Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Office Word 97 - 2003.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
252.93 Кб
Скачать

1) Тканини бавовняні: асортимент, споживні властивості, вимоги до якості.

Бавлвняні тканини виготовляють з бавовняної пряжі.

Асортимент

За волокнистим складом: однорідні, змішані(пряжа у комбінації з іншими видами наток).

За переплетенням: полотняне, саржове, сатинове.

За обробкою: вибілені, вибивні, пістрявотканні.

За щільністю: рівнощільні, основощільні, утокощільні.

За поверхневою густиною: легкі, середні, важкі.

За шириною: дуже вузькі, вузькі, середні, широкі, дуже широкі.

За призначенням поділяють на: побутові, технічні, спеціальні.

До побутових належать: білизняні(бязь, шифони); платтяні (ситці, бязі); платтяні літні (батист, маркізет); платтяні зимові (бумазея, байка); сорочкові (бязі, шотландки); костюмно-пальтові та плащові (репси, тріко); підкладкові (ластик, коленкор); меблево-декоративні (ворсові, жакардові); тикові (тик матрацний, тик пошивковий); поштучні вироби (хустки головні, серветки).

ЧИННИКИ ЯКІ ФОРМУЮТЬ СПОЖИВНІ ВЛАСТИВОСТІ

Перший чинник який формує споживні властивості це вид волокна(природа).

Другий вид пряжі.(гребінна; кардна- це пряжа середньої тонкості такина щільна достатньо міцна; апаратна-це пухка рихла надає тепло здатні властивості та мякість)

Третій вид переплетень. Полотняне - надає гладеньку рівномірну поверхню однакову з двох боків, міцність щільність.

Саржове переплетення – надає рубчок по діагоналі високу міцність стійкість до тертя.

Сатинове переплетення – мають лицьовий бік гладкий блискучий.

Обробка тканини (стійке стиснення, молозминальна обробка, протизсідальна, водовідштовхувальна це для гладко фарбованих, водонепроникна, вогнетривала, антимікробна)

Оздоблення (Суроват – це тканина без оздоблення що знята з ткацького станка; Кистована – стосується мяких тканин сіра але приємна на дотик гладенька тоненька; Вибілена – тканина вибіленого кольору; Гладкофарбована – тканина одного кольору; Вибивна – має друкований малюнок на лицьовому боці; Пістрявотканна – кольоровий малюнок має інтенсивність з двох боків, утворюється з кольорових ниток.)

Якість тканин оцінюється сукупністю певних споживних вла-стивостей, які залежно від призначення тканини, умов її експлуатації, виду волокнистого складу і будови можуть бути різними. Тому вибір показників для оцінки якості тканин різного призначення за певних умов експлуатації має непересічне значення. Навіть тканини одного призначення, але різного волокнистого складу, мають неоднакові кіль¬кісні показники тих або інших властивостей.

Державний стандарт України (ДСТУ 3047-95) Тканини та вироби ткані поштучні. Класифікація та номенклатура показників якості передбачає 38 показників якості, що поділяються на обов'язкові та рекомендовані.

До обов'язкових показників якості, що застосовуються для всіх груп і підгруп тканин та тканих поштучних виробів належать поверх¬нева густина; лінійна густина пряжі; число ниток на 10 см в основі й утоку; ширина тканини або розмір тканого поштучного виробу; ма¬сова частка компонентів сировинного складу.

Крім обов'язкових показників, для всіх тканин у стандарті наведено обов'язкові та рекомендовані показники якості для окремих груп і підгруп тканин і тканих поштучних виробів, а також обов'язкові показники якості для тканин, що використовуються для виготовлення виробів дитячого асортименту; для хутра тканого і плюшу, що вико-ристовуються для виготовлення дитячих іграшок; для тканин з вогне-захисною обробкою і для добровільної сертифікації тканин.

Якість тканин формується на стадії проектування і в процесі їх виготовлення і підтримується під час обігу й експлуатації, щоб кон¬тролювати якість тканин і періодично оцінювати рівень їх якості.