Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Державне будівництво.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
112.13 Кб
Скачать

82. Відділи, управління та інші органи місцевої державної адміністрації, її апарат, організація їх роботи.

Обслуговуючі та функціонально-галузеві підрозділи місцевої дер­жадміністрації представлені апаратом, управліннями, відділами й інши­ми структурними підрозділами, примірний перелік яких затверджений постановами Кабінету Міністрів України. Так, наприклад, у структурі обласної держадміністрації утворюються такі підрозділи: 1) головні управ­ління — сільського господарства і продовольства; економіки; праці та соціального захисту населення; фінансове; освіти і науки; 2) управління — промисловості, транспорту і зв'язку; розвитку переробної промисло­вості, торгівлі та побутового обслуговування населення; капітального будівництва; житлово-комунального господарства; містобудування та архітектури; з питань внутрішньої політики; у справах преси та інфор­мації; охорони здоров'я; фармацевтичне; паливно-енергетичного комп­лексу; з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населен­ня; культури; у справах сім'ї та молоді; з питань фізичної культури, спор­ту та туризму; державної ветеринарної медицини; з питань правової роботи; у справах захисту населення від наслідків аварії на ЧАЕС; відділ у справах національностей та міграції; відділ у справах релігій; інспекція державного технічного нагляду; інспекція якості та формування ре­сурсів сільськогосподарської продукції; служба у справах неповнолітніх; державний архів області та інші.

Апарат адміністрації здійснює правове, інформаційно-аналітичне, методичне, кадрове, матеріально-технічне та інше організаційне забез­печення діяльності місцевої державної адміністрації, систематичну пе­ревірку виконання актів законодавства та розпоряджень голови держ­адміністрації.

83.

Верховна Рада АРК є однопалатним представницьким органом, її загальний склад становить сто депутатів. Очолює Верховну Раду АРК Голова, який обирається з числа депутатів на першій сесії, шляхом таємного голосування. В такому ж порядку Верховна Рада АРК з числа депутатів обирає першого заступника і заступника Голови Верховної Ради АРК. Структурними елементами Верховної Ради АРК є Президія, депутатські групи і фракції, постійні і тимчасові комісії та інші органи Верховної Ради АРК.

У статті 1 Конституції Автономної Республіки Крим зазначається, що Верховна Рада АРК здійснює представницькі, нормотворчі, конт­рольні функції та повноваження в межах своєї компетенції.

84.

Діяльність Верховної Ради Автономної Республіки Крим забезпечує апарат, що складається із Секретаріату й Управління справами Верховної Ради АРК.

Загальне керівництво діяльністю Секретаріату Верховної Ради АРК здійснює Голова Верховної Ради АРК. Секретаріат Верховної Ради АРК очолює керівник Секретаріату, що призначається на посаду і звільняється з посади Верховною Радою АРК за поданням Голови Верховної Ради АРК. Керівник Секретаріату видає розпорядження і затверджує інструкції.

Заступник керівника Секретаріату – завідуючий відділом по організаційній роботі, завідувачі відділів і керівники інших підрозділів призначаються на посади і звільняються з посад Президією Верховної Ради АРК за поданням Голови Верховної Ради АРК. Заступники завідувачів відділів, консультанти і фахівці відділів та інших підрозділів приймаються на роботу і звільняються з роботи розпорядженням Голови Верховної Ради АРК за поданням керівника Секретаріату Верховної Ради АРК, погодженим з керівниками відповідних відділів, у порядку, передбаченому чинним законодавством.

85.

Депутат Верховної Ради АРК має всю повноту прав, які забезпечують його активну участь у діяльності Верховної Ради АРК та її органів, він зобов'язаний брати участь у їх роботі, дотримуватись Конституції України, Конституції АРК, законів України, інших нормативно-право­вих актів. Депутат має право: а) голосувати по всіх питаннях, які обго­ворюються на засіданні Верховної Ради АРК і постійної комісії, членом якої він є; б) обирати і бути обраним, в) ставити питання доповідачам і співдоповідачам; г) брати участь у дебатах, вносити пропозиції, заува­ження, поправки; ґ) ставити питання про недовіру складу органів, ство­рених Верховною Радою АРК, посадовим особам, які обрані, призна­чені, затверджені нею; д) пропонувати питання до порядку денного сесії; є) брати участь у роботі органів Верховної Ради АРК, членом яких він не є, з правом дорадчого голосу; є) розробляти та вносити на роз­гляд Верховної Ради і її органів проекти нормативно-правових та інших актів.

86.

Діяльність Верховної Ради АРК здійснюється у правових, органі­заційних і матеріально-технічних формах.

Правовими формами роботи Верховної Ради АРК є нормотворча, правозастосовча, установча, контрольна, інтерпретаційна.

