові наслідки їх недотримання;

- проаналізувати підстави та наслідки визнання господарських договорів недійсними та неукладеними;

- узагальнити практику господарських судів України щодо розгляду спорів про визнання договорів недійсними та неукладеними;

Предметом дослідження є система чинного національного законодавства та міжнародно-правові акти, що регулюють укладення та виконання господарських договорів, існуюча юридична практика, національні та іноземні наукові джерела.

Об’єктом дослідження норми права які регулюють договірні відносини в господарському праві України.

Методи дослідження. При проведенні дипломного дослідження використовувалися такі методи в їх сукупності: історичний, системно-структурний, порівняльний, діалектичний, формально-логічний.

Історичний метод використовувався при дослідженні закономірностей розвитку регулювання договірних господарських відносин , а також зміни змісту поняття “господарський договір” з моменту виникнення по сьогоднішній час.

Системно-структурний метод дозволив визначити місце господарських договорів у системі зобов’язальних відносин, а також виявити ознаки, які відрізняють господарський договір від інших договорів.

Порівняльний метод надав можливість охарактеризувати господарський договір, як інститут господарського права. Також він був застосований при порівнянні вітчизняного законодавства з іноземним та з положеннями міжнародних актів з метою внесення пропозицій щодо вдосконалення національного законодавства на ґрунті застосування прогресивних норм, які містяться у законодавстві іноземних держав та міжнародних актах.

Діалектичний метод пізнання правових явищ застосовувався при розгляді правової сутності господарського договору як одного з видів договору. Використання цього методу пізнання протягом всього процесу дослідження дозволило розглянути тенденції розвитку об’єкту цього дослідження.

Використання формально-логічного методу дозволило охарактеризувати особливості господарського договору.

Нормативною базою дипломної роботи є Конституція України, Цивільний та Господарський Кодекси України, інші джерела господарського і цивільного законодавства.

Теоретичну основу дослідження складають праці правознавцiв у галузях загальної теорії держави та права, філософії права, господарського та цивільного права: О.А. Ашуркова, О.А. Беляневич, С.М. Бервено, Ж.А. Білоус, М.І. Брагінського, А.В. Венедиктова, В.Г. Верднікова, В.В. Вітрянського, О.В. Дзери, О.С. Іоффе, Г.Л. Знаменського, О.М. Кучер, В.В. Луця, В.К. Мамутова, В.С. Мілаш, І.Б. Новицького, В.Г. Олюхи, В.Ф. Опришка, О.О. Отраднової, Н.М. Пархоменко, Н.О. Саніахметової, С.В. Сарбаша, Є.О. Суханова, В.С. Толстого, В.С. Щербини та ін. Використовувалися роботи зарубіжних правознавців, як-то: В. Ансона, Є. Годеме, Р. Джуровича, М. Кароллюса, Г. та інш.

Практичне значення одержаних результатів полягає в тому, що їх зміст у багатьох аспектах доповнює наукові значення з історії розвитку та функціонування інституту господарського договору. Зібраний матеріал і узагальнення можуть бути використані для підготовки узагальнюючих праць, при підготовці лекційних занять та спецкурсів у вищих навчальних закладах.

Структура роботи складається з вступу, 4-х розділів, висновку, списку використаних джерел та літератури, загальним обсягом аркушів.

РОЗДІЛ I

ГОСПОДАРСЬКИЙ ДОГОВІР : ТЕОРІЇ ПОХОДЖНЕННЯ, ОСОБЛИВІ ОЗНАКИ, ВИДИ ТА ФУНКЦІЇ