Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Договір про ЄС-1.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
920.58 Кб
Скачать

Глава 3. Інституційні положення

Стаття 112 (колишня стаття 109а)

1. Рада управляючих ЄЦБ складається з членів Виконавчої ради ЄЦБ та керівників національних центральних банків.

2. (а) Виконавча рада складається з Голови, заступника Голови і чотирьох інших членів.

(б) Голова, заступник Голови та інші члени Виконавчої ради призначаються з числа осіб, які мають визнану репутацію та професійний досвід у фінансових та банківських справах, за спільною згодою урядів держав-членів на рівні глав держав або урядів і за рекомендацією Ради після консультацій останньої з Європейським Парламентом і Радою управляючих ЄЦБ.

Час перебування на посаді складає вісім років і не може бути продовжений.

Тільки громадяни держав-членів можуть бути членами Виконавчої Ради.

Стаття 113 (колишня стаття 109b)

1. Голова Ради та член Комісії можуть брати участь, без права голосу, в зустрічах Ради управляючих ЄЦБ.

Голова Ради може висунути пропозицію для обговорення у Раді управляючих ЄЦБ.

2. Голова ЄЦБ запрошується до участі в зустрічах Ради з метою обговорення завдань та справ ЄСЦБ.

3. ЄЦБ направляє щорічний звіт про діяльність ЄСЦБ і про валютну політику як у попередньому, так і в поточному році, у Європейський Парламент, Раду та Комісію, а також до Європейської Ради, Голова ЄЦБ представляє цей звіт у Раду та Європейський Парламент, який може провести на його основі загальне обговорення.

Голова ЄЦБ та інші члени Виконавчої ради, на прохання Європейського Парламенту або з власної ініціативи, можуть бути вислухані компетентними комітетами Європейського Парламенту.

Стаття 114 (колишня стаття 109с)

1. З метою забезпечення координації політики держав-членів у повному обсязі, необхідному для функціонування внутрішнього ринку, створюється Валютним комітет з дорадчим статусом.

Він має наступні завдання:

– спостерігати за валютною і фінансовою ситуацією держав-членів та Співтовариства та загальну систему платежів держав-членів, і регулярно звітувати про них перед Радою і перед Комісією;

– надавати висновки на вимогу Ради чи Комісії чи за своєю власною ініціативою для подання у ці інститути;

– не вступаючи в протиріччя із статтею 207, вносити свій вклад у підготовку роботи Ради, яка регулюється статтями 59, 60, 99(2), (3), (4) і (5), 100, 102, 103, 104, 116(2), 117(6), 119, 120, 121(2) і 122(1);

– розглядати, щонайменше раз у рік, ситуацію стосовно руху капіталів і свободи платежів, яка є результатом дії цього Договору та заходів, прийнятих Радою; такий розгляд повинен охоплювати всі заходи, що стосуються руху капіталів і платежів; Комітет доповідає Комісії та Раді про підсумки розгляду.

Кожна держава-член та Комісія призначають двох членів Валютного комітету.

2. На початку третього етапу створюється Економічний і фінансовий комітет. Валютний комітет, згадуваний в пункті 1, розпускається.

Економічний і фінансовий комітет має наступні завдання:

– надавати висновки на вимогу Ради чи Комісії або за власною ініціативою для подання у ці інституції;

– спостерігати за економічною і фінансовою ситуацією держав-членів та Співтовариства, і регулярно звітувати про них перед Радою і Комісією, особливо про фінансові відносини з третіми країнами та міжнародними організаціями;

– не вступаючи у протиріччя із статтею 207, вносити свій вклад у підготовку роботи Ради, яка регулюється статтями 59, 60, 99(2), (3), (4) і (5), 100, 102, 103, 104, 105(6), 106(2), 107(5) і (6), 111, 119, 120(2) і (3), 122(2) і 123(4) і (5);

– розглядати, щонайменше раз у рік, ситуацію стосовно руху капіталів і свободи платежів, яка є результатом дії цього Договору та заходів, прийнятих Радою; такий розгляд повинен охоплювати всі заходи щодо руху капіталів і платежів; Комітет доповідає Комісії та Раді про підсумки розгляду.

Кожна держава-член, Комісія та ЄЦБ призначають не більше двох членів Комітету.

3. Рада, діючи кваліфікованою більшістю, на пропозицію Комісії і після консультацій з ЄЦБ та Комітетом, згадуваним у цій статті, викладає детальні положення стосовно складу Економічного і фінансового комітету. Голова Ради інформує Європейський Парламент про таке рішення.

4. На додаток до завдань, визначених у пункті 2, поки і оскільки будуть держави-члени, що відступатимуть від норм, закріплених у статтях 122 і 123, Комітет буде наглядати за валютною і фінансовою ситуацією та загальною системою платежів цих держав-членів, і регулярно звітуватиме про них перед Радою та Комісією.

Стаття 115 (колишня стаття 109d )

Для справ, які регулюються положеннями статей 99(4), 104 за винятком пунктів 14, 111, 121, 122 і 123(4) і (5), Рада або держава-член можуть просити Комісію надати рекомендації чи зробити пропозиції відповідно до обставин. Комісія розглядає це прохання і подає Раді свої висновки без затримки.