Верховна Рада АРК у межах своєї компетенції приймає Конституцію АРК, зміни і доповнення до неї; щодо питань, які мають нормативно-правовий характер, приймає постанови; з питань організаційно-розпо­рядчого характеру — рішення. Акти Верховної Ради АРК приймаються на її засіданні відкритим або таємним голосуванням більшістю голосів депутатів від загального складу і повинні відповідати Конституції Укра­їни, законам України. Право внесення проектів нормативно-правових актів належить депутатам Верховної Ради АРК, які реалізують його індивідуально або колективно, а також Раді міністрів АРК.

87.

88.

Діяльність Верховної Ради АРК, її органів і депутатів забезпечує апарат Верховної Ради Автономної Республіки Крим, який складається із Секретаріату і Управління справами.

Секретаріат Верховної Ради АРК здійснює організаційне, правове, кодифікаційне, експертне, інформаційне, документальне та інше забез­печення діяльності Верховної Ради АРК, її Президії, постійних та інших комісій, депутатів; організовує і забезпечує їх взаємодію з державними і республіканськими органами влади, органами місцевого самовряду­вання; з підприємствами, установами, організаціями, партіями, гро­мадськими організаціями і громадянами.

89.

Урядом Автономної Республіки Крим є Рада міністрів АРК, яка формується Верховною Радою АРК на строк її повноважень і є підконтрольною, підзвітною і відповідальною перед нею. Рада міністрів АРК не входить до системи органів державної виконавчої влади. Аналіз чинного законодавства України дає підставу зробити висновок, що до її складу входять: Голова Ради міністрів АРК, його заступники, міністри і голови республіканських комітетів. Згідно з ч. 4 ст. 136 Конституції України, повноваження, порядок формування і діяльності Ради міністрів АРК визначаються Конституцією і законами України, нормативно правовими актами Верховної Ради АРК з питань, віднесених до її компетенції.

Рада міністрів АРК є виконавчим органом Автономної Республіки Крим і здійснює виконавчі функції та повноваження в межах своєї ком­петенції. Конституція АРК виокремлює виконавчі функції та повнова­ження з питань, віднесених до самостійного відання АРК, а також дер­жавні виконавчі функції, делеговані відповідно до Конституції України. Класифікація функцій Ради міністрів АРК можлива за об'єктами та формами (способами) діяльності.

90.

Основною організаційною формою роботи Ради міністрів АРК є засідання, які проводяться, як правило, два рази на місяць і є правомоч­ними за умови присутності більшості її складу. Порядок проведення засідань регулюється Регламентом роботи Ради міністрів АРК. Голова Ради міністрів АРК здійснює загальне керівництво підготовкою питань, які підлягають розгляду на засіданнях, веде засідання, підписує акти Ради міністрів АРК і організовує контроль за їх виконанням. Рада міністрів АРК у межах своєї компетенції видає постанови, рішення і розпорядження, обов'язкові до виконання на всій території республіки. її постанови приймаються більшістю голосів членів уряду АРК при­сутніх на засіданні. У разі рівного поділу голосів вирішальним є голос Голови Ради міністрів АРК.

91.

Апаратом Ради міністрів АРК є Управління справами Ради міністрів АРК, яке здійснює правове, організаційне, фінансово-господарське і матеріально-технічне забезпечення діяльності уряду Автономної Рес­публіки Крим. Управління справами очолює Міністр Ради міністрів АРК. До структури Управління справами входять головні управління, управ­ління, відділи і патронатна служба керівництва Ради міністрів АРК. У складі головних управлінь можуть утворюватися відділи і сектори.

Управління справами здійснює такі повноваження:

організовує взаємодію членів Ради міністрів АРК з органами публічної влади України, інших країн, з якими укладені угоди, а також з підприємствами, установами, організаціями;

розробляє і вносить на розгляд Ради міністрів АРК проекти актів, здійснює контроль за своєчасним наданням проектів іншими органа­ми виконавчої влади АРК;

готує інформаційні матеріали, проекти виступів, доповідей, спів­доповідей, забезпечує вирішення організаційних питань;

організовує супроводження Голови Ради міністрів АРК і його за­ступників під час службових поїздок, оформлює за їх результатами про­токольні доручення і інформує про їх виконання;

організовує прийом громадян та посадових осіб Головою Ради міністрів АРК і його заступниками;

здійснює організаційне забезпечення проведення засідань Ради міністрів АРК, її робочих органів, ведення і оформлення протоколів і прийнятих рішень;

організовує перевірку виконання органами виконавчої влади АРК, місцевими державними адміністраціями, органами місцевого са­моврядування норм чинного законодавства України;

проводить роботу, пов'язану з підбором, розстановкою кадрів, веде їх облік, організовує перепідготовку і підвищення кваліфікації;

92.

