Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Державне будівництво.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
112.13 Кб
Скачать

72. Організація прийняття та виконання актів Кабінету Міністрів Укр.

Відповідно до ст. 117 Конституції України, Кабінет Міністрів України в межах своєї компетенції видає постанови і розпорядження. Акти, що мають нормативний характер, видаються у формі постанов, акти з опе­ративних, організаційно-розпорядчих та інших питань, які не мають нормативного характеру, — у формі розпоряджень. Порядок підготов­ки, подання та розгляду проектів постанов і розпоряджень уряду ви­значено Тимчасовим регламентом Кабінету Міністрів України. Право подавати проекти постанов Кабінету Міністрів мають: члени Кабінету Міністрів; центральні органи виконавчої влади; Рада міністрів АРК; обласні, Київська та Севастопольська міські держадміністрації; робочі групи, утворені Кабінетом Міністрів.

73. Організація діяльності робочих органів Кабінету Міністрів Укр.

Кабінет Міністрів для забезпечення ефективної реалізації своїх пов­новажень, координації дій центральних та місцевих органів виконавчої влади під час виконання відповідних завдань, розроблення проектів актів законодавства (крім законопроектів, головним розробником яких є Міністерство юстиції), загальнодержавних програм економічного, науково-технічного, соціального і культурного розвитку України, для вирішення оперативних питань може утворювати постійні і тимчасові робочі органи (комітети, комісії, робочі групи тощо)

74. Структура, функції та організація роботи апарату кму.

Організаційне, експертно-аналітичне, правове, інформаційне, ма­теріально-технічне та інше забезпечення діяльності Кабінету Міністрів України здійснюється Секретаріатом Кабінету Міністрів України. Сек­ретаріат є постійно діючим органом; його очолює Міністр Кабінету Міністрів України, який призначається на посаду і звільняється з посади Президентом за поданням Прем'єр-міністра.

75. Система, функції та порядок утворення центральних органів виконавчої влади. Організаційна будова центральних органів виконавчої влади.

Відповідно до ст. 106 Конституції України, міністерства й інші цент­ральні органи виконавчої влади утворюються, реорганізуються і ліквіду­ються за поданням Прем'єр-міністра України Президентом України в межах коштів, передбачених на утримання органів виконавчої влади.

Основними ланками організаційної будови центрального органу виконавчої влади є керівництво органу (керівник та його заступники), колегія, структурні підрозділи центрального апарату органу, патронатні служби, науково-технічна рада, робочі, дорадчі та консультативні орга­ни, територіальні органи.

76. Організація роботи урядових органів державного управління

Кабінет Міністрів України в межах коштів, передбачених на утри­мання органів виконавчої влади, може утворювати урядові органи дер­жавного управління (департаменти, служби, інспекції), які діють у складі центрального органу виконавчої влади і підпорядковуються йому.

Очолює урядовий орган державного управління керівник, який при­значається на посаду і звільняється з посади Кабінетом Міністрів за поданням керівника центрального органу виконавчої влади. Він персо­нально відповідає за виконання покладених на цей орган завдань; за­тверджує за погодженням з керівником центрального органу виконав­чої влади структуру і положення про структурні підрозділи урядового органу; призначає та звільняє з посад керівників цих структурних підрозділів, крім своїх заступників; підписує видані в межах компетенції накази, організовує перевірку їх виконання; здійснює інші повноважен­ня.