Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Державне будівництво.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
112.13 Кб
Скачать

Державне будівництво

58.Порядок дострокового припинення повноважень народних депутатів Укр. Особливості порядку затримання арешту та притягнення до кримінальної відпов. Народних депутатів Укр.

1)Статус народного депутата і порядок здійснення ним депутатських функцій і повноважень визначається насамперед Конституцією України і Законом України "Про статус народного депутата України", прийнятим 17 листопада 1992 р. з наступними змінами і доповненнями. Регламентом Верховної Ради України та іншими нормативно-правовими актами.

Відповідно до цих правових актів статус народного депутата України є багатогранним за своїми функціями і повноваженнями, за змістом і формами його діяльності.

2)Притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України, його затримання або обрання стосовно нього запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою чи домашнього арешту не може бути здійснено без згоди Верховної Ради України.

59.Організація підготовки виборів Президента Укр. Організація роботи виборчих комісій по виборах п.У.

60. Порядок проведення голосування та встановлення результатів виборів п.У

Вибори Президента України, як форма безпосереднього народовладдя, являють собою волевиявлення Українського народу щодо заміщення поста Президента України шляхом голосування.

Розрізняють кілька видів президентських виборів. Відповідно до Закону України "Про вибори Президента України" вибори Президента України можуть бути черговими, позачерговими та повторними.

Чергові вибори Президента України проводяться у зв'язку із закінченням конституційного строку повноважень Президента України, тобто кожні п'ять років. Позачергові вибори Президента України проводяться у зв'язку із достроковим припиненням повноважень Президента України у випадках, передбачених Конституцією України. Відповідно до ст. 108 Конституції України повноваження Президента України припиняються достроково у разі: 1) відставки: 2) неможливості виконувати свої повноваження за станом здоров'я; 3) усунення з поста в порядку імпічменту; 4) смерті. Але ці підстави набувають чинності під час додержання передбачених Конституцією процедур.

61. Основи організації і діяльності Пр. Укр. Функції Пр. Укр.

Основні функції і повноваження Президента України визначаються Конституцією України. За Конституцією України Президент України є главою держави і виступає від її імені. Він є гарантом державного суверенітету, територіальної цілісності України, додержання Конституції України, прав і свобод людини і громадянина. Президент України забезпечує державну незалежність, національну безпеку і правонаступництво держави (статті. 102,106 Конституції).Одними із пріоритетних повноважень Президента України у здійсненні зазначених функцій є його повноваження щодо представництва держави всередині країни і в міжнародних відносинах. Як представник держави у своїй країні Президент України має право звертатися з посланнями до народу та із щорічними позачерговими посланнями до Верховної Ради України про внутрішнє і зовнішнє становище України.

62. Форми і методи діяльності Пр. Укр.

Реалізація функцій Президента України має певні зовнішні форми, в межах яких відповідні дії отримують упорядкований, організаційно завершений вигляд. Система форм діяльності глави держави обумовлена особливостями його статусу, характером покладених на нього функцій та повноважень. Реалізація функцій глави держави відбувається в таких правових формах: установчій, нормотворчій, правозастосовчій, конт­рольній, інтерпретаційній. Правові форми діяльності Президента України завершуються виданням указів або розпоряджень.

Розпорядженнями Президента України оформлюються: ^доручен­ня Кабінету Міністрів України, центральним органам виконавчої вла­ди; 2) рішення з оперативних, організаційних і кадрових питань, з пи­тань роботи Секретаріату Президента; 3) призначення представників від України для участі в роботі міжнародних форумів, у переговорах з пред­ставниками (делегаціями) іноземних держав; 4) призначення уповноважених Президента для представлення його інтересів у державних ор­ганах, установах та організаціях; 5) рішення про проведення заходів під патронатом Президента. Рішення з інших питань оформлюються у ви­гляді указів Президента.