Система республіканських органів виконавчої влади визначається Верховною Радою АРК і включає:

міністерства Автономної Республіки Крим: економіки; фінансів; промисловості та паливно-енергетичного комплексу; транспорту і зв'яз­ку; курортів і туризму; агропромислового комплексу; культури; освіти і науки; соціального захисту і з питань трудових відносин; охорони здо­ров'я; архітектури і будівельної політики; споживчого ринку і зов­нішньої торгівлі;

республіканські комітети Автономної Республіки Крим: Респуб­ліканський комітет по захисту прав споживачів; по житло-комунальному господарству; у справах сім'ї і молоді; по фізичній культурі і спорту; у справах національностей і депортованих громадян; по лісовому і мис­ливському господарству; по водному господарству; по інформації; по охороні культурної спадщини; по екології і природних ресурсах (подвій­ного підпорядкування, фінансується з Державного бюджету України); по земельних ресурсах (подвійного підпорядкування, фінансується з Державного бюджету України).

93.

94.

Порядок проведення референдуму, тобто референдний процес, складається з відносно самостійних процедур:

а) призначення референдуму;

б) Його підготовка;

в) проведення референдуму та голосування;

г) підрахунок та визначення підсумків референдуму;

д) оприлюднення та введення у дію рішень, нормативно-правових актів, прийнятих референдумом.

Призначення референдуму є початковою стадією проведення референдуму. Розрізняють ініціативу про проведення референдуму і прийняття відповідного рішення про призначення референдуму. Всеукраїнський референдум призначається згідно зі ст. 72 Конституції України Верховною Радою України або Президентом України.

95.

96.

Органи та посадові особи місцевого самоврядування несуть

відповідальність за свою діяльність перед територіальною громадою,

державою, юридичними і фізичними особами.

Підстави, види і порядок відповідальності органів та

посадових осіб місцевого самоврядування визначаються Конституцією

України та іншими законами.

Органи та посадові особи місцевого самоврядування несуть

відповідальність у разі порушення ними Конституції або законів

України.

Органи та посадові особи місцевого самоврядування з питань

здійснення ними делегованих повноважень органів виконавчої влади є

підконтрольними відповідним органам виконавчої влади.

97.

Система місцевих рад закріплена ч. З, 4 ст. 140 Конституції України і ст. 5 Закону «Про місцеве самоврядування в Україні». У юридичній літературі немає єдності поглядів щодо кількості рівнів цієї системи. Одні вчені доводять, що їх два1, інші говорять про трирівневу систему місцевих рад2. Це пов'язано із відмінностями у правовому статусі місце­вих рад різних рівнів, наявністю обов'язкових та необов'язкових еле­ментів у системі місцевих рад, різними передумовами формування пред­ставницьких органів місцевого самоврядування.

Законодавець передбачає обов'язкову дворівневу систему місцевих рад, перший рівень якої становлять сільські, селищні, міські ради, що представляють територіальні громади сіл, селищ, міст і здійснюють від їх імені та в їх інтересах функції і повноваження місцевого самовряду­вання. На другому рівні перебувають обласні й районні ради, що представ­ляють інтереси не обласних та районних громад (адже законодавство на­явності таких громад не визнає), а спільні інтереси територіальних гро­мад сіл, селищ, міст, у межах повноважень, визначених Конституцією і законами України або переданих їм сільськими, селищними, міськими радами.

98.

99.

У системі функцій місцевих рад є певна диференціація, тобто сільські, селищні, міські, районні в містах, районні і обласні ради, поряд із загаль­ними, мають окремі функції, які характеризують їх особливий статус в системі місцевих рад. Для усіх місцевих рад характерні, зокрема, представ­ницька, нормотворча, установча, кадрова, контрольна, організаційно-розпорядча функції. З урахуванням сфер діяльності місцевих рад виок­ремлюють: політичну, економічну, соціальну, культурну, екологічну, іде­ологічну функції. Підкреслюючи важливість завдань, які вирішуються радами на територіальному рівні, виокремлюють: функцію забезпечен­ня і охорони прав, свобод і законних інтересів людини і громадянина, фінансово-бюджетну і матеріально-технічну функції.

100.

101.

