Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Office Word 97 - 2003.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
252.93 Кб
Скачать

14) Текстильна галантерея: асортимент, споживні властивості, вимоги до якості.

Галантерейні товари включає широкий асортимент товарів, в основному невеликих розмірів.

За вихідній сировині галантерею поділяють на текстильну, шкіряну, металеву, пластмасову, а також щіткові вироби і дзеркала.

До текстильної галантереї відносять вироби, вироблені з волокон, пряжі, ниток і тканин шляхом прядіння, ткацтва, в'язання, плетіння, кручення та шиття. Відомі такі групи текстильної галантереї, як нитки, стрічкоткацькі вироби, плетені товари, швейна галантерея, парасольки.

Нитки класифікують за такими ознаками:

за призначенням: швейні, вишивальні (муліне), в'язальні, штопальні; по виду сировини: бавовняні, лляні, вовняні, шовкові, штучні, синтетичні і змішані;

за способом прядіння: гребінь, кардна і апаратні;

за кількістю складань: швейні бавовняні - в 3, 6, 9, 12 складань, натуральні шовкові - у 12 і 16 складань, штучні і синтетичні - в 9, 12, 15 і 18 складань; вишивальні, в'язальні та штопальні - в 2 і 4 складання;

по обробці - суворі, вибілені, фарбовані, матові, мерсеризує;

по товщині, яка позначається номерами (10, 20, 30, 40 і т. д.), і текса. При цьому чим тонше нитка, тим вище номер і менше текс.

Стрічкоткацькі вироби являють собою стрічки (смужки різної ширини), вироблені ткацтвом. Асортимент класифікують за призначенням: прикладні (для бретелей, закладення швів швейних і трикотажних товарів і т. д.) і декоративно-оздоблювальні (для оздоблення одягу та головних уборів, плетіння кіс).

Декоративно-оздоблювальні стрічки включають:

атласну стрічку (ліберті) - атласного переплетення шириною 12-130 мм;

шотландку - саржевого переплетення, пістрявотканими шириною 45-80 мм;

стрічку-бархотку - з низьким густим ворсом, одержуваних в результаті ворсового переплетення або наклеювання ворсу на гладку тканину;

стрічку "лаку" - з обробкою на гарячих каландрах для додання стрічці гладкості і красивого блиску;

стрічку капелюшну;

стрічку бісерну, отриману атласним переплетенням з фігурним краєм з бісеру і застосовується для обробки країв виробу;

бахрому ткану і в'язану з хімічних ниток, одно-і багатобарвну, з пензликами і пуколькамі.

Плетені вироби відрізняються тим, що нитки в них розташовані по діагоналі. До них відносяться тасьма і шнури.

Тасьма - це вузька смужка з різних видів пряжі і ниток. Діагональне розташування ниток підвищує її розтяжність по ширині, що дозволяє легко обробляти з її допомогою закруглені краї і кути виробів. За призначенням вона буває прикладна - для закладення швів, обробки країв виробів, шнурівки корсетів, продержкі у вироби (еластична тасьма з гумовою житловий), а також декоративно-оздоблювальна, що виробляється з різних ниток, в тому числі алюніта, люрексу, з різними візерунками, для обробки виробів. За обробці тасьма випускається сувора, вибілена, фарбована, пестротканая, меланжева і т. д.

Шнури відрізняються від тасьми спіралеподібних розташуванням ниток і можуть бути у вигляді плоскої трубки або трубки з серцевиною з різних ниток. Поділяються шнури на прикладні та декоративно-оздоблювальні.