Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Договір про ЄС-1.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
920.58 Кб
Скачать

Частина третя. Політика співтовариства розділ і. Вільний рух товарів

Стаття 23 (колишня стаття 9)

1. Співтовариство ґрунтується на митному союзі, що стосується всієї торгівлі товарами та передбачає заборону митних зборів на імпорт та експорт між державами-членами і всіх інших еквівалентних їм платежів, а також прийняття спільного митного тарифу щодо третіх країн.

2. Положення статті 25 та Глави 2 даного розділу стосуються продукції, виробленої в державах-членах, а також товарів, експортованих третіми країнами, які є у вільному обігу на території держав-членів.

Стаття 24 (колишня стаття I0)

Продукція, що надходить з третіх країн, вважається такою, що перебуває у вільному обігу на території держави-члена за умови успішного завершення усіх формальностей щодо імпорту товарів та належно сплачених відповідних митних зборів і платежів, які повинні сплачуватися у такій державі-члені, і відсутності вигоди від часткової чи повної несплати таких зборів чи платежів.

Глава 1. Митний союз

Стаття 25 (колишня стаття 12)

Митні збори на імпорт та експорт і еквівалентні їм платежі скасовуються між державами-членами. Ця заборона поширюється також на митні збори фіскального характеру.

Стаття 26 (колишня стаття 28)

Ставки спільних митних тарифів затверджуються Радою одноголосним рішенням на пропозицію Комісії.

Стаття 27 (колишня стаття 29)

При виконанні завдань, визначених даною главою, Комісія повинна керуватися:

(а) необхідністю розвивати торгівлю між державами-членами і третіми країнами;

(б) розвитком умов конкуренції в межах Співтовариства для підвищення конкурентоспроможності підприємств;

(в) потребами Співтовариства щодо постачання сировини та напівфабрикатів; у цьому зв’язку Комісія турбується про уникнення порушення конкурентних умов між державами-членами стосовно готової продукції;

(г) необхідністю уникнення суттєвих порушень у функціонуванні економічних систем держав-членів та забезпечення раціонального розвитку виробництва і розширення споживання в межах Співтовариства.

Глава 2. Заборона кількісних обмежень між державами-членами

Стаття 28 (колишня стаття 30)

Кількісні обмеження на імпорт та всі інші еквівалентні їм дії забороняються між державами-членами.

Стаття 29 (колишня стаття 34)

Кількісні обмеження на експорт та всі інші еквівалентні їм дії забороняються між державами-членами.

Стаття 30 (колишня стаття 36)

Положення статей 28 і 29 не виключають заборон чи обмежень на імпорт, експорт і транзит товарів відповідно до принципів суспільної моралі, громадського порядку та державної безпеки; захисту здоров’я та життя людей, тварин чи рослин; захисту національних багатств, які мають художню, історичну чи археологічну цінність; захисту промислової і комерційної власності. Такі заборони чи обмеження не є, однак, засобом дискримінації чи прихованого обмеження в торгівлі між державами-членами.

Стаття 31 (колишня стаття 37)

1. Держави-члени змінюють будь-які державні монополії комерційного характеру з метою забезпечення відсутності будь-якої дискримінації стосовно існуючих умов постачання та реалізації продукції між громадянами держав-членів.

Положення даної статті застосовуються до будь-якого органу, через який держава-член де-юре чи де-факто, прямо чи опосередковано наглядає, визначає чи суттєво впливає на імпорт чи експорт продукції між державами-членами. Ці положення застосовуються також до монополій, які делеговані державою іншим.

2. Держави-члени утримуються від ініціювання будь-яких заходів, що суперечать принципам, викладеним у пункті 1, або які обмежують дії статей про скасування митних зборів та кількісних обмежень між державами-членами.

3. Якщо державна монополія комерційного характеру керується положеннями, розробленими з метою полегшення збуту продукції сільськогосподарського виробництва або отримання від неї кращої віддачі, то слід здійснити кроки по застосуванню правил, що містяться у цій статті, з метою забезпечення еквівалентної зайнятості та належних умов життя виробників таких продуктів.