Постійні комісії за дорученням ради або за власною ініціативою попередньо розглядають проекти програм соціально-економічного і культурного розвитку, місцевого бюджету, звіти про виконання програм і бюджету, вивчають і готують питання про стан та розвиток відповідних галузей господарського 1 соціально-культурного будівництва, інші питання, внесені на розгляд ради, розробляють проекти рішень ради та готують висновки з цих питань, виступають на сесіях ради з доповідями і співдоповідями. Вони попередньо розглядають кандидатури осіб, які пропонуються для обрання, затвердження, призначення або погодження відповідною радою, готують висновки з цих питань, здійснюють контроль за виконанням рішень ради і її виконавчого комітету тощо. Постійні комісії у питаннях, які належать до їх відання, та в порядку, визначеному законом, мають право отримувати від керівників органів, підприємств, установ, організацій необхідні матеріали і документи. За розпорядженням відповідного місцевого голови їм для проведення засідань надається приміщення, створюються необхідні умови для її діяльності.

102.

Апарат утворюється місцевою радою для організаційного, правово­го, інформаційного, аналітичного, матеріально-технічного забезпечен­ня діяльності ради, її органів, депутатів. Він сприяє здійсненню взаємо­дії ради з її виконавчими органами та їх структурними підрозділами, територіальною громадою, місцевими органами виконавчої влади, ор­ганами самоорганізації населення та місцевими радами інших рівнів. Структура, чисельність, витрати на утримання апарату встановлюють­ся місцевою радою за поданням голови.

103.

Статус сільського, селищного, міського голови на сьогодні не знайшов закріплення у Конституції України, оскільки відповідно до ч.3 ст.141 Основного Закону статус голів, депутатів, виконавчих органів ради, їх повноваження, порядок створення визначаються законом. Відповідно до Закону «Про місцеве самоврядування в Україні», сільський, селищний, міський голова є головною посадовою особою відповідної територіальної громади. Цим же законом закріплюється, що посадова особа місцевого самоврядування – це особа, яка працює в органах місцевого самоврядування, має відповідні посадові повноваження у здійсненні організаційно-розпорядчих та консультативно-дорадчих функцій і отримує заробітну плату за рахунок місцевого бюджету. При цьому сільський, селищний, міський голови входять до системи місцевого самоврядування як окремі правосуб’єкти, що докорінно відрізняє їх від голів районної, обласної, районної у місті ради.

Сільський, селищний, міський голова не може бути депутатом будь-якої ради, суміщати свою службову діяльність з іншою посадою, в тому числі на громадських засадах (крім викладацької, наукової та творчої роботи у позаробочий час), займатися підприємницькою діяльністю, одержувати від цього прибуток. На сільських, селищних, міських голів поширюються повноваження та гарантії депутатів рад, передбачені законодавством про статус депутатів місцевих рад, якщо інше не встановлено законом.

104.

Органи самоорганізації населення діють на підставі Конституції України, Закону “Про органи самоорганізації населення” та інших законів України, актів Президента України, Кабінету Міністрів України, центральних та місцевих органів виконавчої влади (а в Автономній Республіці Крим - також нормативно-правових актів Верховної Ради Автономної Республіки Крим та рішень Ради міністрів Автономної Республіки Крим), рішень відповідних органів місцевого самоврядування, рішень місцевого референдуму, статутів територіальних громад, розпоряджень сільського, селищного, міського голови, голови районної у місті (у разі її створення) ради, виданих у межах своїх повноважень, положень про органи самоорганізації населення, рішень зборів (конференції) жителів за місцем проживання, які їх обрали.

Основними завданнями органів самоорганізації населення є:

1) створення умов для участі жителів у вирішенні питань місцевого значення в межах Конституції і законів України;

2) задоволення соціальних, культурних, побутових та інших потреб жителів шляхом сприяння у наданні їм відповідних послуг;

3) участь у реалізації соціально-економічного, культурного розвитку відповідної території, інших місцевих програм.

105.

Органи самоорганізації населення діють на підставі Конституції України, Закону “Про органи самоорганізації населення” та інших законів України, актів Президента України, Кабінету Міністрів України, центральних та місцевих органів виконавчої влади (а в Автономній Республіці Крим - також нормативно-правових актів Верховної Ради Автономної Республіки Крим та рішень Ради міністрів Автономної Республіки Крим), рішень відповідних органів місцевого самоврядування, рішень місцевого референдуму, статутів територіальних громад, розпоряджень сільського, селищного, міського голови, голови районної у місті (у разі її створення) ради, виданих у межах своїх повноважень, положень про органи самоорганізації населення, рішень зборів (конференції) жителів за місцем проживання, які їх обрали.

Основними завданнями органів самоорганізації населення є:

1) створення умов для участі жителів у вирішенні питань місцевого значення в межах Конституції і законів України;

2) задоволення соціальних, культурних, побутових та інших потреб жителів шляхом сприяння у наданні їм відповідних послуг;

3) участь у реалізації соціально-економічного, культурного розвитку відповідної території, інших місцевих програм.

106.