Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Договір про ЄС-1.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
920.58 Кб
Скачать

Розділ хvі (колишній Розділ хііі). Промисловість

Стаття 157 (колишня стаття 130)

1. Співтовариство та держави-члени забезпечують умови, необхідні для конкурентоздатності промисловості Співтовариства.

З цією метою, відповідно до системи відкритих і конкурентних ринків, їхні дії спрямовуються на:

– прискорення процесу пристосування промисловості до структурних змін;

– створення умов, сприятливих для ініціативи і розвитку підприємництва в межах всього Співтовариства, особливо малих і середніх підприємств;

– створення умов, сприятливих для співпраці між підприємствами;

– заохочення кращого використання промислового потенціалу інноваційної політики, наукових досліджень і технологічного розвитку.

2. Держави-члени консультуються між собою та з Комісією і, за необхідності, координують свої дії. Комісія може взяти на себе ініціативу щодо просування такої координації.

3. Співтовариство сприяє досягненню цілей, зазначених у пункті 1, через політику та дії, які воно здійснює згідно з іншими положеннями цього Договору. Рада, діючи на підставі одноголосно прийнятого рішення, за пропозицією від Комісії і після консультацій з Європейським Парламентом та Економічним та соціальним комітетом, може прийняти рішення про конкретні заходи на підтримку дій, здійснюваних державами-членами щодо досягнення цілей, зазначених у пункті 1.

Цей розділ не створює передумов для введення Співтовариством будь-яких заходів, які можуть призвести до загрози конкуренції.

Розділ хvіі (колишній Розділ хіv). Економічне та соціальне згуртування

Стаття 158 (колишня стаття 130а)

З метою забезпечення всебічного гармонійного розвитку, Співтовариство розвиває та здійснює дії, спрямовані на зміцнення економічного та соціального згуртування.

Зокрема, Співтовариство має на меті скорочення відмінностей між рівнями розвитку окремих регіонів та зменшення відсталості регіонів, що знаходяться у найменш привабливих умовах, чи островів, включаючи сільські регіони.

Стаття 159 (колишня стаття 130b)

Держави-члени здійснюють свою економічну політику і координують її у такий спосіб, щоб допомагати у досягненні цілей, зазначених у статті 158. Формулювання і втілення політики та дій Співтовариства і створення внутрішнього ринку повинні брати до уваги цілі, зазначені у 76

статті 158, і вносити свій вклад у їх досягнення. Співтовариство також підтримує досягнення цих цілей шляхом участі у діяльності структурних фондів (Європейський фонд керівництва та гарантій для сільського господарства, Відділ управління, Європейський соціальний фонд, Європейський фонд регіонального розвитку), Європейського інвестиційного банку та інших існуючих фінансових інструментів.

Комісія кожні три роки подає звіт Європейському Парламенту, Раді, Економічному і соціальному комітету та Комітету регіонів щодо прогресу, досягнутого у справі розвитку соціального та економічного згуртування, і щодо способів, якими сприяли цьому різні засоби, визначені у цій статті. За необхідності, звіт супроводжується відповідними пропозиціями.

Якщо є необхідним здійснення заходів за межами Фондів і вступаючи всупереч заходам, здійснюваним у рамках інших сфер політики Співтовариства, такі дії можуть здійснюватися на підставі одноголосно прийнятого Радою рішення, на пропозицію від Комісії і після консультацій з Європейським Парламентом, Економічним і соціальним комітетом та Комітетом регіонів.

Стаття 160 (колишня стаття 130с)

Європейський фонд регіонального розвитку має на меті допомогти в подоланні головних регіональних дисбалансів в межах Співтовариства шляхом участі в розвитку та структурному пристосуванні регіонів, які відстали у своєму розвитку, та у переорієнтації занепадаючих промислових регіонів.

Стаття 161 (колишня стаття 130d)

Рада, без порушення положень статті 162 і на підставі одноголосно прийнятого рішення, за пропозицією Комісії і після отримання згоди від Європейського Парламенту та консультацій з Економічним і соціальним комітетом та Комітетом регіонів, визначає завдання, пріоритетні напрямки та організаційну структуру структурних фондів, що може включати в себе групування цих фондів. Рада, діючи згідно з аналогічною процедурою, також визначає загальні правила, які застосовуватимуться до них та положення, здійснення яких необхідне для забезпечення їх ефективності і координації діяльності фондів між собою та з іншими існуючими фінансовими інструментами.

Фонд згуртування, утворений Радою відповідно до тієї ж процедури, забезпечує фінансові внески для реалізації проектів у сфері охорони навколишнього середовища і транс’європейських мереж в сфері транспортної інфраструктури.

Стаття 162 (колишня стаття 130e)

Втілення рішень стосовно Європейського фонду регіонального розвитку здійснюється Радою, яка діє відповідно до процедури, зазначеної у статті 251, і після консультацій з Економічним і соціальним комітетом та Комітетом регіонів.

Стосовно таких інституцій як Європейський фонд керівництва та гарантій для сільського господарства, Відділ управління та Європейський соціальний фонд, продовжують застосовуватися відповідно статті 37 і 148.