Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Державне будівництво.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
112.13 Кб
Скачать

67.Організація роботи Представництва Пр. Укр. В арк

Представництво Президента України в АРК є державним органом, утвореним відповідно до Конституції України з метою сприяння виконанню в АРК повноважень, покладених на Президента України. Діяльність Представництва ґрунтується на принципах законності, гласності, верховенства права, поєднання місцевих і загальнодержавних інтересів.

68. Основи організації і діяльності Кабінету Міністрів Укр. Порядок утворення і припинення повноважень Кабінету Міністрів України.

Кабінет Міністрів України є вищим колегіальним органом загаль­ної компетенції в системі органів виконавчої влади, який спрямовує, координує і контролює діяльність інших органів державної виконавчої влади. Статус Кабінету Міністрів України обумовлений змішаною фор­мою правління, яка передбачає його відповідальність перед Президен­том України та підконтрольність і підзвітність Верховній Раді України у межах, передбачених Конституцією України.

Прем'єр-міністр України призначається на посаду Верховною Радою України за поданням Президента України. Подання Президент України вносить за пропозицією коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді України, сформованої відповідно до статті 83 Конституції України (фракції, яка має права коаліції), не пізніше ніж на п'ятнадцятий день після надходження такої пропозиції.

69. Будова та функції Кабінету Міністрів України.

Порядок формування Кабінету Міністрів України умовно можна поділити на два етапи: а) призначення Прем'єр-міністра України; б) призначення інших членів Кабінету Міністрів України.

Прем'єр-міністр зобов'язаний подати главі держави заяву про відставку Кабінету Міністрів за рішенням Президента чи у зв'язку з прийняттям парламентом резолюції недовіри. Питання про відпо­відальність уряду не може розглядатися парламентом більше одного разу протягом однієї чергової сесії, а також протягом року після схвалення Програми діяльності Кабінету Міністрів.

70. Форми і методи діяльності Кабінету Міністрів України.

Нормотворча форма діяльності пов'язана із законопроектним про­вадженням, яке виникає у зв'язку із реалізацією Кабінетом Міністрів права законодавчої ініціативи, а також із провадженнями щодо розроб­ки і прийняття урядових актів нормативного характеру та підготовки проектів актів Президента України. Правозастосовча форма діяльності знаходить свій вияв у провадженнях щодо вирішення питань індивіду­ального, організаційного характеру (наприклад, щодо присвоєння рангів державним службовцям, нагородження). Про наявність установ­чої форми діяльності свідчать провадження щодо призначення і звільнен­ня керівників органів виконавчої влади, глав місцевих державних адміністрацій (уся підготовча робота для вирішення цього питання ве­деться в Кабінеті Міністрів України з дотриманням відповідної проце­дури і чітких стадій), формування урядових робочих органів та ін.

71. Порядок підготовки і проведення засідань Кабінету Міністів Укр.

Порядок підготовки і проведення засідань уряду визначається Тимчасовим Регламентом Кабінету Міністрів України, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 5 червня 2000 р. № 915. Якщо раніше засідання уряду повинні були проводитися не рідше 1 разу на місяць, то на сьогодні, відповідно до Регламенту, чергові засідання Кабінету Міністрів проводяться щосереди і починаються о 10 год., а позачергові – у міру потреби з повідомленням про це учасників засідання не пізніше ніж за 48 год. до його початку. В особливих випадках за рішенням Прем’єр-міністра засідання може бути скликано невідкладно.