Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Договір про ЄС-1.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
920.58 Кб
Скачать

Секція 2. Державна допомога

Стаття 87 ( колишня стаття 92)

1.Якщо інакше не передбачено даним Договором, будь-яка допомога, що надається державою-членом або шляхом залучення державних ресурсів у будь-якій формі, що підриває або погрожує підірвати конкуренцію шляхом сприяння певним підприємствам чи виробництву певних товарів, оскільки це позначається на торгівлі між державами-членами, вважається несумісною із спільним ринком.

2. Сумісним зі спільним ринком вважається:

(а) допомога соціального характеру окремим споживачам за умови, що вона не передбачає дискримінації відносно походження тієї чи іншої продукції;

(б) допомога у разі збитків, викликаних природними катаклізмами чи надзвичайними обставинами;

(в) допомога, що надається окремим економічним регіонам Федеративної Республіки Німеччини, які постраждали під час поділу Німеччини, у разі, якщо така допомога потрібна для компенсації спричинених таким поділом економічних збитків.

3. Сумісним зі спільним ринком також вважається:

(а) допомога з метою сприяння економічному розвитку регіонів із вкрай низьким рівнем життя та високим процентом безробіття;

(б) допомога з метою сприяння реалізацій важливих проектів загальноєвропейського значення або подолання серйозних економічних порушень в державі-члені;

(в) допомога з метою сприяння розвитку певної економічної діяльності чи певних економічних регіонів, якщо подібна допомога не передбачає негативного впливу на умови торгівлі і не суперечить спільному інтересу;

(г) допомога з метою розвитку культури і збереження спадщини, якщо подібна допомога не передбачає негативного впливу на умови торгівлі і конкуренції в межах Співтовариства і не суперечить спільному інтересу;

(д) інші категорії допомоги, які можуть бути визначені Радою згідно з рішенням кваліфікованої більшості на пропозицію Комісії.

Стаття 88 (колишня стаття 93)

1. Діючи у співпраці з державами-членами, Комісія утримує під постійним контролем усі системи допомоги, існуючі в державах. Комісія пропонує останнім будь-які заходи, необхідні для прогресивного розвитку або функціонування спільного ринку.

2. Якщо після повідомлення задіяним сторонам з проханням надати їхні коментарі, Комісія виявляє, що допомога, надана державою або за рахунок державних ресурсів, є несумісною зі спільним ринком, відповідно до статті 87, або виявляє факти зловживання допомогою, то Комісія уповноважена санкціонувати рішення про скасування чи переорієнтацію відповідної допомоги з боку задіяної держави в межах встановленого нею терміну.

Якщо згадана держава не виконує це рішення протягом визначеного часу, Комісія або будь-яка інша зацікавлена держава можуть шляхом вступу від положень статей 226 і 227 передати справу безпосередньо на розгляд Суду.

За поданням держави-члена Рада може, діючи на основі одноголосного рішення, вирішити, що допомога, яку ця держава надає або має намір надавати, є сумісною з політикою спільного ринку шляхом відступу від положень статті 87 або від регламентів, передбачених у статті 89, якщо таке рішення виправдовується винятковими обставинами. Якщо стосовно такої допомоги Комісія вже ініціювала процедуру згідно з першим підпунктом цього пункту, наслідком звернення відповідної держави із запитом до Ради буде призупинення такої процедури до часу оприлюднення Радою свого ставлення.

Якщо, однак, Рада не виробила своєї позиції протягом трьох місяців з часу надходження запиту, Комісія санкціонує власне рішення з даного питання.

3. Комісія має бути завчасно поінформована задля представлення своїх зауважень про будь-які плани надання чи переорієнтації допомоги. Якщо Комісія вирішить, що подібна допомога суперечить спільному ринку, виходячи із статті 87, вона уповноважена негайно ініціювати реалізацію процедур згідно з пунктом 2. Зацікавлена держава-член не здійснює запропоновані нею заходи, доки зазначені процедури не матимуть результатом прийняття остаточного рішення.

Стаття 89 (колишня стаття 94)

За пропозицією Комісії та після консультацій з Європейським Парламентом Рада може виробити, за рішенням кваліфікованої більшості, відповідні регламенти щодо застосування статей 87 і 88 та, зокрема, визначити умови застосування статті 88(3), а також категорії допомоги, що не підпадають під дію цієї процедури.